Saaremaast inspireeritud disain

8. apr 2022

Eesti suurima saare külastajad kipuvad sellest sõltuvusse jääma. Keda meelitab tagasi loodust, keda ühte 20. sajandi mõjukamat arhitekti Louis Kahni inspireerinud piiskopilinnus, keda spaahotellid ja restoranid.

Saaremaa pikast ja kirevast ajaloost räägivad nii Kaali kraater, kutsuvalt plinkivad tuletornid, vanad talukohad, väärikad kirikud kui Kuressaare võluvad tänavad. Vahel võib ju tunduda, et koos kombega kanda rahvarõivaid kadusid ka meie tänavapildist meie perede, kihelkondade ja maakondade lood – rõivad ei ole ju lihtsalt kehakatted, vaid sõnumikandjad -, ent tähelepanelikult ringi vaadates ei ole see kaugeltki nii. Vähemalt Saaremaa lugusid on kohalikud disainerid ja kunstnikud alati siin loodud rõivastesse peitnud.

Adrikorn Artefacts, Tiina Talumees, Lisa Kroeber Jewellery

 

Esimene pilt, mis Saaremaa nime kuuldes silme ette kerkib, on tihtipeale valgeid lambaid ja kadakaid täis tipitud maastik, mille kohal väärika aeglusega pöörlevad tuulikute tiivad.

Vill on imeline materjal põhjamaises kliimas, sellest saab luua nii palju, see annab sooja ja lubab Saaremaa puutumata looduses viibimisest rõõmu tunda ka kõige külmemal päeval. Villased kangad on Eesti disainerite loomingus alati olulisel kohal olnud. Lihtsalt vaaremade mustrite asemel, mis rääkisid nende ajast, räägivad tänased disainerid meie ajast. Ja olenemata sajandist räägivad need kangad ja rõivad ikka Saaremaa puhtast loodusest ja nii lihtsast võimalusest meie loodust ja planeeti hoida, kandes puhast päritolu materjalist rõivaid. Kestlikkus on Saaremaal au sees rohkem kui kusagil mujal, puudutagu see moodi või turismi. Kus mujal oleski võinud sündida I Land Soundi taoline festival, mis ei kohkunud ökoloogilise jalajälje vähendamise nimel tagasi ei külaliste piirarvu seadmise ega ühekordsetest nõudest loobumise ees?

Riina Põldroos, Adrikorn Artefacts, Lisa Kroeber Jewellery

 

Riina Põldroos, Adrikorn Artefacts, Lisa Kroeber Jewellery

Karl Korsar, Lisa Kroeber Jewellery

Valged lambad ja nende tihtipeale hülgehalli mere kohal sõudvad kaaslased, pilvelambad, võivad jätta eksklikku mulje Saaremaast inspireeritud moe vaoshoitud värvigammast.

Kevade saabudes puhkevad loodusega koos justui õide ka inimesed tänaval. Esmapilgul isegi eksootilisena näiv värvidemäng ei ole seda aga selle silmale, kes käinud Kübassaare loodukaitsealal, mille looduse kevadine kirevus võtab hingetuks. Saaremaa metsad on looduses uidata armastavatele inimestele kevadel lausa kohustuslik sihtkoht. Veel puhkemata pungadega metsaalused on rikkaliku õievaibaga kaetud.

Rändlinnud võistlevad oma kirevate sulgedega järjest tärkavate lilledega, metsaalune külvatakse üle kord siniste, siis roosade õite, seejärel kollaste – üsna haruldaste – ülaste omadega, mille kohal ja vahel näeb pulmapidusid pidamas ja pesa punumas nii siia talvituma jäänud kui kaugelt lõunamaalt saabunud linde. Killu eksootilisemaid värve lisab Puhtu-Laelatu puisniit, kus on loetletud kuni 76 taimeliiki ruutmeetril, peaaaegu et maailmarekord, ja teiste hulgas on see suurepärane paik metsikute orhideede kasvamiseks.

Riina Põldroos, Lisa Kroeber Jewellery

Saaremaa looduse ja kultuuri mitmekesisust saab nautida aastaringselt. Saar hõikab üle maailma kokku neid, kes tahavad pärast pikka päeva metsas matkaradadel, kajakiga merel laidude vahel või mõne festivali järel heas hotellis puhata ning nautida restoranis ehedaid saaremaitseid. Teine võimalus selle piirkonna erilisusest osa saada on aga Tallinn Design House’i foto- ja videoprojekti “Kummardus” jälgedes, mis esitab fotokeeles mitmeosalise jutustuse Eesti disainist. Sõna “Kummardus” sümboliseerib tänuavaldust olemasoleva eest ning läbi pildijutustuse tutvustakse Eesti disaini juuri.

Eesti disainiloomingu juuri tutvustavas projektis osaleb 49 Eesti disainerit, kelle käekiri ja looming on saanud Eesti disainimaastikul äratuntavaks ning kõnetab ka rahvusvahelisel skeenel. Projekti loovjuht Piret Puppart on kontseptsiooni loomisel lähtunud Eesti silmapaistvate disainerite loome algupärast, mis on on otsesemal või varjatumal kujul põimunud inspiratsiooniga loodusest, mõjutatud traditsioonide pikaaegsest hoidmisest ning kohapealsete meistrite olemasolust.

Tallinn Design House on Rotermanni kvartalis tegutsev Eesti disaini ühisturundus- ja ekspordiplatvorm ning esinduslik kauplus-showroom. Kohapeal ja veebikeskkonnas on esindatud enam kui 100 Eesti disainerbrändi.

 

Riina Põldroos