Ringmajandus: Kuidas valida toodete materjalid?

5. juuli 2021

Ringmajanduse õppevideote sarja teine osa keskendub materjalidele. Millele pöörata tähelepanu materjalide valikul? Kuidas valida keskkonnasäästlikke materjale? Kuidas saavad valitud materjalid lahendada probleeme teistes valdkondades? Videos jagab ekspertteadmisi Markus Vihma ja enda kogemuslugu KIRA.

 

Kuidas valida materjale, mis järgivad ringmajanduse põhimõtteid?

Disaineril on mitu võimalust, mida kaaluda. Üks on vaadata füüsilisi materjale. Kust need tulid, kuidas neid tehakse ja millised on nende füüsikalised omadused, sest igal materjalil on erinev keskkonnamõju. Mõni on parem materjal kui teine. Mõni töötab hästi, kuid toote elutsükli lõpus, on materjali ringlusse võtu ja ringlusse laskmisega probleeme.

Milline materjal on ringamajanduse jaoks parim?

Õigete materjalide valimise kõrval on mitu aspekti, mis seda mõjutavad – näiteks kui palju materjali on tegelikult funktsiooni täitmiseks vajalik? Loominguline viis kuidas materjale valida, on mõelda, kas saate valitud materjalidega mõne probleemi lahendada? Kas saate kuskil jäätmeprobleemi päriselt lahendada? Kas saate lahendada ookeaniprügi probleemi? Kas saate lahendada probleemi, et tehastes on nii palju ülejäänud materjali, millega ei ole midagi teha? Nii mõeldes, saate kogu ringmajanduse protsessile enda panuse anda.

See kehtib ka pakendi kohta. Kui on võimalik toodet transportimisel kaitsta nii, et kasutatakse vähem materjale ja vähendades isegi toote enda materjalivajadust.

Kogemuslugu: KIRA

Kogemuslugu materjalide ringse kasutuse kohta jagas Siiri Ratassepp, kes on jätkusuutliku jalatsibrändi KIRA kaasasutaja. KIRA toodab kestlikke jalanõusid, mis on valmistatud ringlussevõetud materjalidest.

Kuidas KIRA jalatsibränd alguse sai?

Sirli Ratassepp töötas mitu aastat jaemüügis, kus mõistis, et me tarbime palju rohkem kui vaja. Palju on tooteid, mis tegelikult ei ole vajalikud. Sellest indu saanuna otsustas ta luua enda kaubamärgi ja teha midagi täiesti vastupidist.

KIRA jalatsibränd kasutab ainult ringlussevõetud materjale. Kõik materjalid pärinevad Euroopast ja enamikul on ka ökosertifikaat. Kõik materjalid katsetatakse läbi laborites kui ka päriselus. Välistallad on valmistatud vanadest autorehvidest ja sisetallad vanadest plastpudelitest. Lisaks kasutab KIRA jalatsitööstuse ülejääke.

Autorehvid ja plastijäätmed on väga suur probleem. Igal aastal visatakse ära umbes 1,5 miljardit autorehvi. Ainuüksi ookeanis hulbib sadu tonne plasti, rääkimata plastijäätmetest maismaal. Enamik neist võetakse ringlusse, kuid mitte kõik.

Vaikse Ookeani Prügisaar

           Autorehvid prügimäel

Autorehvid on hea jalatsitalla jaoks hea valik, sest nad on väga vastupidavad, kerged, elastsed ning sobivad kandmiseks iga ilmaga. Lisaks kasutab KIRA pehmet, õhku läbi laskvat, vastupidavat vilti, mis on valmistatud vanadest plastpudelitest. KIRA jalatseid toodetakse Eestis, ning nende tootjal on ligikaudu kolmkümmend aastat militaarjalatsite tootmise kogemust.

Kliendid on toote väga hästi vastu võtnud. Enamik kliente on keskkonnateadlikud naised, kellel on KIRA-ga samad väärtused. Kuna talvesaapad võeti nii hästi vastu, siis on KIRA otsustanud ka midagi suveks pakkuda. Juba on turule tulnud uus KIRA toode – ketsid. Lisaks töötavad nad välja jalatsihoolduse sarja, mille abil jalatsi kasutusiga veelgi enam pikendada.

KIRA ketsid

Vaata ringmajanduse õppevideoid SIIN.

Loe projekti kohta lähemalt SIIN.