Greenful loob tekstiilijäätmetest rohelisemat tulevikku

17. apr 2024

Tallinna Loomeinkubaator korraldas projekti BALTIC2HAND raames veebiseminari, kus Greenful Group´i tegevjuht Toomas Allikas rääkis ettevõtte teekonnast ning avas ülemaailmse tekstiilijäätmete probleemi uskumatuna näivat suurust.  

Sissejuhatuseks andis Toomas kriisist jahmatava ülevaate: „Maailmas toodetakse 92 miljonit tonni tekstiilijäätmeid, Euroopas tekib neid ligikaudu 12 miljonit tonni. Igas sekundis ladestatakse või põletatakse üks prügiautotäis tekstiilijäätmeid.” Hinnanguliselt kasvab kiirmood järgmise kolme aasta jooksul 300%, mis lisab veelgi õli tulle. Praegu võetakse ringlusse vaid umbes üks protsent tekstiilijäätmetest, prognooside kohaselt võib see ulatuda kümne protsendini tulevikus. Kuigi silmapiiril on tootjavastutuse laiendamine, jääb selle mõju kaudseks. 

Greenful pakub tekstiilijäätmete taaskasutamise küsimusele praktilist lahendust. Nad toodavad tekstiilijäätmetest erinevaid keskkonnasõbralikke ja taaskasutatavaid tooteid: ehituspaneele, SIP-paneele, sillutustelliseid, katusekive, jpm. Üks Greenfuli tehas on u 30 000 ruutmeetri suurune, annab tööd ligi 100 inimesele ja töötleb aastas ümber 35 000 tonni tekstiilijäätmeid. 

Greenfuli loomisel lähtus Toomas suuresti ühe oma mentori nõuandest: “Kui tahad jäätmete ümbertöötlemise valdkonnas läbi lüüa, pead meeles pidama ühte reeglit – alusta oma äri sellise suurusega, et homme on sinu probleem ka valitsuse probleem.” 

Greenful Group´i missioon on ambitsioonikas. Toomas rõhutas ettevõtte strateegiat jäätmete vastu võitlemisel: „See tähendab standardiseeritud ärimudeliga laiahaardeliste lahenduste leidmist, mida saab üheaegselt rakendada üle kogu Euroopa.” Ta nentis väljakutse keerukust ent pakkus ühtlasi realistliku lahenduse: “Euroopa 5,2 miljoni tonnise tekstiilijäätmete probleemi lahendamiseks on vaja 148 Greenfuli tehast. Kuid kui Euroopa valitsused valiksid välja umbes 20 erinevat mõjusat lahendust, mida nad seejärel täielikult rahastaksid, kuluks viie aasta jooksul Euroopas tekstiilijäätmete probleemi lahendamiseks iga lahenduse kohta umbes seitse tehast.” 

Greenful Group’i toodete loomise põhimõtted on läbipaistvad ja kindlalt paigas „Esiteks peavad kõik tooted olema valmistatud taaskasutatud jäätmetest. Meie paneelides ei kasutata ühtegi saastavat kemikaali ja kõik materjalid on oma eluea lõpus taaskasutatavad. Need kolm reeglit on kõige aluseks,” rääkis Toomas. 

Toodete lipulaev Greenful Panel on nende kolme põhimõtte tunnistuseks, pakkudes jätkusuutlikku alternatiivi traditsioonilistele materjalidele. „See on 100% taaskasutatav ja kandev ehitusmaterjal, mida saab kasutada nii siseruumides, väitingimustes, vee all, ükskõik kus. See on tugevam kui vineer,” sõnas Toomas. „Praegu tegeleme suurte ehitusklotsidega – kutsume neid segaplastijäätmetest valmistatud legoklotsideks. Meil ​​on katusekivid, sillutusklotsid, peagi on tulemas heliisolatsioonipaneelid ja veel mitmeid innovaatilisi tooteid,” tutvustas Toomas uuendusi ja tulevikuplaane. 

Greenful Group´i pühendumine keskkonnale on märkimisväärne. „Iga müüdud kuupmeeter Greenful’i paneele säästab keskkonnale 353 kg CO2-te. Greenfuli uusim toode, Greenful SIP-paneel, on üks esimesi ehitusmaterjale, mis vastab täielikult ELi rohelise kokkuleppe nõuetele.”  

Toomas tõi välja ka ärilisi väljakutseid, millega ta on kokku puutunud, sealhulgas õigete partnerite valiku olulisuse ja raha kogumise keerukuse üle. Greenful Group on need väljakutsed ületanud, meelitades ligi rahvusvahelisi kliente, mis näitab märkimisväärset turuhuvi jätkusuutlike materjalide vastu. Ta jagas oma kogemusi partnerite otsimisel: „Enam kui viiekümnest saadetud taotlusest, otsustas meiega edasi minna vaid kolm ja ainult ühel partneril see lõpuks õnnestus.” See näitab kui oluline on selles valdkonnas olla järjekindel. 

Ringmajandussektoris alustavatele idufirmadele ja noortele ettevõtjatele soovitab ta osaleda erinevates kiirendites ja inkubaatorites. „Reklaami on vaja, et sind kuulda võetaks, seega osale konkurssidel ja inkubaatorites ning ole nähtav. Teine asi, mida meeles pidada on see, et enamik brände ei taha olla jätkusuutlikud. Isegi kui sul on parim lahendus, on see ettevõtjate jaoks kulukas ja nad lükkavad sinuga koostöö mitu korda tagasi. Aga sina mine ikka edasi. See on väljakutseterohke teekond, aga samas huvitav.” 

Lisaks ülevaatele Greenful Group´i teekonnast, tõi Toomas näiteid uuenduslikkusest ja järjekindlusest. Ta rõhutas, et Euroopa tohutu tekstiilijäätmete probleemiga tõhusaks tegelemiseks on vaja suuremahulisi lahendusi. „See on puhas matemaatika. Jah, selleks on vaja suuremahulisi vahendeid, kuid see on täiesti teostatav.”  

Veebiseminari korraldas Tallinna Loomeinkubaator projekti BALTI2HAND raames. Projekti kaasrahastab Euroopa Liit Interreg Kesk-Läänemere 2021-2027 programmist. Projekti partnerid: Tallinna Loomeinkubaator, Laurea Rakenduskõrgkool, Läti Kaubandus-Tööstuskoda, Turu Rakenduskõrgkool, Sustainability InnoCenter.