Loomeinkubaatoris valmis ringmajanduslikku ettevõtlust tutvustav õppevideote sari

28. juuni 2021

Tallinna Loomeinkubaatori eestvedamisel valmisid ringmajanduse põhimõtteid tutvustavad õppevideod. Rahvusvahelise Creative Ports projekti toel filmiti üles seitsmeosaline videote sari, mis tutvustab ringmajanduse olemust ja suunab alustavaid ja tegutsevaid ettevõtteid ringmajanduslikke võimalusi enda ärimudelitesse kaasama. Videos jagab ekspertteadmisi Markus Vihma ning kogemuslugusid edukalt ringmajandavad ettevõtted.

Loomeinkubaatori juhataja Anu Lõhmus sõnab: „Loomeinkubaatori eesmärk on aina enam jätkusuutliku, rohelise ja ringmajandusliku ettevõtluse toetamine teadlikkuse tõstmise ning praktiliste lahenduste abil. Õppevideod, mis rahvusvahelise projekti raames valmisid, toetavad seda suurepäraselt – andes teadmisi, millised on ringmajanduse olulised küsimused ja pakuvad inspiratsiooni, kuidas praktikas neid ideid kaasata. Lisaks õppevideotele, saab meie kodulehe uuelt ringmajanduse lehelt ka lugeda rohkem keskkonnasäästliku ettevõtluse kohta. ”

Videotes jagab jätkusuutliku ettevõtluse nõuandeid ringmajanduse ekspert Markus Vihma: „Ringmajanduse eesmärk on hoida materjalide ja toodete väärtust, et vähendada uute loodusvarade vajadust. Ringmajanduse põhimõtteid järgides, on viis teemat, mis aitavad toote elutsükli määratleda – milliseid materjale valida, kuidas neid toota, kuidas valmistada kauakestvaid tooteid, toote taaskasutamise võimalused ja toode teenusena.“

Seitsmeosaline videosari keskendub just neile teemadele ning lisaks on juttu toiduainetööstuse ringmajanduslikest võimalustest. Lisaks eksperdi soovitustele, jagavad enda kogemuslugusid keskkonnasäästlikud ettevõtted: KIRA, Stella Soomlais, Gelatex, Lindström, Paragon Sleep ja Comodule.

KIRA on jätkusuutlik jalatsibränd, mis toodab kestlikke jalatseid vanadest autorehvidest ja plastpudelitest.

Paragon Sleep toodab tekke, patju, tehnilisi tekstiile ja voodeid. Kodutekstiili tootmisel taaskasutab Paragon Sleep 100% tootmisjääkidest.

Comodule ühendab jalgrattad ja tõukerattad internetiga ning on ainuke ettevõte väljaspool Hiinat, mis toodab elektrilisi tõukerattaid.

Stella Soomlais disainib ja valmistab nahast aksessuaare, millele pakutakse lisaks järelhooldust, parandusteenust ja rentimise võimalust.

Lindström on tekstiiliteenuseid pakkuv ettevõte, kes laenutab mitmesuguseid tekstiile, näiteks tööriided, matid, hotelitekstiilid.

Toiduainetööstuse kogemuslugu jagab Gelatex, kes toodab ainulaadseid materjale – nanokiude, mida kasutatakse puhta liha tootmises.

Õppevideoid saab vaadata SIIT.