Eesti disainerite looming Berliini disaininädalal

24. mai 2022

12.-21. maini toimunud Berliini disaininädalal said külastajad tutvuda enam kui 10 Eesti disaineri loominguga. Loomeinkubaatori toel olid Alexandra Klatti kureeritud näitusel väljas MyCeeni ning Radise disainerite Raul Abneri ja Maria Rästa looming. Disaininädala raames toimunud Design Poolil olid eriväljapanekuga esindatud Astrid Rajalo, Ubent ja Tallinn Design House.

Alhambra Berliinis toimus disaininädala korraldaja Alexandra Klatti kureeritud näitus “STANDING—a state of DESIGN perspective.” Näitusele oli valitud Radise disainerite Maria Rästa ja Raul Abneri looming ning Loomeinkubaatori inkubandi MyCeeni disaintooted. Väljapaneku avamisel võis märgata inimeste elavat huvi Eesti disainerite loomingu vastu.

MyCeen’i disaineri Siim Karro sõnul oli Berliinis näha, et nende materjal ja tooted on inimestele väga huvipakkuvad. „Kohtusime kohalike arhitektidega, kes nägid meie kavandatavas ehitusmaterjalide suunas suurt potentsiaali. Lisaks ei pidanud me kõiki tooteid tagasi tooma, sest seal tekkinud kontaktide kaudu lähevad need Berliinis toimuvale Greentech sündmusele edasi.“ Näitusel sai ohtralt tähelepanu ka sinna valitud Radise disainerite kolm toodet. „Näitusel osalemine julgustab meie Saksamaa kliente, kes saavad veenduda toodete kvaliteedis ja materjalide naturaalsuses,“ jagas Mauri Abner näituse kogemust.

Berliini disaininädalal toimus ka Design Pool, kus disainerid said esitleda oma tooteid selle ürituse jaoks loodud showroomis. Showroom oli üles seatud Living Berlin keskusesse, mis esindab enam kui 40 eksklusiivset interjööri- ja disainibrändi. Design Poolil osales Tallinn Design House Eesti disainerite eriväljapanekuga, kus olid sisustus- ja mööblidisainerid Triibuvineer, Maria Rästa, Toivo Raidmets, keraamikastuudio Nüüd Keraamika, ehtebrändid Anneli Tammik ja MyaMoon, BSURD siidisallid, KOOSdisain koduktekstiilid ja Nurme looduskosmeetika. Lisaks oli väljapanekul esindatud foto- ja videoprojekt „Kummardus.“

„Design Pooli külastasid disaininädala entusiastid ja Eesti disaini vastu tundis huvi ka kohalik meedia. Samuti käis Tallinn Design House väljapanekuga tutvumas Merit Kopli, kes on Eesti kultuuriatašee Saksamaal. Näiteks tõmbasid tähelepanu rahvusmustritest inspireeritud Triibuvineer ja põnevad Eesti sisutusdisaini lahendused. Saksamaa on Eesti disainile kindlasti suurepärane turg, mida näitab ka disaininädala külastajate tagasiside,“ sõnas Loomeinkubaatori projektijuht Helen Arme.

Eraldi väljapanekuga olid disaininädalal veel kohal naturaalsest nahast ehete ja aksessuaaridega Astrid Rajalo ning auruga painutatud täispuidust toodetega Ubent.