Ringmajandus: Millele tootmises tähelepanu pöörata?

8. juuli 2021

Ringamajnduse õppevideote sarja kolmas video keskendub tootmisele. Millised on peamised ringmajanduslikud põhimõtted, millele tootmises tähelepanu pöörata? Mida teha tootmisjääkidega? Kuidas toota ressursitõhusalt? Neile küsimustele vastab ringmajanduse eksperst Markus Vihma ja enda kogemust jagab Paragon Sleep.

Millele pöörata tähelepanu ringmajanduslikus tootmises?

 

Oluline on aru saada, kuidas tootmine toimub. Tehasest või tootmisliinilt liigub tavapäraselt läbi palju materjali, mis tekitab ka palju jäätmeid.

Disaineril on paar teemat, millele tähelepanu pöörata, et vähendada nende teket nii palju kui võimalik. Üks asi on see, et disaini saab kohandada tootmise tegelikkusega. See tähendab, et kasutatav tehnoloogia määrab suure osa sellest, kuidas asju tehakse – näiteks masinate suurus ja tootmise taga olevad meetodid. Disainer peaks meeles pidama, et mõned töötlusviisid, kujundused, kujundid on kahjulikumad kui teised, tekitades rohkem jäätmeid või kemikaale.

Mida peab veel meeles pidama, on see, materjali jääb alati üle, teatud jäätmeid ei saa vältida. Mõnel juhul on aga võimalus lisada see materjal algsesse tootesse tagasi. Nii tekib tootmise ja toote vahel tagasisideahel, mis võimaldab kasutada järelejäänud materjali tootes võimalikult palju. Kui see pole võimalik enda tehases, siis võib-olla mõnes teises tehases saab seda teha.  Tuleks luua võrguüleseid suhteid ja kasutada järelejäänud materjale ära nii palju kui võimalik.

Materjali läbilaskevõime kõrval on veel mõned tavalised asjad, mida kõik peaksid tootmisel silmas pidama: energiatõhusus, vee säästmine, vee töötlemine.

Kokkuvõttes, tehke tootmisele nõuetekohane hooldus, leidke hea partner, kes on usaldusväärne ja kellel on head kogemused.

Kuidas ringmajanduslikult toota?

Paragon Sleep kogemus

Paragon Sleep’I kogemuslugu jagas õppevideos Markko-Rollin Põdra.

Paragon Sleep on tootnud tekke ja patju, tehnilisi tekstiile ja voodeid juba ligi 30 aastat. Paragon Sleep omab Põhjamaade ja Baltikumi kõige suuremat ning modernsemat vatiinitootmist ja tekstiilijäätmete ümbertöötlemist ning aastas valmistatakse 2500 tonni tehnilisi tekstiile. Ning lisaks toodetakse aastas 50 000 luksusliku tunnetusega, funktsionaalset ja kasutajale vastava ergonoomikaga voodit. Klientideks on peamiselt jaeketid, edasimüüjad, hotellid, piirkondlikud tööstustootjad, pehmemööbli ja kodutekstiili tootjad, kellele pakutakse terviklahendusi alates tootearendusest, tootmisest ning lõpetades logistikalahenduste väljatöötamisega.

Materjali valikut juhib Paragon Sleep’il tootedisain ja vastupidi ning tootearenduse keskmes on mugavus. Seetõttu Paragon Sleepi esimene valik tootmisel funktsionaalsus ja tootmissobivus. Üha enam liigutakse ka looduslike materjalide poole, mis on toodetud ja hangitud säästlikult. Lisaks vähendab Paragon Sleep ka mitte – ja halvasti taaskasutatavate materjalide kasutamist.

Kaks peamist tõukejõudu tootmise keskkonnamõju vähendamiseks on tootedisain ja sellest lähtuvad tõhusad tootmismeetodid. Kodutekstiili tootmisel kasutab Paragon Sleep ära 100% ulatuses jäätmed, mis tootmisprotsessis tekivad. Peale selle taaskasutatakse või töödeldakse ümber teiste tootjate tekstiilijäätmeid.

Näiteks kui toodetakse patju ja suletekke, jääb üle palju kiude ja kangaid. Need jäägid purustatakse või tükeldatakse mehaaniliselt ja kasutatakse omakorda toorainena vati ja vildi tootmisel. Sellest vildist teeb Paragon Sleep oma tekkidele ja patjadele pakendeid.

Teine näide on vaht. Vahu töötlemisest jääb ülejääke, mis samuti purustatakse või tükeldatakse ning kasutatakse padjatäidisena. Tootmisjäätmed, mida Paragon Sleep ise kasutada ei saa, nagu puit, papp, plastkile, teras võetakse uuesti ringlusesse uue toorainena, mida kasutatakse, kas oma tootmises või mida kasutab täiesti eraldi tööstus.

Paragon Sleepi eesmärk on, et prügimäele ei jõuaks üldse tootmisjäätmeid. Nutikate pakkimismeetoditega suudetakse ka toodete veomahtu märkimisväärselt vähendada. Võimalus valmistada põhikomponente majasiseselt, tagab õigeaegse tootmise ning lühike tarneaeg on pidevalt tugenev müügiargument. Kiire ja õigeaegne tootmine vähendab seeläbi ka vananenud tootevarude hulka.

Vaata ringmajanduse õppevideoid SIIN.

Loe projekti kohta lähemalt SIIN.