ART WERK 2019 arutles loomemajanduse sotsiaalse tähtsuse teemal

3. dets 2019

22.-23. novembril toimus Moskvas, endises tööstuspiirkonna veinitehases rahvusvaheline loomemajanduse foorum ART WERK 2019, mille peateema oli sel aastal loomemajanduse sotsiaalne tähtsus. Teema lahti harutamiseks toimus kahe päeva jooksul üle 30 esitluse-paneeli, kus arutleti loomemajanduse olulisuse üle ühiskonnas läbi valdkondlike arenduskeskuste tekke, jätkusuutliku moe tarbimise, sotsiaalse vastutuse filmitööstuses ja arvutimängudes, hariduse ja linnaplaneerimise.

Tallinna Loomeinkubaator jagas kogemust, milline roll on loomeinkubaatoril kogukonna tõmbekeskusena ning kuidas ettevõtetele kõige enam kasu luua. Loomeinkubaatori juhataja Anu Lõhmus vahetas paneeldiskussioonis mõtteid neil teemadel kolleegidega Moskvast, Almatõst ja Hamburgist. Erinevate riikide kogemuslugudes joonistus välja sarnane muster loomingul põhinevate ärimudelitega töötamisel. Tõdeti, et loovisikute väärtushinnangutes on sageli kesksel kohal hulk ilminguid, mille tarbekaubaks muutmine on keeruline ja isegi vastuvõetamatu. Tugev sotsiaalne, kultuuriline ja keskkonnateadlik närv on loomevaldkonna vedur, millest sünnib innovatsioon.  Aga samas on see ka pidur loovisiku vastutustundlikus maailmas ja esteetika kontekstis. Just niivõrd mitmetahuline komplekssus on Loomeinkubaatorite väljakutse ja töörõõm.

Väga teravalt oli paneeldiskussioonides üleval jätkusuutlikkuse teema, seda eriti moevaldkonnas. Täna, mil moetööstus on maailmas number 2 saastaja, otsiti lahendusi, kuidas tööstusharu jalajälge vähendada. Arutluse all olid uued, sh looduslikud materjalid, vastutundlik tootmisahel ja ringmajandus. Kõlama jäid julged väljaütlemised, mis kutsusid üles lihtsalt vähem tarbima.

Põnevust pakkusid teemad, kuidas polaarjoonel asuvates linnades valgustusarhitektuuriga kaamose vastu võidelda ning võimalused kuidas kreatiivne turism aitab kaasa väikelinnade arengule.

ARTWERK 2019 foorumi peakorraldajateks olid Friedrich Ebert Stiftung, Moskva kaasaegse kunsti keskus Vinzavod ja Goethe Institut. Foorum tõi Moskvasse enam kui 100 valdkondlikku kõneisikut Saksamaalt, Suurbritanniast, Itaaliast, Belgiast, Hollandist, Eestist, Slovakkiast, Nigeeriast, Türgist ja Ukrainast. Kahe päeva jooksul külastas foorumit üle 2 000 inimese.

Ereda elamuse pakkus ARTPLAY loomelinnak, kus 75 000 msuurusel alal paiknev endine tööstuskvartal (Kurskaja piirkonnas) on täna koduks mitmesajale disaini- ja arhitektuuribüroole ning sisustusdisaini kauplusele. Miljööväärtuslik ala hõlmab hooneid 19. sajandi lõpust kuni nõukogude ajani, mis kaasaegsete arhitektuurilahendustega seotud muljetavaldavaks tervikuks. Linnakus asuvad veel galeriid, kunstistuudiod, raamatupoed, muusikaklubi, teater, disainikool, mitmed kohvikud ja söögikohad ning palju muud põnevat. ARTPLAY on üks enim külastatud koht loomevaldkonna inimeste Moskva turismikaardil.