Video: Uus tarbijakäitumine, mis saab pärast koroonat?

27. mai 2021

MELT Innovatsioonifoorum toimus 12. mail virtuaalselt, otseülekandena Kultuurikatlast. Foorumit jälgis reaalajas 1860 osalejat, laval oli 30 esinejat, sisu ja tehnilise poole eest vastutas 25 meeskonnaliiget. Loomeinkubaator esitles MELTil ühe paneelina: „Uus tarbijakäitumine: mis saab pärast koroonat?” kus astusid üles ettevõtted, kes on leidnud koroonakriisist uue hingamise ja senise tegevusala ümber mõtestanud. Uuriti, kas pandeemiast tingitud muutused on jäädavalt mõjutanud ka tarbijakäitumist.

  • Jolos partner Martin Rauam
  • Zäp müügi- ja turundusjuht Kristjan Arunurm
  • Eesti E-kaubanduse Liidu tegevjuht Tõnu Väät
  • Bolt Food Kesk- ja Ida-Euroopa regionaalne juht Linda Garder

Mõned mõtted paneeldiskussioonist:

Kristjan Arunurm: Viirused olid maailmas ka enne koroonat. Teadmine, et viirused käte kaudu levisid, oli teada ka enne pandeemiat. Samuti oli olemas neid, kes viiruseid ka kartsid ning olid valmis ka iga nurga peal käis desinfitseerima. Mida aga enne pandeemiat polnud, oli kätepuhastusvahendite kättesaadavus avalikes kohtades. Koroonapandeemia kiirendas kogu seda protsessi ja muutis kätedesinfitseerimise kättesaadavaks ja elu loomulikuks osaks.

Kindlasti on desojaamade olemasolu ka tuleviku maailmas omal kohal ja kättesaadavamad kui varem.

Tõnu Väät: Koroonapandeemia tegi e-kaubandusvaldkonnas kiire 3-5 aasta hüppe edasi. Eelmisel aastal osteti Eestis 4 miljonit pakki rohkem kui 2019, seega iga Eesti inimene tellis 4 pakki rohkem kui muidu. Väljakutse on aga e-teenuse kiiruses: eeldatakse kiiret vastust, kiiret tarnet. Me ei kujuta keegi ette, et lähme poodi ja tuleme sealt kaubaga tagasi viie päeva pärast – just seda eeldatakse ka palju veebist tellimise puhul. Inimesed ei soovi oodata viis päeva tagasisidet oma kirjale ning veel päevi kuni kaup kohale jõuab.

Kui sa oled e-poe omanik, siis sa konkureerid kogu maailmaga. Mõtle, kas sina suudad oma kauba kohale viia kiiremini kui Amazon, kes teeb seda tihti kolme päevaga?

Linda Garder: Koroonapandeemia kiirendas Bolt Foodi arenguid 2-5 aasta võrra. Kui 2019 olime me vaid neljas riigis, siis eelmise aasta lõpuks avasime nõudluse survel oma esindused 16 erinevasse riiki.

Pandeemia on tõstnud kindlasti ka tarbijate teadlikkust, otsitakse ja eeldatakse keskkonnasõbralikumaid pakendamisi – kas saabuv pakk peab olema ikka nii mitme kile sisse pakitud ja mitu korda kinni teibitud või on selleks ka keskkonnasõbralikumaid viise?

Martin Rauam: Üritusturunduses muutus kogu ürituskorralduse asja olemus. Suur osa ürituse efektist tekib suhtlusest, kohast, joogist, dekoratsioonidest ja üks osa siis see sisuline pool, mis polnud aga tihti peamine trigger. Kui alles jäi ainult sisu, siis see on see, millega tuli tööle hakata. Zoomi konverentsidel on muidugi ka omad eelised – erinevad küsitlused näitavad, et tänu Zoomi platvormile võetakse konverentsidest osa rohkem kui varem. Samuti saab kaasata läbi veebiplatvormide esinejaid, kes muidu ei saaks osaleda.

Miinuseks on siinjuures aga ka Zoomi väsimus.

Mis siis saab pärast koroonat? Teenusepakkujad kujundavad enda teenuseid ja pilti vastavalt tarbija nõudmistele. Seda, mida tarbija soovib, nii ka läheb.

Vaata paneeli järele siin:

MELT innovatsioonifoorumi korraldas Tallinna ettevõtluskeskus koostöös Tallinna Loomeinkubaatori ja Tallinna Teaduspark Tehnopoliga.