Vintage Visual: Analoogfotograafia kättesaadavaks kõigile

2. aug 2023

Loomeinkubaatori programmis osaleb ettevõte Vintage Visual, mille eesmärk on tutvustada analoogfotograafiat ning teha see kättesaadavamaks laiemale publikule. Ettevõtte asutaja Arno Peever jagas ettevõtte loomise lugu ning samuti kõige uuemat toodet – AGO Film Protsessorit.

Millega ettevõte Vinatge Visual tegeleb?

Vintage Visual eesmärk on tutvustada analoogfotograafiat inimestele ning teha seda kättesaadavamaks. Viimased kaks aastat oleme arendanud elektroonilist seadet nimega AGO Filmi Protsessor. AGO eesmärk on pakkuda analoogfotograafidele seade, mis on soodne ja lihtsustab märgatavalt ilmutusprotsessi neile, kes teevad seda kodus.

Kuidas sellele ideele tulid?

Idee sai alguse umbes viis aastat tagasi, kui ma võtsin analoogkaamera kaasa ja sõitsin Austraaliasse rändama. Seal viibitud pooleteise aasta jooksul, jäädvustades enda erinevaid hetki filmilindile, tõmbas see mind aina rohkem analoogfotograafia poole. Tagasi koju tulles oli mul vaja lõpetada magistriõpingud ja kirjutada TTÜ/EKA Disain ja Tehnoloogia Tulevik õppekaval lõputöö. See oli suurepärane võimalus kokku viia enda hobi – soov lahendada analoogfotograafia kogukonna probleeme ning saada magistrikraad. 

Milline on sinu varasem taust?

Haridusel olen masinaehitus insener ja disainer. Tööalaselt olen dekaadi jooksul disaininud erinevaid seadmeid enamasti rasketööstusele – metallkonstruktsioonidest kuni juhtimissüsteemideni. Samuti olen tegelenud usinalt motospordiga ning reisimisega erinevates maailma nurkades, kus avaldub minu pildistamiskirg ka vast kõige rohkem. 

Mida AGO Filmi Protsessor täpsemalt võimaldab teha?

AGO on tööriist, mis hõlbustab filmi ilmutusprotsessi kodukasutajatele. Tavapäraselt kodustes tingimustes tehakse seda käsitsi, mis on ajamahukas, kohati raskesti teostatav ning nõuab sellega alustades teadmisi erinevatest nüanssidest. AGO eesmärk on anda fotograafidele tööriist mis suurel määral automatiseerib selle protsessi, ehk muudab ilmutamise vähem ajamahukaks ning tagab ilmutuskvaliteedi olenemata filmi tüübist.  

Kuidas sinu toode konkurentidest erineb?

AGO sarnaneb oma olemuselt turul 10 korda kallimate ning mõõtmetelt suuremate ilmutusprotsessoritega. Et seda saavutada, ühildub AGO maailma populaarseima Patersoni ilmutustankiga, mis on juba paljudel kodus olemas. Ning AGO sisaldab innovaatilist aja kompenseerimise funktsiooni. Kui konkurentide tooted tekivad ühtlase temperatuuriga keskkonnas kasutades suurt veemahutit, siis AGO kasutab sama eesmärgi täitmiseks temperatuuri sensorit ja algoritmi, mis juhib protsessi aega. Kokkuvõttes need kaks eripära võimaldavad teha seadme, mis sobib hinnalt ja mahult märkimisväärselt suuremale hulgale inimestest.

 

Oled välja tulemas ka ühisrahastuskampaaniaga. Millal see täpselt välja tulemas on ja kas saad juba selle kohta lähemalt rääkida?

Täpselt nii, senine tagasiside erinevalt osapooltelt on olnud päris positiivne. Ehk on tekkinud arusaam, et toode on miski, mida inimesed soovivad ja omab potentsiaali ülemaailmseks läbilöögiks. Hetkel töötan selle nimel, et leida turundusinimesi, kellega teha ühisrahastuskampaania IndieGoGo platvormil oktoobris 2023.

Kui populaarne on täna analoogfotograafia? Ja miks sellega tegeletakse?

Alates 2015. aastast on analoogfotograafia taas tõusuteel, kasvades 5-10% aastas. Mitte ainult vanema põlvkonna fotograafid ei tule tagasi, vaid ka uus põlvkond on avastanud selle kui huvitava alternatiivi digifotograafiale. Erinevate uuringute põhjal tegeleb sellega vähegi tõsisemal määral umbkaudu 900 000 inimest üle maailma. 

Põhjuseid on mitmeid, miks sellega tegeletakse. Esmalt analoogfoto näeb kohe hea välja peale pildistamist, ehk ei vaja üldiselt väga järeltöötlus. Tuleb vaid valida film, mis endale meeldib. Aga põhiline, miks inimestele meeldib analoogfotograafia, on kogu see protsess ise. Kuna iga kaader on arvel, siis paneb see tõsisemalt vaatama, kas see mida sa pildistad on seda väärt. Seeläbi loob see suurema kontakti subjektiga ning kokkuvõttes parema tulemuse, mille üle rõõmu tunda. Samuti tekib põnev ootusärevus – mis nendest piltidest välja tuleb peale ilmutamist. Üldiselt peidab analoogfotograafia endas mitmeid avastamise võimalusi: erinevad kaamerad ja formaadid, tehnikad mida kasutada või võimalus võtta enda negatiivid ja suurendada neid fotopaberile punase valgusega ruumis(pimikus) nagu kunagi tehti. 

Millised on eesmärgid tulevikuks?

Vintage Visual’i eesmärk on lähitulevikus tulla edukalt turule AGO’ga ning kasvatada müüki Euroopa ning USA turul. Pikemas perspektiivis on eesmärk lahendada suurem filmiilmutuse probleem, s.t et jääks inimestel võimalus tegeleda analoogfotograafiaga ka kümne ja kahekümne aasta pärast. 

Mis on olnud ettevõtte puhul suurim väljakutse?

Väljakutseid on olnud erinevaid. Suuremad on seotud rahastamisega ning inimestega. 

Päris keeruline on leida üles need õiged inimesed, kes n.ö ostavad ära selle idee ja seavad selle ka enda eesmärgiks. Samuti tuleb olla kannatlik, sest asjad ei juhtu üleöö. Aga kui sihikindlalt tööd teha eesmärgi nimel, siis elu on näidanud, et ka vähe optimistlikumad plaanid mingil kujul lähevad täide. 

Kuidas on siiamaani Loomeinkubaatoris läinud?

Loomeinkubaator on mitmel puhul õpetlik olnud ja tulnud abiks erinevate keeruliste olukordade lahendamisel. Asjaolu, et saad enda konsultandiga nõu pidada ja vajadusel mentoreid kaasata on olnud väga kasulik. 

 

Jälgi Vintage Visual tegemisi:

Vintage Visual kodulehel SIIN.

Sostiaalmeedias:

Instagramis: @vintagevisual.eu

Facebookis: @VintageVisual.eu

Youtube’is: @VintageVisual