6 küsimust inkubatsiooniprogrammi kohta

2. jaan 2023

Loomeinkubaator ootab inkubatsiooniprogrammiga liituma uusi ettevõtjaid 13. veebruarini. Oleme kokku kogunud vastused peamistele küsimustele, mis on ettevõtjatel enne programmiga liitumist tekkinud.

1. Kuidas on Loomeinkubaatori inkubatsiooniprogramm ettevõtjale kasulik?

Loomeinkubaatori inkubatsiooniprogrammiga liitumisel saab ettevõtja personaalse konsultandi, kes tegeleb tema igapäevaste väljakutsetega ja suunab vastavalt. Konsultandiga suhtlemine annab võimaluse enda ideed läbi põrgatada ja saada kohest ning ausat tagasisidet. Samas aitab konsultant leida ettevõtte arenguga seotud küsimustele vastused. Lisaks hindavad programmis osalevad inkubandid konsultandi järjepidevat motiveerimist ettevõttega tegelemiseks.

Lisaks konsultandile nõustavad ettevõtteid ka Loomeinkubaatori mentorid. Mentoritega on võimalik arutada juba spetsiifilisemaid küsimusi – näiteks:

  • kuidas muuta enda veebileht nähtavaks,
  • kuidas siseneda välisturgudele,
  • milline peaks olema tootedisain,
  • kuidas enda ettevõtet brändida,
  • kuidas luua müügistrateegiat,
  • millised peavad olema juriidilised lepingud,
  • kuidas kujundada hinda,
  • kuidas leida investoreid ja rahastust,
  • milliseid tegevusi erinevates faasides teha jpm.

Loomeinkubaatori võrgustikus on enam kui 40 mentorit, kellega on võimalik lähemalt tutvuda SIIN.

Lisaks toimuvad igakuised koolitused ja workshopid, kus inkubandid osalevad tasuta. Regulaarselt toimuvad networking sündmused, kus on võimalus ka teiste ettevõtjatega ideid põrgatada ja uusi koostöökohti leida. Koolitusprogrammiga on võimalik tutvuda kodulehe kalendris. Inkubandid saavad tasuta või soodsatel tingimustel osaleda ka näiteks meie partnerite Tehnopoli, Tartu Loomemajanduskeskuse, Eesti Kaubandus- Tööstuskoda ja Pärnumaa inkubaatori koolitustel.

Rahvusvaheliste projektide raames toimub ka ühiskülastusi messidele ja kontaktüritustele. Viimased ühiskülastused on olnud näiteks Berliini disaininädalale ja uudsete materjalide messile Future Fabrics Londonis. Samuti külastatakse koos MELT konverentsi ja sTARTUp Day’d. 

2. Millised on Loomeinkubaatori programmi suurimad edulood?

Loomeinkubaator on tegutsemise jooksul toetanud enam kui 1000 ettevõtet. Tuntumate vilistlaste hulgas on näiteks, KIRA CraftoryLilli JahiloKadi KruusLingvistEllen RichardKristel Kuslapuu. Edulugude hulgas on tootvad disainerid, platvormide loojaid, teenuspakkujaid, start-upid, ringmjandavad ettevõtted. Programmis osalevad ettevõtted on olnud edukad ka erinevatel rahvusvahelistel konkurssidel – näiteks võitis 2021. aastal Creative Business Cup võistluse inkubant RAIKU ning 2022. aastal jõudis TOP5 hulka inkubant Myceen.

3. Millised ettevõtted on hetkel programmis?

Programmis osalevad mitmekülgsed edukad ettevõtjad. Praeguste inkubantide hulka kuuluvad näiteks kirjandusterapeut ja koolitaja Biblionaut, köitestuudio IKIGI, filmiprodutsent AAA Creative, kinnisvara projektijuhtimisettevõte WhatIf, talisuplusjopesid ja vabaajarõivaid loov Paul Berg, spordirõivaste bränd Fibami, logopeedilist õppemängu loov Kõnekindlus jpt. Tutvu kõikide Loomeinkubaatori inkubantidega kodulehel.

Aina enam pöörame tähelepanu ka ringmajandavatele ettevõtetele. Ringmajandavatest ettevõtetest osaleb programmis näiteks RAIKU, kes töötab välja keskkonnasõbralikku pakkematerjali puidutööstusejääkidest, MyCeen, kes arendab jätkusuutlikku mööblit seenematerjalist ja Ecodisain, kes teeb keskkonnasõbralikke reklaamikingitusi. 

4. Kas ettevõtet aidatakse ka välisturule?

Inkubatsiooniprogramm aitab ettevõtetel siseneda ka välisturgudele. Nõu annab konsultant ja lisaks on mentorvõrgustikus mentorid, kes tegelevad välisturgudele sisenemisega. Loomeinkubaator osaleb ka rahvusvahelistes projektides, mis loob võimalusi välisturgudele sisenemiseks. Näiteks on toimunud Export Speed Mentoring, kus ettevõtjatel oli võimalik konsulteerida Rootsi, Saksamaa ja Poola mentoritega, kes nõustasid ettevõtteid nende turgude eripärade kohta. Lisaks korraldame regulaarselt rahvusvahelisi webinare ning ka ühiskülastusi välismaa messidele.

Lisaks saavad inkubandid taotleda arengutoetust ja eksporditoetust

5. Kellele on inkubatsiooniprogramm mõeldud?

Inkubatsiooniprogramm on mõeldud alustavale ettevõtjale, kellel on ambitsioon ja võimekus kasvada. Erandkorras võtame vastu ka ideetasandil projekte, mis on unikaalse väärtuspakkumisega ning mille eesotsas on kõrgelt motiveeritud ja kasvuambitsiooniga ettevõtjad.

6. Milline on liitumisprotsess?

Liitumiseks on vaja täita avaldus meie kodulehel, kus palume vastata enda ettevõtte kohta käivatele küsimustele. Kõikide avalduse täitjatega kohtuvad Loomeinkubaatori konsultandid, et ettevõtte plaanide kohta rohkem teada saada. Lisaks vastame ka tekkinud lisaküsimustele. Ekspertpaneeli läbinud ettevõtja tutvustab enda äriideed hindamiskomisjoni ees, kes teeb lõpliku programmiga liitumise otsuse.

Täida liitumisavaldus 13. veebruarini SIIN.

Lisaküsimused: info@inkubaator.ee