Eesti idufirma Gelatex võitis rahvusvahelise ringmajanduse võistluse Green Alley Award

18. okt 2019

Tänavune Green Alley Award auhind tuli Eestisse: Eesti startup Gelatex Technologies avaldas žüriile muljet 17. oktoobril Saksamaal Berliinis toimuval võistlusel. Startupi arendatav želatiinil põhinev naha-alternatiiv tõi ringmajanduse võistluselt võidu koju viie teise innovaatilise idufirma seast.

Eesti ettevõte Gelatex Technologies võitis Green Alley Awardi auhinna. Võidukas startup arendab želatiinipõhist keskkonnasõbralikku tekstiili. Kui võrrelda uuenduslikku tekstiili teiste materjalidega, siis on see kõige lähedasem nahale või seemisnahale. Žüriile avaldas erilist muljet Gelatexi toote kõrge innovatsioonitase. Keskkonnasõbralik materjal on valmistatud želatiinist, mis on saadud liha- ja nahatööstuse väheväärtuslikest jäätmetest, mis muidu läheksid hävitamisele. Tekstiili valmistamisel ei kasutata mürgiseid kemikaale ja tehnoloogia on kergesti skaleeritav. Võimalus kohandada materjali omadusi nagu paksus ja tekstuuri vastavalt kliendi vajadusele muudab Gelatexi atraktiivseks nii moe- kui autotööstusele.

Landbell Groupi tegevjuht Jan Patrick Schulz on selle aasta võitjaga väga rahul: “Green Alley Awardi võistlust korraldame alates 2014. aastast ja igal aastal leiame startup-sektorist ebaharilikke ringmajanduse ideid,” ütleb ta. „Sellel aastal oleme taas näinud häid ja inspireerivaid kontseptsioone. Andsime Green Alley Awardi selle aasta auhinna Gelatex Technologies’ile, kuna nad on välja töötanud keskkonnasõbraliku alternatiivi nahale – materjalile, mida kasutatakse laialdaselt tekstiili- ja autotööstuses. Jäätmetest uue toote valmistamine on ringmajandusega täielikult kooskõlas ja väärib seetõttu auhinda. ”

Gelatex Technologies’i kaasasutaja ja tehnoloogiajuht Märt-Erik Martens selgitab idee lisaväärtust: “Gelatexiga tahame pakkuda nahale alternatiivi, mis oleks nii keskkonnasõbralikum kui ka taskukohasem,” ütleb ta. “Green Alley Awardi auhind toetab meie rohelist lähenemisviisi: jätkusuutlikkus mängib ringmajanduses võtmerolli ja meil on hea meel, et suutsime žüriid oma ideega veenda.”

Green Alley Award on Euroopa esimene ringmajanduse idufirmade konkurss. Landbell Group on alustavaid ettevõtteid, kelle ideed aitavad maailma jätkusuutlikumaks muuta, tunnustanud alates 2014. aastast. 2019. aastal esitati konkursile 274 avaldust enam kui 30 riigist, mille hulka kuulusid ärimudelid nii digitaalse ringmajanduse, ringlussevõtu ja jäätmetekke vältimise vallas. Selle aasta septembris valis Landbell Group kuus finalisti, kes pakkusid välja rohelisi alternatiividele tavapärastele materjalidele. „Iduettevõtetel on oluline roll sektoris, mis püüdleb üha enam innovatsiooni poole,” ütleb Schulz. “Gelatex Technologies pole välja töötanud mitte ainult ideed, vaid midagi, millel on ka suur turupotentsiaal.”

Green Alley Awardi konkurssi auhinnaks on 25 000 eurot ja võimalus alustada ühisrahastuskampaania koos Landbell Groupi partneri Seedmatchiga.

Green Alley Award

Green Alley Award on ainus auhind Euroopas, millega tunnustatakse spetsiaalselt ringmajanduse valdkonna idufirmasid. Alates 2014. aastast on igal aastal auhinnatud Euroopa idufirmasid, kes kasutavad uuenduslikke ärimudeleid jäätmete ringlussevõtu või toodete taaskasutuse edendamiseks ning lineaarse majanduse ringmajanduseks muutmiseks. Auhinda annab välja Landbell Group koostöös Euroopa ringmajanduse võrgustiku ja idufirmade ekspertidega, sealhulgas Saksamaa ühisrahastuse eestvedaja Seedmatch, Briti keskkonna- ja sotsiaalsete probleemide lahendamisega tegelevate startupide ärikiirendi Bethnal Green Ventures, ning ELi Horisont 2020 rahastatud projekt R2Pi.
Lisateave: www.green-alley-award.com

Landbell Group

Landbell Group on juhtiv konsultatsiooniteenuste pakkuja ülemaailmsete keskkonna- ja kemikaalinõuetele vastavuse tagamiseks. Alates 1995. aastast on ettevõte aidanud 27 000 kliendil enam kui 50 riigis tagada laiendatud tootjavastutust ning muid toote- ja pakendinõudeid. Lisaks on Landbell ka partner tootjatele ja jaemüüjatele, et aidata neil oma ärimudeleid kohandada ringmajandusele vastavaks. 2018. aastal teenis Landbell Group enam kui 170 miljoni euro suuruse käibe. 
Lisateave: www.landbell-group.com

Gelatex

Gelatex Technologies on materjalitehnoloogia idufirma, mille asutasid 2016. aastal Tallinnas kaks kaasasutajat – Märt-Erik Martens ja Mari-Ann Meigo Fonseca – eesmärgiga muuta keskkonnasõbralikud materjalid kõigile kättesaadavaks. Nimelt on nende eesmärk toota taskukohase hinnaga ja kergesti skaleeritavat keskkonasõbralikku tekstiili. Gelatex on välja töötanud tehnoloogia nanokiudmaterjali valmistamiseks želatiinist – ainest, mis on saadud väheväärtuslikest naha-ja lihatööstuse jäätmetest. Gelatexi tehnoloogia on energiatõhus, keskkonnasõbralik, kergesti skaleeritav ja odavam kui alternatiivsed tehnoloogiad. Materjali saab kasutada erinevates rakendustes nii meditsiinis, õhufiltratsioonis ja tekstiilitööstuses, kuid ettevõtte põhifookus on hetkel moe- ja interjööridisaini jaoks sobiva keskkonnasõbraliku nahasarnase tekstiili väljatöötamisel. Gelatexi arengut on toetanud Techstars, Eesti Keskkonnaministeerium, Climate-KIC, Prototron, Archimedes, Horizon2020 SME Instrument jt.

Lisainfo:
Mari-Ann Meigo Fonseca
Gelatexi kaasasutaja ja tegevjuht
E-mail: mariann@gelatex.com
Veebileht: http://www.gelatex.com