fbpx Põhilise sisu juurde
Loomemajandus Projektid

Kõige huvitavam fenomen Habitarel oli Eesti disain

Sel aastal osalesime septembris koos ettevõtjatega Põhjamaade suurimal mööbli-, disaini- ja sisustusmessil Habitare. Habitarele viis Ettevõtlusinkubaator Eesti disainerite eriväljapaneku, pakkudes võimalust tutvustada oma loomingut rahvusvahelisele publikule. Habitare sektsioonis The Block olid esindatud väljapanekutega Eesti disainerid Eili Soon (Klaasistuudio Puhu), Siim Karro (Myceen) ja Urmas Veersalu (Himmeli.net). Lisaks olid mitmed disainerid esindatud Tallinn Design House’i väljapanekul.

Messi selle aasta teema oli “Layers” ehk “Kihid”, mis keskendus disaini ringsusele ja vana ning uue sümbioosile. Habitare loovjuht Päivi Helander rõhutas, et erinevatest stiilidest koosnevad kihid loovad kodud ja ruumid, mis pakuvad mugavust ja harmooniat.

Eesti väljapanek oli eriti muljetavaldav, pakkudes võimalust kohtuda erinevate disaineritega, kes on oma ala meistrid. Näiteks Eili Soon oma Klaasistuudio Puhuga esitles klaasipuhumiskunsti parimaid näiteid – vaase, joogiklaase ja isegi unikaalseid valgusteid. Väljapanekul osales ka Urmas Veersalu (Himmeli.net), kelle pakutud pilliroost disainielemendid lisasid erilise loodusliku ja traditsioonilise meeleolu.

Samuti jätsid külastajatele sügava mulje Siim Karro Myceen’i jätkusuutlikud seenematerjalid, mis on leidnud tunnustust üle kogu maailma. Myceen pälvis messil auhinna “Most Interesting Phenomenon” süsinikku siduvate materjalide arendamise eest, mis kombineerivad seeneniidistiku ja tööstuslikud kõrvalsaadused. Žürii sõnul oli tegu “visuaalselt rabava uue innovatsiooniga, kus traditsioonilise liimi asemel kasutatakse seeneniidistikku. See loominguline ja ainulaadne idee võib tõepoolest mõjutada maailma, tänu oma ülimalt jätkusuutlikule tootmisviisile.” Võitja valisid esimese päeva lõpus Habitare peaesineja ja disainer Fredrik Paulsen, disainer Tino Nyman ning sisekujunduse ajakirjanik Ulla Solasaari.

Samuti oli Habitarel eriväljapanekuga väljas Tallinn Design House, kus võis leida villast ja vildist kodutekstiile, triibuvineerist sisustuselemente ning sulatusklaasist valgusteid. Esindatud oli mitmeid tuntud disainibrände, nagu Kelpman Textile, kelle loodud looduslähedased tekstiilid inspireerivad Eesti käsitöötraditsioonidest ja Põhjamaade minimalismist. Triibuvineeri mänguline ja kvaliteetne disain ning Elovali valgustite unikaalsus jäid samuti silma. Väga huvitav oli uBent’i puidupainutustehnikat kasutav mööbel, mis peegeldas loomulikke vorme ja oli samas minimalistlik. Samuti köitsid külasjaid WOH vildist riidepuud.

“Habitarel käik oli kasulik nii Tallinn Design House’ile kui ka brändidele, kes seekord osa võtsid. Messi külastajate huvi Eesti disaini vastu oli väga suur ja näiteks visiitkaarte jagasime oodatust rohkemgi. See reklaam ja tähelepanu, mida brändid seal viie päeva jooksul saavad on meeletu, ning tuleb kindlasti kasuks. Saime palju head tagasisidet ja mõni külastaja jagas lausa tagasisidet, et on Eesti disain täna isegi parem kui Soome oma. Eks meil ole ka järgmisteks kordadeks arenemisruumi, kuidas veelgi paremini esindatud olla ja saime rohkelt inspiratsiooni ka teisteks tulevateks messideks,” jagasid kogemust Habitarel osalemisest Tallinn Design House’i tiimiliikmed Natalja Batejeva ja Helena Aus.

Habitare külastus oli kaasrahastatud Euroopa Liidu vahenditest ja Ettevõtlusinkubaatori projektist „Tallinna Loomeinkubaatori tugiteenused loomeettevõtjatele jätkusuutlikuks arenguks ja ekspordivõimekuse kasvuks“ programmist „Loomeettevõtjatele tugiteenuste pakkumise, nende arenguplaanide elluviimise ja ekspordivõimekuse kasvu toetamine.”