LÕÕM: Ehted julgetele naistele, kes teavad, mida tahavad

3. jaan 2023

Loomeinkubaatori 24-kuulise inkubatsiooniprogrammi on just lõpetanud ettevõte LÕÕM. Istusime maha koos ettevõtte asutaja ja disaineri Merle Randmäega ja uurisime, kuidas on ettevõttel läinud, millised on plaanid edaspidiseks ja kuidas möödus Loomeinkubaatori inkubatsioon.

„LÕÕM loob ehteid julgetele naistele, kes teavad, mida tahavad, on kirglikud ja vabad.“

Kuidas tekkis soov oma brändiga alustada?

See tahe on olnud minu sees vist kogu aeg kuskil kuklas. Aga ta ootas oma õiget aega. Laste kõrvalt tundus seda liiga palju, tahtsin neile pühenduda 100%. Teadsin, et ühel hetkel ma teen seda. Ja eks oli vaja leida, mida täpselt ning oma rada sellel teekonnal.

See ajendas mind tegelikult uuesti õppima minema. Esimene haridus oli mul õmblustehnoloogia, aga saatuse tahtel ma sellel alal töötama ei hakanud. Samas andis see eriala mulle tugeva arusaamise, mis järjekorras midagi teha ja kuidas protsessid toimuvad. 2010. aastal läksin uut eriala, käsitöötehnoloogiad ja disain, omandama Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledžisse, seejärel tuli EKA tootedisaini eriala. Siis oli küll juba konkreetsem soov disainivaldkonnas tegutseda.

Kuigi mul oli rookrooni idee peas küpsemas, siis algul ma ei mõelnud, et hakkan ehteid tegema. Rookroonid on nii tugevalt osa Eesti rahvakultuurist ja pärandkultuurist ning tegelikult on nad natuke unustuse hõlma vajunud. Et neid taasavastada, tekkiski mõte – kas neid saaks hoopis ehtesse vormida, anda ühele kontseptsioonile uus kontekst. Seejärel leidsin õige materjali, millega oli võimalik ideed teostada ja nii algaski oma brändi tegemine. See oli erinevate sündmuste jada, mis viis lõpuks ka Loomeinkubaatoriga liitumiseni.

 

LÕÕM ehteseeria KROON

Kust on tulnud inspiratsioon brändi nimele?

Nime mõeldes, soovisin, et see oleks eestikeelne sõna ja täpitähtedega. Sõna lõõm võib olla kirelõõm, päikeselõõm, tulelõõm või kui söed hõõguvad. Lõõm on sisemine põlemine, vaikselt ja varjatult, aga väga tugev tunne  – see on kirg ja energia, mis tahab väljendust saada. Otsib oma avaldumist. Selle sisemise särina ajel tunnebki iga naine ära just talle omase ehte. Ja samas ka ehteid lõõmutatakse, ehk tegemist on väga mitmetähendusliku sõnaga.

Uue suunana oled hakanud tegema tooteid ka puidust?

Puit on oma olemuselt hästi mõnus ja soe materjal. Sellest on ehteid tehtud juba aastasadu, -tuhandeid  –  puit on lihtsasti vormitav, töödeldav, soe, ajalooline, looduslik, naturaalne. Ta on nii võluv materjal juba oma struktuuri poolest – need aastaringid ja oksakohad pakuvad põnevaid mustreid.

Vineer tuli minu juurde sel kevadel, kui osalesin koolitusel Haapsalu kolledžis. See oli laserpingi kasutamise koolitus, kus oli vaja teha lõputöö, milleks olid just vineerist ehted.

Kas sul on veel mõni materjal, mida sooviksid kasutada?

Tahaksin teha luust või sarvest, mis on samuti ajalooline ehtematerjal. Olen täiesti erinevate kunstmaterjalide vastane inimene. Mul on olnud plastmassehteid, mis võivad olla kui ägedad tahes, aga ma ei suuda neid kanda, sest nad on tehislikud ja energeetiliselt tühjad, väetud. Materjal üldisemas mõttes on minu jaoks hästi oluline – tema omadused, kuidas seda tundma õppida, teda töödelda ja koostööd teha, et suurim väärtus tuleks esile.

Mul on olnud ka pärlitest ehted, aga need ei ole olnud klassikalised. Ma lasen nad ikkagi nö enda filtrist läbi ja siis vaatan, mis saab. Proovin miksida teiste materjalidega, et tekiks kontrast või vastupidi, lasen materjalil endal mõjuda.

Kust sa leiad inspiratsiooni?

Peamiselt tuleb inspiratsioon elust enesest. Ja see hetk on selline, et filmilint hakkab kohe silme ees jooksma. See heas mõttes painab ja sunnib pidevalt mõtlema tehnilisele lahendusele kuni see on valmis.

Mõnikord materjal ise inspireerib ja dikteerib, mida saab teha. Hetkel on selleks vineer, mida proovin enda soovidele allutada. Vineer on välimuselt lihtne aga olemuselt keeruline, mõneti isegi kapriisne. Sellest on sündinud sari Öövalgus, mis kujutab pööripäeva aegse öötaeva värve. Valged ööd, mis Eestis on – need ongi hõbedased, sinised ja põhjatud või sügistaeva öömust kuldse täiskuu ja siravate tähtedega.

 

LÕÕM

LÕÕM Öövalgus seeria

Õppetund on olnud näiteks see, et vahel, kui sul on ideed ja sa ei ole neid kohe teostanud, siis võib juhtuda, et selle ajaga tuleb teine disainer sama ideega juba välja. Vahel ideed tõesti hõljuvad õhus. Tuleb kohe realiseerida oma mõtted. Samas peab hoidma enda brändi fookust kõige selle sees. Mõned ideed võivad olla tõesti väga pöörased, aga kliendile ei pruugi need üldse pinget pakkuda. Sel hetkel hoida fookust kunstimaailma ja disaineriks olemise vahel.

Kes on täna peamiseks LÕÕM kliendiks?

Peamine klient on täna 40+ naine, kes on disainiteadlik, julgeb eristuda ja mitte peavooluga kaasa minna. Kaasaegne naine, kes tunneb oma olemust ja usaldab enda sisetunnet. Väärtustab kohalikke väikebrände, sest nii teab ta toote tausta – mis materjalist, kus ja kuidas on valmistatud.

Millised on olnud suurimad väljakutsed?

Kogu see protsess on olnud suur väljakutse. Üldse, kui hakata ettevõtet tegema, siis see on lõputu sihipärane ja järjepidev tegutsemine. Täna ma olen väga rahul sellega, kuhu ma olen jõudnud, vaatamata maailmas toimuvale. Mina pean küll ütlema, et kõike ei saa ja ei peagi mõõtma rahas. Pigem on oluline tasakaal selle vahel, kes sa tahad olla, kuidas olla ja toimetada. Just see tasakaal on minu jaoks oluline ja tunned rõõmu oma tegevusest.

Kui ma kuhugi pean kiirustama, siis tuleb meelde tuletada, et võta rahulikult. See, et sa oled hetkel võibolla nö. paanikas, ega siis asjad kiiremini jookse. Tegelikult peab ka kannatlik olema. Edu kindlasti ei tule kohe.

Kuidas Loomeinkubaatorisse sattusid?

Leidsin, et siin on huvitavad koolitused ja kõik omasugused loomingulised ja asjalikud inimesed on koos. Minu eesmärk on olnud võrgustiku loomine, loengud ja õppimine.

Kuhu suunda sa näed oma brändi liikumas?

Kahe aasta pärast ma loodan, et mul võiks olla oma stuudio. Koht, kus müüa. See on samas mitme otsaga küsimus, et kas stuudio selles mõttes, et kus ma tööd teen. Sest täna on mul juba kodus selleks head tingimused loodud.

Lisaks on plaan ka sortimenti kasvatada. Samas ma arvan, et minust ei saa kunagi masstootjat, sest see ei lähe minu põhimõtetega kokku. See on jälle üks sisevõitlus – kuidas hoida tasakaalu.

Mida sa soovitaksid teistele alustavatele ettevõtjatele?

Teha enda jaoks selgeks, mida sa täpselt teha tahad ja siis seda fookust hoida. Ja leida endas see tasakaal. Kindlasti teha seda, mida sulle meeldib teha ja siis seda järjepidevust hoida. Kui sa teed seda, mida oskad parimal moel, siis sa oled ise õnnelik ja ka teised sinu ümber on õnnelikud. Ja kunagi ei ole hilja alustada oma unistuste projektiga.

Üks minu moto on veel, et kui ühtepidi ei saa, siis teistpidi ikka saab. Alati saab.

Tutvu LÕÕM toodetega kodulehel SIIN.

Jälgi ka sotsiaalmeedias: 

Facebook: @merleranddesign

Instagram: @merlerand.design