USUTLUS Loomeinkubaatori juht Anu Lõhmus räägib selle aasta plaanidest

6. märts 2024

Tallinna Loomeinkubaator on viimasel ajal teinud palju uuendusi, et aidata alustavatel ja juba tegutsevatel ettevõtetel hoomata paremini ärimaastikku. Loomeinkubaatori juht Anu Lõhmus tutvustab lähemalt tänavusi plaane ja avaldab, milline tuleb nende oma maja. 

Uus aasta on hooga käima läinud. Milline on Loomeinkubaatori visioon, suuremad eesmärgid ja plaanid lähiajal?

Üldiselt võib öelda, et fookus on muutumas ja suuname tegevusi ka laiemalt kui ainult loomevaldkonnale. Vastavalt ümbritseva ärikeskkonna muutustele, on meie programmid läbi teinud uuendused. Teenuse disaini protsessis võtsime luubi alla sellele, mida ootavad meilt meie kliendid, ettevõtjad ja milline on majandus- ja ettevõtluskeskkond täna. 

Me lükkasime Loomeinkubaatoris uue inkubatsiooni käima juba eelmise aasta sügisel, täna soovitakse kõike saada kiiremini, ka ettevõtjad soovivad senisest intensiivsemat programmi. Kui me varem pakkusime kuni 24 kuulist inkubatsiooni, siis nüüd on meie programmid 6-9 kuu pikkused. Lisaks segmenteerime täpsemalt kliendirühmasid. Lihtsustatult tähendab see, et me ei pane enam kõiki kokku ühte klassiruumi. 

Meil on alustavatele ettevõtjatele, kes alles lükkavad oma ettevõtet käima, mõeldud eraldi inkubatsiooniprogramm. Juba tegutsevad ettevõtted, kes otsivad kasvuhoobasid või tahavad ettevõtet struktureerida ja näiteks uutele turgudele siseneda, saavad osaleda meie kasvuprogrammis. Esimeses kasvuprogrammis osaleb sellel kevadel 12 ambitsioonikat ettevõtet. 

Kevadel saavad uued ettevõtjad liituda ka meie põhikavaga, mis kestab üheksa kuud. Sinna kandideerimine on veel avatud. Kõigi osalejate jaoks lõppevad programmid demopäevaga, kus oma ettevõtet esitletakse ja kus žürii valib välja parimatest parimad. Juba juunis on võimalik esimesi ettevõtjaid avalikul demopäeval kuulata. Lisaks korraldame mitmeid muid põnevaid sündmusi ettevõtjatele. 

See kõik kõlab väga põnevalt, aga on teil juba paigas ka mingisugused konkreetsemad koolitused ja plaanid, mida sel aastal kindlasti ette võetakse? 

Jaa, kuna võitsime EAS-i hanke loomeettevõtjatele tugiteenuste pakkumiseks, on plaanis korraldada palju koolitusi, pakkuda tegevusi ja tulla välja hulga erinevate sündmustega. Seni oleme korraldanud igal aastal keskmiselt 50 sündmust ja selle tempoga kavatseme jätkata ka tänavu. 

Loomulikult saavad inkubaatori koolitustel ja seminaridel osaleda ka need ettevõtjad, kes ei osale meie programmides. Üks, mis kindel, on see, et ka tänavu on tulemas Innovatsioonifoorum MELT. Lisaks toome esile väga palju erinevate ettevõtete kogemuslugusid ja külastusi. 

Jätkame koostööd kõrgkoolidega, eelkõige EBS-i ja TalTechiga. EBS-i tudengid lahendavad näiteks Loomeinkubaatori ettevõtjate väljakutseid ja aitavad neil nende päris muredele lahendusi leida. Ma leian, et see on win-win-situatsioon: tudeng saab tõhusa praktika ja ettevõtja saab katsetada toimivaid lahendusi. 

Koostöös TalTechiga otsime võimalusi, kuidas ettevõtjad saaksid kasu seal tehtavast teadustööst materjalide vallas. Praegusel hetkel on ettevõtjatel aina olulisem leida uusi materjale, millel on uudsed funktsioonid, mis on innovatiivsed ja väiksema tootmise ja kasutamise jalajäljega.

Ühiskülastused ja õppereisid on sel aastal suunatud eelkõige väiketootjatele. Käime Euroopas messidel, nagu näiteks Habitare, Blickfang, Maison et Objet. Meil on kavas neid nii külastada kui ka väljapanekuga osaleda. 

Üks väga oluline uudis sel aastal on, et alustame oma maja ehitamist. Praegu oleme ehituslepingu sõlmimise faasis ja uue hoone tahame valmis saada pooleteise aastaga.   

Uude majja on projekteeritud hästi palju avalikku ruumi: ekspositsioonipind, kohtumiste ja koolituste ruume, et me saaksime pakkuda võimalust teha meie majas väikese ja keskmise suurusega sündmusi, nii saame oma tegevustes tulla ettevõtjate kogukonnale veelgi lähemale.

Juba lähiajal jagab Anu Lõhmus lähemalt plaane ühest Loomeinkubaatori fookusteemast, milleks on ringmajandus, ja räägib trendidest ja väljakutsetest ettevõtluses.