Paul Berg: Julge jakk igaks ilmaks

10. mai 2022

Paul Berg loob julgeid ja erksavärvilisi jakke, mis ei jää tänavapildis kindlasti märkamata. Uurisime inkubandi ja ühe Paul Bergi meeskonnaliikme Egerti käest, kuidas ettevõte alguse sai ja kes võiks funktsionaalset jakki kanda?

Paul Berg

Millega Paul Berg tegeleb?

Paul Berg arendab ja toodab põhjamaisesse kliimasse sobivaid funktsionaalseid jakke. Jakid on leidnud suurepärast vastukaja just talisuplejate seas, sest sobivad ideaalselt harrastuse vajadustega – riietuda privaatselt välitingimustes, saada sooja ning kaitset tuule ja vihma eest. Tegelikult sobivad jakid palju laiemale tarbijaskonnale – surfaritele, koeraga jalutajatele, kämpingus lõkke ümber istumiseks, vabaõhukontserdi nautimiseks, suvilaelu juurde – ehk kõik madala aktiivsusega tegevused, mis õues toimuvad. Jakk ei ole päris sobilik aktiivse spordi tegemiseks.

Põhisõnum Paul Bergi puhul on, et meie jakis ei ole halba ilma!

Kes on Paul Bergi meeskonnas?

Meeskonnas on Mari, kellel on pikaajaline kogemus rõivatööstuse sektoris, tänu millele ei ole ta saanud ka selles projektis lubada endale järeleandmisi. Nüüd vaatab ta seda tulemust uhkusega! Tema vastutab suuresti tootearenduse, tootmise korralduse ja kvaliteediga seotud teemade eest.

Kerlyl on rõivatööstuse, klienditeeninduse ja juhtimisega seotud taust. Tema tegeleb üldjuhtimise ja muude jooksvate teemadega. Ning mina, Egert, olen pikaajalise finantsvaldkonna kogemusega. Siiski lisaks finantside korraldusele, olen aktiivne digiturunduses, müügis ja klienditeeninduses. Kõik meeskonnaliikmed on ka ise talisuplejad!

Paul Berg meeskond  

Kuidas otsustasite brändiga alustada?

Koroona tippajal kodus istudes, muutusime rahutuks ning otsisime vaheldust. Siis kuulsime mitmelt tuttavalt, et nad käivad taliujumas, mis tekitas neis sõltuvust. Seepeale tekkis ka endal soov see hullus ära proovida. Mis poleks parem vahend rutiinist välja rabelemiseks, kui 5 kraadisesse külma vette hüpata?

Kui hakkad uut ala harrastama, siis tekib ikka vajadus parema varustuse järgi, et nauding suurem oleks. Kui tuled veest välja, siis on vaja riideid vahetada külma, vihma ja tuule käes. Tavaline talvejope siin ei aidanud – oli vaja midagi sobivamat. Selleks oli vaja vahetusjakki, mis minu meelest on alguse saanud Inglismaalt ja oli esialgu disainitud surfaritele, kellel on samamoodi vaja rannas tuule ja vihma käes asju pakkida. Kõik soovitasid jakke just Inglismaalt tellida. Sealt jakki tellides saime aga kiirelt aru, et suudame ise parema teha!

Mis teeb Paul Bergi jakid eriliseks?

Meie välja töötatud jakid on funktsionaalsed ja julged. Pakume jakke viies erinevas värvitoonis ning nendel on peal suured julged kirjad. Jakid on vihma- ja tuulekindlad ning hingavad. Kõik õmblused on teibitud, et vesi sisse ei pääseks. Jaki lõige on eriline, et oleks võimalik käed käisest sisse tõmmata ja jaki sees riideid vahetada. Sisemus on tehtud mõnusast karvast, mis annab sooja ja hülgab vett. Jakil on kokku 6 taskut, sh väga mugavad ülemised rinnataskud, kus on mugav käsi hoida. Jakil on küljes helkurid ning lisavarustusena kaasas fliiskindad.

Jakki välja töötades viisime läbi küsitluse just talisuplejate seas, et millist funktsionaalsust jakilt soovitakse – mis olemasolevate juures meeldib ja millest tuntakse puudust.

Millise ilmaga saab jakki kanda?

Me ütleme, et mugavustemperatuur on pluss kümnest kraadist miinus kümne kraadini. Mina ise autoga supluskohta minnes jaki alla näiteks lisariideid ei pane. Samas, kui pikemalt jalutada, saab lisakihte lisades ka külmema ilmaga hakkama.

Pluss kümnest alates läheb jakiga juba soojaks, aga minul endal on jakk kogu suve autos. Jahedatel õhtutel on sellega väga mõnus – ka juulikuu öös olen seda jopet kandnud.

Kus teie tooted valmivad?

Tooted on disainitud ja valmistatud Eestis. Meil on koostööpartner, kes neid toodab. Pealiskangas tuleb Soomest ja sisekarv Leedust. Meie jaoks on kestlik äri ajamine oluline, seepärast proovime jätkuvalt oma CO2 jalajälge vähendada ja oluline on saada materjalid lähedalt ja valmistada tooteid lähiümbruses. Selle poolest me erineme paljudest teistest sarnaste jakkide tootjatest, kes valmistavad tooteid peamiselt Hiinas või Pakistanis.

Kui populaarsed olete juba talisupluse ringkonnas?

Eesti taliujujate seas on jakk muutunud populaarseks valikuks ja tänavapildis jäävad jakid juba silma. Neid on ka kerge märgata, sest nad on julged ja väljapaistvad – näeb kaugelt ära, eriti just kollase või roosa jaki puhul. 

Kuidas valisite brändile sobiva nime?

Tegime alguses päris pika nimekirja võimalikest nimedest. Tingimus oli see, et peab olema suupärane ja samas ka rahvusvaheline. Sobima soomlastele, rootslastele ja ei saa olla väga Eesti-spetsiifiline sõna. Tegime koostööd disainifirmaga, kes soovis, et pakuksime mõned nimed välja. Lõppvalikusse jäi teiste hulgas ka Paul Bergi nimi, mis tundus lõpuks kõigile osapooltele sobivaim. Loomulikult on nime aluseks minu perekonnanimi – Paulberg. Minu kui tagasihoidliku eestlase jaoks oli see alguseses veidi võõrastav, kuid nüüd olen ära harjunud. 

Olete jõudnud tootega ka rahvusvaheliste klientideni?

Jah, meie jakid on leidnud kliente nii Soomes, Rootsis, Saksamaal kui Prantsusmaal. Meil on ka Euroopas erinevad suunamudijad, kes fännavad meie toodet ning sarnaselt meile naudivad loodust ja on aktiivsed. Soomes on meil näiteks suunamudija Noora Amanda, kes on Põhja-Soomes mootorsaanimatkade instruktor. Nooraga on PaulBergi jakk ka täitsa üleval põhjas Teravmägedes ära käinud, kus ta viibib mitu kuud aastas ning korraldab suusamatku. Rootsis on meil näiteks Gunilla Kidmark, kes on pikamaajooksja ja taliujuja. Huvitav nimede kokkusattumus on ka Saksamaa tituleerituma taliujuja Paul Bieber-iga, kellele meeldis Paul Bergi toodete juures just see, et nimed nii sarnased on. Tema on Saksamaal esimene, kes on tänaseks ujunud seitse korda üle ühe miili alla viie kraadises vees.  Väga põnev on ise nende postitusi sotsiaalmeedias näha.

Tegeleme aktiivselt ekspordi teemaga, kuid oleme aru saanud, et iga uude riiki minek nõuab aega ja kannatlikkust.

Millised on olnud suurimad väljakutsed?

Kindlasti kõik ettevõtlusega seotud olulised teemad – sujuv tootmiskorraldus, toimiv müük (sealhulgas eksport) ning efektiivne turundus. Kuna meie varasem kokkupuude ettevõtlusega on olnud tagasihoidlik, siis oleme alguses kolistanud läbi päris mitmed algaja ämbrid.

Enne kui me alustasime, siis sotsiaalmeediasse postitamist ma pigem vältisin. Ja kodulehtede haldamisest ei teadnud ma ka midagi, aga jooksvalt on vaja olnud kõik endale selgeks teha. Üks valdkond, mis on väljakutseid pakkunud, on tootmine. Oleme vahepeal olnud sunnitud tootjat vahetama ja näiteks kui Suessi kanalisse laev kinni jäi, viibisid meil seetõttu lukud ja muud materjal.

Eks see on see ettevõtja elu. Aga meie puhul on hea, et oleme mitmekesi. Sellel on kindlasti omad head küljed ja samas ka väljakutsed. Üksiküritajal on kindlasti keerulisem, siis pead üksi tegelema kõigi teemadega – ka nendega, milles tugev ei ole. Meil on võimalik vähemalt erinevaid teemasid omavahel peegeldada ja arutada, ning seeläbi saada uusi mõtteid.

Millised on edasised plaanid? Kas on tulemas ka uusi tooteid?

Meie soov on, et sõltumata ilmast saaks inimene nautida väljas viibimist aastaringselt. Tulime just eelmine kuu turule uue kergema ning õhema jakiga, mis sobilikum kevadel ja sügisel. Tootsime väikese partii erinevaid värve. Vastuvõtt on olnud väga hea – jakid said paar nädalaga otsa. Nüüd plaanime juba uut partiid.

Samuti on plaan võtta valikusse erinevat lisavarustust, et muuta inimestel harrastuse nautimine mugavaks. Lisaks nuputame, kuidas tootmisjääke võimalikult efektiivselt ära kasutada. Mõned ideed on pooleli, kuidas seda teha.

Kuidas on siiamaani Loomeinkubaatoris läinud?

Ma arvan, et on hästi läinud ja oleme ise ka aktiivsed olnud. Ammutame seda informatsiooni, mida meile pakutakse. Üksinda kõiki pakutavaid teemasid läbi võtta ei jõua – mõnele meist sobivad ühed teemad rohkem kui teised. Kindlasti osaleme koolitustel ja erinevatel konkurssidel, mis on kasulik. Need ärgitavad iseennast olema aktiivsem. Osaledes saad kogemuse ja kui kohe teadmisi ei kasuta, siis tulevikus mõnes teises kontekstis võib vaja minna. Lisaks oleme mentoritelt palju kasulikku infot ammutanud.

 

 

Tutvu Paul Bergi toodetega:

Paul Berg koduleht

Jälgi Facebookis @paulbergoutdoor ja Instagramis @paulbergofficial

Külasta ka Tallinn Design House-i (Rotermanni 14) ja proovi jakke kohapeal!