Muhumaast inspireeritud disain

19. juuli 2022

Muhumaa on unised kalurikülad, kadakastel loopealsetel ringi kappavad hobusekarjad, tuuleveskid, rookatusega maamajad, kiviaiad ja iidvanad kirikud, kus veel isegi paganlikke märke näha on – Muhumaal pole sajandite jooksul väga palju muutunud.

Lilli Jahilo, Ellu Sallid

Kui näiteks luksuslikus Pädaste mõisas või kosmopoliitses Muhu veinitalus tekibki kahtlus, et moodne maailm on üle võtmas seda viimast rahuoaasi keset puutumata loodust, jalutage Kuivastu sadamast algaval Võiküla munakiviteel, mis on ahhetama panev ka pärast Tallinna vanalinna nägemist: ligi viis kilomeetrit pikk tee kadakate vahel ei jää keskaegsetele tänavameistrite töödele alla. Või matkake ürgselt kaunile ja looduse müstikat täis Üügu pangale, mille seina ilmestavad isemoodi koopad ja orvad, millest suuremad kaovad meetrite sügavusele panga sisse.

Amanjeda / Katrin Kuldma, Craftory, Cervo Volante

Saare looduse värvid ja vormid on sealseid käsitöömeistreid alati inspireerinud. Aga mitte ainult need. Kui traditsiooniliselt sõitsid mehed merd ja naised hoolitsesid saarel majapidamise eest ja tegid käsitööd, on meeste merelt ja merede tagant kaasa toodud lugusid kindlasti jõudnud ka Muhu mustritesse. Muhu naised on läbi sajandi kirjutanud oma lood ja pärimused, soovid ja unistused nendesse värviküllastesse mustritesse. Muhulaste jaoks ongi millegi kirja panemine tähendanud selle kinda- või sukakirja kudumist. Need rõivad räägivad palju neile, kes lugeda oskavad!

Muhu käsitöö on seetõttu üks kirkamaid peatükke meie ajaloos ja Muhu naised tuntud selle poolest, et oskavad tikkida ja peenelt kududa pööraseid värvilahendusi, lilleilu ja üsna teravmeelset huumorit. Oma värvinüanssidelt ja läbikomponeerituselt maale meenutavad Muhu tikandid on lõputu inspiratsiooniallikas tänastele moeloojatele ning sellele saarele ainuomaseid männamotiive või lilletikandeid leiab ka kaasaegsest eesti moest.

Amanjeda / Katrin Kuldma

Mehisemaid lugusid kuuleb Koguva sadama mõrrakuuris, kus on avatud Eestis ainulaadne kalandusmuuseum. Muhu madalaid rookatustega talusid ja külasid ümbritsevad rahutud veed, kaunid rannad – kus varakevadeti tasakaalustavad Muhu mustrite värvipillerkaart vaated merejääl end koduselt tundvatele hallhüljestele –  ja vaid pealtnäha kidur loodus. Ent lähemal uurimisel osutub see uskumatult külluslikuks. Muhu loodusrajad Piiri küla lähedal kulgevad läbi eriilmelise maastiku, mida liigendavad sõjaväerajatised ja puudesalud. Saare puhas ja puutumata loodus ei kajastu ainult rõivamustrites ja -värvides, see on kadakamarjadelt ja muudelt saare taimedelt vormi laenanud ehete kujul pugenud kaasaegsesse eesti ehtekunstigi ning pannud aluse ka mitmele looduskosmeetika brändile.

Amanjeda / Katrin Kuldma, Kaia Saarna

Et muhulased on alati loodusega harmooniliselt koos elanud, seda armastanud ja lausa jumaldanud, ei ole suutnud seda neist välja juurida ükski võõrvõim, mis seda pisikest idüllilist maalappi keset merd endale ihaldanud on. Liiva külas Muhu kirikus leiab hoolega otsides üles aastasadadega kulunud paganliku motiivi “päikesepuu” või “ilmapuu”, mille ülaosa sümboliseerib päikest ja nelja ilmakaart, tüvi aga on ilmatelg, maailma püsivuse väljendaja. Ent see ei räägi üksnes muhulaste usust loodusesse – tegemist on rahvusvaheliselt levinud päikesekultuse sümboliga, mille saare uljad ja hulljulged mehed kaugetelt kallastelt kaasa on toonud.

Muhumaa karget loodust, inspireerivat ajalugu ja arhitektuuri ja peadpööritama panevat värvide mitmekesisust kogema sõita on väike elamus omaette, lühike praamisõit viib kiire elutempoga mandrilt poole tunniga hoopis teise aega ja ruumi. Teine võimalus selle piirkonna erilisusest osa saada on aga Tallinn Design House’i foto- ja videoprojekti “Kummardus” jälgedes, mis esitab fotokeeles mitmeosalise jutustuse Eesti disainist. Sõna ”Kummardus” sümboliseerib tänuavaldust olemasoleva eest ning läbi pildijutustuse tutvustakse Eesti disaini juuri.

 

Riina Põldroos, Kaia Saarna, Aldo Järvsoo, Tanel Veenre

Eesti disainiloomingu juuri tutvustavas projektis osaleb ligi 50 Eesti disainerit, kelle käekiri ja looming on saanud Eesti disainimaastikul äratuntavaks ning kõnetab ka rahvusvahelisel skeenel. Projekti loovjuht Piret Puppart on kontseptsiooni loomisel lähtunud Eesti silmapaistvate disainerite loome algupärast, mis on põimunud inspiratsiooniga loodusest, mõjutatud traditsioonide pikaaegsest hoidmisest ning kohapealsete meistrite olemasolust.

Lilli Jahilo

Tallinn Design House on Rotermanni kvartalis tegutsev Eesti disaini ühisturundus- ja ekspordiplatvorm ning esinduslik kauplus-showroom. Kohapeal ja veebikeskkonnas on esindatud enam kui 100 Eesti disainerbrändi.

Projekt viiakse ellu “Loomemajanduse ettevõtete konkurentsivõime, jätkusuutlikkuse, ekspordivõimekuse ja teiste majandussektoritega koostöö arendamine” EU53522 raames EASi toel Sihtasutus Tallinna Ettevõtlusinkubaatorid poolt perioodil 01.01.2020 – 31.12.2021.