Disain kohtub Teadusega: Seened nii söögiks kui mööbliks

AEG: 15.02.2024 kell 14:00 - 16:00

KOHT: TalTech Mektory majas, Raja 15, Tallinn, (Innovation HUB, ruum 031)

Seened on võlusõna, mis kogub aina enam populaarsust materjalina. Chaga ehk must pässik, mütseel ja valgustid - need on vaid mõned näited seente mitmekülgsusest ja nende kasutamisest erinevates valdkondades.

Seda materjali uurivad nii ettevõtjad kui ka teadlased, et leida võimalusi, kuidas seened saavad mõjutada meie igapäevaelu ja jätkusuutlikku tulevikku. 

Disain kohtub Teadusega esimesel üritusel toome kokku kirevad mõtted ja uuenduslikud ideed, uurides seente kui materjalide potentsiaali. Lisaks vaatame, kuidas on võimalik teha koostööd teadlastel ja ettevõtjatel.

Ajakava:

  • 14.00 - 14.30 Maidu Silm Eesti Maaülikoolist tutvustab seente ja ringmajandusega seotud teadusprojekte
  • 14.30 - 15.00 Siim Karro tutvustab Myceeni näitel seente kasutamist mööbli materjaliarenduses
  • 15.00 - 15.30 Angelina Vinogradova MatiFoodsist räägib, milliseid tooteid on võimalik seentest teha toiduainetööstuses
  • 15.30 - 16.00 Siim Raadik Shroomwellist teeb ettekande suuremast pildist ja ettevõtte visioonist
  • 16.00 - 17.00 Ringkäik Shroomwell'i laboris ja shiitake kasvatuses Teaduspargi 9A. Kohad täis - võimalus osaleda vabade kohtade vabanemisel!

Üritus toimub: 15. veebruaril kell 14 TalTech Mektory majas, Raja 15, Tallinn, (Innovation HUB, ruum 031)

Üritus on TASUTA, aga vajalik on registreerimine!


Esinejad:

Maidu Silm on töötanud Eesti Maaülikoolis üle 10 aasta, varasemalt kalanduse alal aga viimased projektid on enam soetud seente ja ringmajandusega. Ta on tegelenud uute seenetüvede isoleerimisega, nakkematerjalide valmistamisega, seenematerjali kasvatamisega aga ka nende viljumisega nii sise- kui välistingimustes. Hetke fookus on suunatud raviseentele, nende kasvatamise võimaluste ja bioaktiivsete ühendite uurimisele. 

Siim Karro on arhitektuuri taustaga disainer ja kunstnik. 2021. aasta algusest ka ettevõtte Myceen kaasasutaja, mis tegeleb seenematerjalide arendamise ning disainis rakendamisega. Peale mitmeaastast katsetusperioodi loodud ettevõte keskendub probleemsete ja mittelagunevate materjalide asendamisele. Esmase väljundina on fookusesse võetud mööbel ja sisustustooted, kuid arendamisel on ka ehitusmaterjalid. Uudse materjali võlu peitub selle looduslikus tehnoloogias, kus seeneniidistik seob orgaanilised jäägid tugevaks ning erinevate omadustega materjaliks. 

Kaisa Vajak on Shroomwell’i Tallinna tootmise juht. Ta räägib seenekasvatusest ja teeb Mustamäel shiitake kasvatuses tuuri. Igapäevaselt tegeleb ta tootmises nii protsesside kui inimeste juhtimisega. Tootmise elu on nii mitmekülgne, et iga päev toob uusi olukordi, millele tarvis lahendusi leida. Seente korjamine on tema jaoks ühtlasi väga teraapiline tegevus, mis aitab igapäeva virr-varrist hästi välja lülituda.

Angelina Vinogradova on lõpetamas magistriõpet toidutehnoloogia erialal, ning töötab Mati Foods ettevõttes juba 1.5 aastat. Mati Foods on toidutehnoloogia ettevõte, mis tegeleb tervislike liha-ja kalaalternatiivide arendusega. Peamiseks tooraineks on mükovalk ehk seenevalk, mis kõigi asendamatute aminohapete sisalduse ja toiteväärtuse tõttu on suurepärane alternatiiv loomsetele valkudele. Angelina põhiülesanne on maitsvate ja kvaliteetsete toodete väljatöötamine ja peamiseks motivatsiooniks on toidumaailma paremaks muutmine, tuues turule kvaliteetseid ja tervislikke alternatiive.

Angelika Sofia Sapatšuk on Shroomwell’i laborispetsialist ja räägib Mustamäe laboris erinevatest keskkonnaprojektidest. Shroomwellis vastutab ta peamiselt seente kultuuripanga rikastamise eest. Peale selle viib läbi ka laboratoorseid kasvukatseid, hoiab silma peal metsakatsetel ning arendab ettevõtte jaoks parimaid seene kultuure. Hetkel on omandamas magistrikraadi toidutehnoloogia ja -arenduse erialal.

Siim Raadik on Shroomwell Innovationi tegevjuht. Ta omab 20-aastast juhtimise ning tootmise käivitamise kogemust erinevatest rahvusvahelistest ettevõtetest hulgimüügi (Studio Moderna), tootmise (Biohansa) ja põllumajanduse (Nutriloop) valdkonnast. Inspiratsiooni annab talle skaleeritavate mudelite arendamine ning käivitamine. Siim usub, et vaid kestlikud ärimudelid tagavad tulevastele põlvedele keskkonna, milles elada soovime.

 

Disain kohtub Teadusega on Tallinna Loomeinkubaatori ja TalTech’i koostöös toimuv üritustesari. Sarja eesmärk on tuua kokku teadlased ja teemast huvitatud ettevõtjad, et leida võimalusi koostööks. Eesmärk on tutvustada, millised erinevad teadustööd toimuvad TalTech’is ja kuidas on ettevõtjatel võimalik osa saada ülikooli poolt pakutavatest võimalustest.

 

Viimased uudised
Disain kohtub Teadusega: Seened nii söögiks kui mööbliks?!
20.02.2024

Kuidas tuua kokku ettevõtted ja teadlased, et saaksid sündida uudsed ja innovaatilised ärid ja ideed? Loomeinkubaator on koostöös TalTech’iga alustanud üritustesarja “Disain kohtub Teadusega”, mille eesmärgiks on tutvustada ülikoolis tehtavat teadustööd erinevate materjalidega ja ettevõtjaid, kes on teinud koostööd ülikoolidega.  Kõige esimese sündmuse raames siseneti põnevasse seentemaailma. Seened on võlusõna,...

LOE LISAKS
Väikeettevõtjate kogemused: nii juhtub, kui oma mõtteid targemate inimestega põrgatada!
07.02.2024

Iga ettevõtja unistus on kasvada suureks ja laiendada oma äri haaret, kuid üksi pusides on see keeruline. Kuidas leida need õiged inimesed ja kontaktid, kes sellel teel võiksid aidata ja nõu anda? Üheks võimaluseks on Loomeinkubaatori inkubatsiooniprogramm, mille osalejad ja mentor jagavad oma kogemusi.  “Ettevõtja saab harva oma tegevuses kelleltki abi...

LOE LISAKS