Tagasivaade Loomeinkubaatori 2023. aastale

12. jaan 2024

Järjekordne edukas aasta täis ettevõtlikkust on ühele poole saanud. Eelmine ettevõtlusaasta oli Loomeinkubaatorile täis märkimisväärseid sündmusi ja saavutusi. Oleme uhked, et oleme toetanud mitmeid ettevõtteid nende arenguteel, pakkudes mentorlust, koolitusi, kogukonda ja võrgustikku oma ala spetsialistidega.

Vaatame korraks tagasi möödunud aastale ja Loomeinkubaatori tegevustele.

Möödunud aastal osales Loomeinkubaatori inkubatsiooniprogrammis kokku 63 ettevõtjat. Kevadel võtsime programmi vastu 20 uut ettevõtjat ja sügisel liitus Loomeinkubaatori uuenenud inkubatsiooniprogrammiga 12 ettevõtjat. Kokku laekus Loomeinkubaatorisse liitumisavaldusi enam kui 120.

2023. aasta esimeses pooles alustasime inkubatsiooniteenuse „häkkimisega“ ehk siis püstitasime küsimuse, kas inkubaator saaks veelgi paremini ettevõtjatele äri alustamisel toeks olla. Koostöös Brand Manual agentuuriga analüüsisime senist inkubatsiooni mudelit ja tööriistu ning teenuse disaini protsessi tulemusena uuendasime Loomeinkubaatori inkubatsiooniprogrammi. Varasema kuni 24- kuulise inkubatsiooniprogrammi asemel on nüüd võimalik Loomeinkubaatoris liituda koguni kolme erineva programmiga. Valikus on alustavale ettevõtjale mõeldud inkubatsiooniprogrammi, kus fookuses on ärimudel, väärtuspakkumine, finantsid, turundus, bränd, ettevõtte esitlemine ning tegutsevale ettevõtjale mõeldud kasvuprogramm, kus tegeletakse kasvustrateegia tega ja võetakse suund ekspordiga alustamiseks. Ideefaasis ettevõtlusideega saab alustada eelinkubatsioonis.

2023. aastal lõpetas 24-kuulise programmi kokku 12 ettevõtjat. Kevadel lõpetasid programmi RAIKU, Myceen, Eika Sõstra Lifestyle Management, Historiart, No(n)s, Ecodisain, QLR disain. Sügisel lõpetasid programmi Korrastuskunst, Fibami, Lengu ja Paul Berg.

Kokku toimus eelmisel aastal programmis osalevate ettevõtetega 393 konsultatsioonitundi. Loomeinkubaatori mentorvõrgustikus panustava enam kui 50 mentoriga toimus mentorkohtumisi 187.

Aasta oli ka sündmusterohke. Toimus 55 koolitust, seminari ja kogukonnasündmust kus kokku osales enam kui 1030 huvilist . Lisaks korraldasime koos Tallinna ettevõtluskeskuse ning teadus- ja ärilinnakuga Tehnopol MELT Innovatsioonifoorumi, mida külastas enam kui 300 huvilist.

Aasta alguses viisime koostöös TalTechiga läbi Ideedesprindi, kus osalejad pakkusid ideid, kuidas toetada ringmajanduse rakendamist ettevõtetes. Lisaks toimus traditsiooniline Suveakadeemia, mida korraldasime koostöös teadus- ja ärilinnakuga Tehnopol, Tartu Loomemajanduskeskuse, Tartu Biotehnoloogiapargi, Tartu Teaduspargi, Pärnumaa Ettevõtlusinkubaatori ja Kesk-Eesti Ettevõtlusinkubaatoriga.

Täname kõiki ettevõtjaid, kes eelmisel aastal meile oma kogemuslugu käisid jagamas: Pärtel Vurma (Velvet), Kristi Pärn (Ellen Richard), Peeter Pappel (Alpaka), Jürgen Jürgenson (Naturist), Karel Rüütli (Mulieres), Martin Villig (Bolt), Veiko Kallas (JALG disainistuudio), Tiina Saar-Veelmaa ja Einar Tiimla (häk agentuurist).

Koos programmi ettevõtjatega osalesime 2023. aasta kevadel sTARTUp Day’l ja sügisel osalesime Impact Day’l.

Koostöös Tallinn Design House’iga korraldasime inkubatsiooniprogrammis osalevate ettevõtete toodete eriväljapanekud müügialal. Kevadel esitlesid nelja kuu jooksul Tallinn Design House’is oma brändi Ärni Blum (end. NirgiWabrik), Kristiina Ploom Jewellery ja mySKIN Looduskosmeetika. Sügisel olid eriväljapanekul esindatud KIOKO, Katrin Valgemäe ja Naked Spirit. Mitmele noorele ettevõttele oli tegemist ka esimese kaubanduskogemusega ja lisaks saadi turult kohest tagasisidet müügiedu kaudu.

Koostöös Tallinn Design House’iga esitlesime eelmisel aastal ka kolme foto-ja videoprojekti „Kummardus“ näitust. Eestis avasime suvel näituse Muhu Muuseumis ja sügisel Rotermanni Palmigaleriis. Esimese rahvusvahelise näituse Euroopas avasime sügisel Eesti Suursaatkonnas Berliinis.

Eelmisel aastal olime tegevad ka rahvusvahelistes projektides. Kevadel alustasime koos partneritega Soomest, Rootsist ja Lätist projekti BALTIC2HAND, mille eesmärk on tekstiilivaldkonna toetamine ringmajanduse vallas. Sügisel alustasime projekti CiD Innovation Alliance, kus koos osaleme koos 11 partneriga. Peamine projekti eesmärk on arendada innovatsiooni teadus- ja koolitustegevuses urbanismi, arhitektuuri ning toote- ja teenusedisaini alal.

Samuti algas novembris projekt Creative Circular Cities, kus kohalikud omavalitsused, ettevõtlust toetavad organisatsioonid ja valitsusvälised organisatsioonid tutvustavad kuues demolinnas, kuidas kultuuri- ja loomesektorid ning -tööstused võivad võimendada ringmajandavate ettevõtete kasvu ning edendada ringtarbimist inimeste seas. Projektis osalevad partnerid 6-st demolinnast.

Kindlasti on ka käesoleval aastal toimumas mitmeid ettevõtjatele kasulikke sündmusi ja programme. Hoia pilk peal meie kanalitel, kus on täpsem info juba peagi.

Jälgi meid:

Facebookis: @inkubaator

Instagram’is: @tallinncreativeincubator

LinkedIn’is: @tallinncreativeincubator