Eesti ettevõtjad käivitasid esimese e-poodide pakendite ringlussüsteemi

24. jaan 2023

Eesti ettevõtted esitlesid Tallinnas uudset e-kaubanduse pakendite ringlussüsteemi, mille eesmärgiks on vähendada e-poodidest ostmisel tekkivate ühekordsete pakendijäätmete hulka. Süsteemiga liitunud e-kaupluste klientidel tekib võimalus tellida oma kaupa korduvkasutatavas pakendis ja saada pakendi tagastamise järel pandiraha tagasi.

E-kaubanduse pakendite ringlussüsteem kannab nime Tango ja selle algatajad ning edasiarendajad on Eesti üht suuremat pakiautomaatide võrgustikku Smartpost haldav logistikafirma Itella Estonia ja roheidufirma Ringo Eco, mis on edukalt käivitanud sarnase tagastussüsteemi korduvkasutavate toidunõude valdkonnas. Neljapäeval alanud pilootfaasis paigaldati Tango tagastuskastid 15 Itella Smartposti pakiautomaadi juurde üle Eesti, kuid lähikuudel on kavas laiendada tagastuskastide võrgustik kõigi 257 Smartposti pakiautomaadi kõrvale.

Itella Estonia juhi Meelike Paalbergi hinnangul on algatuse eesmärk tuua rohepööre e-kaubandusse ja vähendada hüppeliselt ühekordse kartongi kasutamist. „E-kaubanduse populaarsus on kõikjal maailmas tõusuteel ja see tekitab igal aastal järjest rohkem pakendijäätmeid. Eestis saadeti 2022. aastal e-poodidest klientidele pakiautomaatidesse umbes 12,4 miljonit postipakki, millest suuremat osa pakendeid kasutatakse ainult üks kord. Korduvkasutatavate pakendite kasutusele võtmine loob e-kaubanduse ettevõtetele võimaluse vähendada oluliselt valdkonna keskkonnaalast jalajälge,“ lausus Paalberg.

Ringo Eco kaasasutaja Janek Balõnski sõnul loob Tango tagastussüsteem võimaluse, et ühte karpi või kotti saaks e-kaubanduses kauba saatmiseks kasutada kuni 50 korda. „Pea kõik kaubandusettevõtted otsivad täna võimalusi oma keskkonna-alase jalajälje vähendamiseks ja korduvkasutusega pakendite süsteem pakub selleks ühe hea võimaluse. Erinevad uuringud näitavad, et roheline mõtteviis on järjest olulisem ka lõpptarbijate jaoks ning eelistatakse neid kaupmehi, kes selliseid valikuid tarbijatele võimaldavad. Meie lähiaja eesmärgiks on ühelt poolt suurendada Tango süsteemiga liitunud e-poodide arvu ja teisalt laiendada tagastuskastide võrgustikku kaubanduskeskustes ning suuremates büroohoonetes,“ lausus Balõnski.

E-poodide korduspakendeid toodavad juba täna ringmajandusettevõtted Low imPACK, Re-Pack ja Pakoo. Kõik e-poed saavad nendelt ettevõtetelt tellida omale pakendeid aga võivad ka ise tuua turule uusi ringluspakendeid. Uutesse Tango tagastuskastidesse saab tagastada ainult tühje pakendeid ja ainult selliseid e-kaubanduse pakendeid, mis on liitunud Tango platvormiga. Kauba tagastamine e-poodidele jätkub ikka nii nagu seni. Määrdunud toidupakendeid tagastatakse endiselt Ringo kastidesse.

Tekstiilijäätmetest ringluspakendeid tootva ettevõtte Low imPACK asutaja ja tegevjuht ning ühtlasi Loomeinkubaatori mentor Kaie Kaas-Ojavere märkis, et nende toodetud taaskasutatavad pakendid leevendavad korraga kahte keskkonna valupunkti: aitavad uue prügi teket vähendada ning taaskasutavad tekstiilitööstuses juba tekkinud jäätmeid. “Low imPACKi ringluspakendite materjal töötati välja TalTechi laboris ja pakendid ise valmivad Eestis. Low imPACK pakendid on heaks alternatiiviks pappkarpidele: need on vastupidavad, niiskuskindlad ja kuni 20 korda taaskasutavad. Võrreldes klassikalise pappkarbiga ei kulu pakendi tootmiseks vett, ei kasutata kemikaale ega pea puid maha võtma ning tootmisprotsessi CO2 jalajälg 72% väiksem,“ selgitas Kaas-Ojavere.

Low imPACK’i arvutuste kohaselt säästab 5000 ringluspakendi kasutamine 20 korda 42 tonni jagu pakendiprügi. “Low imPACK ringluspakendid on tänaseks kasutusele juba sellised kaupmehed nagu Telia, Kaubamaja, Baltika, Amanjeda by Katrin Kuldma, Ultima Thule Galerii ning lasteriideid rentiv platvorm The Rewear Company,” rõõmustas Kaas-Ojavere.

Ringluspakendi kasutamiseks tuleb kliendil teha ost mõnes süsteemiga liitnud e-poes, kes võimaldab valida ostu sooritamise ajal korduspakendi või pakendab kõik oma saadetised selliselt. Ühe pakendi pandihind sõltub suurusest ja materjalist, jäädes 2 euro ringi. Tühja paki tagastamiseks ja pandiraha tagasisaamiseks tuleb tarbijal skaneerida pakendi pealt oma telefoni kaameraga QR koodi, täita lihtne tagastus ankeet ning viia seejärel pakend Tango kogumiskasti. Kogumiskastide asukohad leiab Tango.eco kodulehelt. Pärast seda, pakendid on jõudnud Tango kogumispunkti, tagastatakse pandiraha kliendile. Kasutatud pakendid kogutakse kokku, kontrollitakse üle ja need lähevad kaupmeeste juurde uuele ringile.

Tango pakendite tagastussüsteemi haldav roheidu Ringo Eco on seni käivitanud 200 tagastuskohaga toidupakendite korduskasutuse võrgustiku ja teenindab enam kui 100 restorani korduspakenditega. Ettevõte esimese tegevusaasta käive ulatus 200 000 euroni. Ringo loodab märtiks lõpuks jõuda esimese miljoni ühekordse pakendi päästmiseni. Ettevõtte käivitamisse on oma roheinvesteeringuga panustanud 20 eesti perekonda ja 2 riskikapitali fondi kokku 800 000 euro ulatuses.

Itella Estonia on Eesti üks suuremaid pakiautomaadi- ja kullerteenuse pakkujaid. Rahvusvahelisse ettevõttesse Posti Grupp kuuluvana on Itella eesmärk olla aastaks 2030 CO2 emissioonivaba ettevõte.  Posti Grupp on oma valdkonnas maailma esimene ettevõte, mille eesmärk saada süsinikneutraalseks on teaduslikult heaks kiitnud algatus The Science Based Targets (SBTi).

 

Ringlussüsteem tutvustus (autor Low imPACK): https://www.youtube.com/watch?v=f224-9zuJ9U