fbpx Liigu põhisisu juurde

CCC projektis osalevad linnad viimistlesid oma äriinkubatsiooni pilootprojekte Aarhusis

4.-6. juunini toimus Århusi vallas koostöös Lifecycle and Design Cluster’iga projekti “Creative Circular Cities” teine ​​töötuba – Business Lab. Kuus projektis osalevat linna – Århus, Gdynia, Kiel, Riia, Tallinn ja Turu – viimistlesid labori käigus oma äriinkubatsiooni pilootprojekte, et hõlbustada kultuuri- ja loomesektori toega ringsete ärimudelite loomist. Tallinnast on projektipartneriks Tallinna Loomeinkubaator. 

Kolmepäevast töötuba juhtis jätkusuutliku ettevõtluse nõustaja Jasper Steinhausen ning koos partnerluse “Trace” juhi Anette Juhli, käitumisteadlase Pelle Guldborg Hanseni ja ühingu “Rethink Human Being” juhi Christian Dietrichseniga esitasid nad inspireerivad kõned ja ekspertsessioonid.

“Kui soovite mõju avaldada, lahendage äriprobleemid,” rääkis Jasper Steinhausen ringmajanduse olulisest mõtteviisist. Lisaks rõhutas ta koostöö ja ettevõtete abistamise olulisust, et kujundada ettevõtete senine lähenemisviis rohelisemaks. 

Vaatamata Taani paljudele ringmajandusalastele püüdlustele on Taani seni vaid 4% ringmajanduslik, ütles Anette Juhl, partnerluse Trace direktor, mis ühendab 90 avalikku ja eraasutust ning ettevõtet, et töötada ühisprojektide kallal, keskendudes plastiku- ja tekstiilitööstuse ringmajandusele. Anette jagas oma arusaamu partnerluse juhtimisest, rõhutades erinevate projektide vahel sünergia leidmise tähtsust ja “mängimist nendega, kes tahavad sinuga mängida”.

Pelle Guldborg Hansen tutvustas osalejatele käitumuslikke arusaamu ja käitumist mõjutavaid lähenemisviise ning soovitas “mitte tekitada käitumise muutmist kellegi sundimise kaudu,” vaid pigem erinevate märguandevormide kaudu. “Kui tahame inimeste käitumist mõjutada, tuleb välja selgitada käitumismustrid ja leida esialgu väiksed kohad, kus inimesed saaksid midagi teisiti teha,” ütles Pelle.

Christian Dietrichsen andis ülevaate “sisemise jätkusuutlikkuse” kontseptsioonist, rõhutades, et välised muutused nõuavad sisemist ümberkujundamist. Ta esitas projektipartneritele täpsustada äriplaane, seades küsimuse alla äriinkubatsiooni pilootide põhiväärtused.

Labori ajal tutvustasid oma ideid, tooteid ja ärimudeleid kohalikud tegijad Taanist, kes keskenduvad ringsetele lahendustele. Üks tipphetki oli Amalie Ege disainitud piimast toodetud lõngast kleit. Gdynia projektipartnerid, kes töötavad hulgijäätmete kogumise platvormi kallal,  said inspiratsiooni “The Upcycle”-st – platvormist, mis sobitab tööstust liigse materjali ettevõtetele, kes saavad neid kasutada. Projektipartnerid said tutvuda ka korduskasutatavate tasside lahendusega – kohvitasside pandisüsteemiga, mida praegu Aarhusis katsetatakse.

Laboris esinev firma “Noeje” esitles oma disainmööblit, mis valmib koostöös kohalike käsitööliste ja tarnijatega, ning “I tråd med Verden” jagas oma sotsiaalset ärimudelit – nad toodavad riideid ja aksessuaare tekstiilijääkidest ning annavad tööd naistele, kes on põdenud depressiooni ja soovivad naasta tööturule.

„Creative Circular Cities“ kaasrahastab EL Interreg Läänemere piirkonna programm, et edendada ringmajandust kohalikul tasandil, kaasates kultuuri- ja loomesektorid ning -tööstused.

 

Projekti kohta lisateabe saamiseks ja tulevaste sündmuste kohta uudiste saamiseks rohkem infot projekti veebilehel https://interreg-baltic.eu/project/ccc/.