Kas mood saab olla jätkusuutlik?

10. okt 2019

Moetööstus on üks peamisi saastavaid tööstusharusid maailmas. Kiudude ja rõivaste tootmine ja levitamine soodustavad keskkonnareostuse eri vorme, sealhulgas vee-, õhu- ja pinnasereostust. Seetõttu on moetööstus otsinud erinevaid lahendusi, et vähendada antud tööstuse globaalset jalajälge. Üks levinud lahendustest on jätkusuutlik mood, kuid kas selline nähtus nagu jätkusuutlik mood on üldse võimalik?

14. novembril 2019 toimub Tallinna Loomeinkubaatoris Startup Week Tallinn 2019 raames seminar “Kas mood saab olla jätkusuutlik?” Teema üle arutlevad Reet Aus, Stella Runnel, Kristiina Martin ja Karl-Christoph Rebane.

Seminaril osalemine on kõikidele tasuta, vajalik on eelnev registreerimine Eventbrite’i lehel.

Reet Aus on Eesti Kunstiakadeemia vanemteadur, jätkusuutliku disaini labori eestvedaja ning väärtustava taaskasutuse (upcycling) meetodit rakendav disainer. Platvormi Trash to Trend looja. Ettevõtete Aus Design ja Upmade asutaja.

Stella Runnel on jätkusuutliku disainiga kaubamärgi Stella Soomlais studio peadisainer, mis toodab köögiviljade ja õlidega pargitud nahast käekotte, rahakotte ja aksessuaare naistele ja meestele. Stella Soomlaisi kottide disainid on loodud nii, et neist jääks võimalikult vähe lõikusjääke. Kottide disain lähtub Stella Soomlaisi poolt välja töötatud Round 2 põhimõttest. Lõiked on kavandatud selliselt, et lõikusjoonte sisse on võimalik paigutada väiksemate toodete lõiked.

Kristiina Martin on SEI Tallinna keskkonnajuhtimisprogrammi noorem-ekspert alates 2019. aasta veebruarist. Kristiina töötab ringmajanduse ning säästva tootmise ja tarbimisega seotud projektide kallal.

Karl-Christoph Rebane on moedisainer, kes kasutab suures osas taaskasutatud materjale. Oma esimese kollektsiooniga võitis ta Estonian Fashion Festivali ning käis Ukrainian Fashion Weekil läbi Young Designer võistluse. Tema põhiline sõnum taaskasutusega on see, et taaskasutamine kontseptsioonina pole piisav- tooted peavad olema ka ihaldusväärsed.