Terevisioon: Eesti moodi, loodust ja traditsioonilist pärandit tutvustav KUMMARDUS

7. okt 2021

Tallinn Design House’i foto- ja videoprojekti KUMMARDUS loovjuht Piret Puppart käis Terevisioonis projekti tutvustamas ja jagas millised plaanid on projektiga tulevikus.

 

Eesti moodi, loodust ja traditsioonilist pärandit tutvustav foto- ja videoprojekt “Kummardus” viiakse Dubaisse Expole.

Projekti kunstilise juhi ja EKA moeosakonna juhataja Piret Pupparti sõnul kõnetab “Kummardus” kindlasti rahvusvaheliselt. “Neid on vähe, kellel on hüperkombo – tohutult uus ja tohutult vana eksisteerivad kõrvuti,” rääkis Puppart “Terevisioonis”. Projekti eesmärk ongi näidata meie vana kultuuri ultramoodsas keskkonnas.

Projekt viis tegijad 26 erinevasse asukohta üle Eesti. “Oleme võtnud kaadrid Setomaalt, käinud läbi Soomaa, vaadanud Eesti seenkaljusid, mida väga paljud pole näinud,” loetles Puppart.

Suure tegurina mängis projektis rolli Eesti muutlik ilm. Trotsiti nii lund, torme kui ka ülikuumi päevi. “Jägala joa jääkoobastesse oli meil keeruline saada, sest pidime modellid pakkima magamiskottidesse ja nad turvarihmadega alla libistama,” meenutas Puppart.

Naine oli enda sõnul esikaskadöör, sest katsetas kõik võttekohad esimesena läbi. “Kui tundus, et mina saan hakkama, siis me seda ka tegime. Ma olin veel julgestajana juures,” rääkis ta.

Mõned asukohad jäid ilma tõttu kaadrisse võtmata, näiteks siniallikad, mis vihma tõttu hoopis pruunikaks muutusid, või põllud, mis meeskonna saabudes olid jõudnud juba ära õitseda.

Lisaks modellidele sattusid kaadrisse loomad ja linnud. “Meil olid konnad ja rohutirtsud, kes ise modellide peale tulid ja püsisid, kuni me kõik fotod tehtud saime,” ütles Puppart. Kübassaare poolsaarel pildistati koos tuhandete lagledega.

Oma loominguga andis projekti panuse enam kui 50 Eesti disainerit. “Me disaineritena vahel ei adu, kui ajalooliselt sügavad meie valikud on,” rääkis Puppart.

 

Allikas:

“Terevisioon”