MindStudium: Võta enda tulemustest koolis maksimum!

20. sept 2021

MindStudium on ettevõte, mis pakub gümnaasiumi- ja põhikooliealistele noortele võimalust osaleda veebikursustel asukohast ja ajast sõltumata. Üks ettevõtte asutajatest Kerdo Kristjan Tamm jagas meiega mõtteid, kuidas sellise ideeni jõuti ja millised on MindStudiumi plaanid tulevikuks. 

Mis on MindStudium ja millega te tegelete?

MindStudium on ettevõte, mis pakub parimaid veebipõhiseid kursuseid gümnaasiumi- ja põhikooliealistele noortele. Esialgu eelkõige reaalainete vallas, aga plaanime tulevikus ka laieneda. Meie sihtgrupp on noored ja veebikursustega toetame seda, et nad saaksid oma tulemustest koolis võtta maksimumi. Soovime oma kogemusi ning teadmisi jagada ka teistega ning luua sellega õpilastele väärtust – olenemata enda ja oma kooli asukohast, pääsevad nad seega ligi kvaliteetsetele veebikursustele.

Kes on MindStudiumi meeskonnas?

Alustasime kahekesi: mina ja mu klassivend Tallinna Reaalkoolist Rainer Vann. Oleme mõlemad tegutsenud mitu aastat eraõpetajatena. MindStudiumis oleme ülesanded täpselt pooleks jaganud – mõlemad tegutseme vastavalt enda spetsialiteedile. Praeguseks on meie tiimis ka monteerija ja turundusjuht, seega töötame neljakesi.

Vasakult: Kerdo Kristjan Tamm, Rainer Vann

 

Kuidas sellisele ideele tulite? Kas seda mõjutas ka Covid-19?

Idee sündis eelmise aasta kevadel. Ühel päeval helistas mulle Rainer ja ütles, et kuule mul tuli selline mõte. Ta käis kohe välja idee ja rääkis, milline võiks olla lõpptulemus. Teist korda ma ei mõelnud – ütlesin, et loomulikult teeme ära!

Viirus kindlasti mõjutas – meie teenuse ajastus on väga hea. Veriffi asutaja Kaarel Kotkase sõnadega on eduka ettevõtte juures kolm kõige olulisemat asja: idee, meeskond ja ajastus, kusjuures neist esimene on kõige vähemtähtsam. Ei oska öelda, kas ilma sellise ajastuseta, oleks idee üldse alguse saanud. Kui kõik kolis veebi, siis nägime, kuidas õpilastel tekkisid kiiresti suured lüngad. MindStudiumiga soovime seda parandada ja aidata kaasa, et noortel neid lünki vähendada. Samas arendame enda ettevõtet edasi mõttega, et ühel hetkel liigub hariduselu tagasi lähiõppele.

Miks just matemaatika kursused, miks mitte näiteks geograafia või emakeel?

Matemaatika on alusaine: ta on kõige universaalsem ja läbi ajastute jäänud enam-vähem samaks. Lisaks on matemaatika põhjaks ka reaal-looduslikule mõtlemisele – see on vajalik füüsika ja keemia mõistmiseks. Ta on kõige struktureeritum ning samas on ka sealne materjali maht kõige suurem. Selle läbivõtmisega alustatakse 1. klassis ja jätkatakse gümnaasiumi lõpuni. Matemaatika katse põhjal võetakse õpilasi vastu ka gümnaasiumisse ja ülikooli. Lisaks on matemaatika paratamatult aine, millega on paljudel probleeme, kuna ta on äärmiselt järjepidev. Kui õpilastel tekib kuskil lünk ja see jääb püsima ning sellega ei tegeleta, kipub see üldjuhul süvenema.

Mis on MindStudiumi eeliseks võrreldes teiste õppimisvõimalustega?

Kindlasti see, et oleme oma kursustes kokku võtnud kõik põhikooli ja gümnaasiumi teemad ning seda nii, et nad oleksid selgitatud võimalikult lühikese aja jooksul, võimalikult lihtsalt ja et kõige olulisem oleks kokku võetud. Rääkimata sellest, et kui inimesed meie veebikursused ostavad, siis need õppevideod jäävad neile lõpmatuks ajaks alles ja vajadusel saavad nad neid uuesti vaadata kas näiteks gümnaasiumis või ka ülikoolis. Näiteks kui tahad mõnda põhikooli teemat endale uuesti meelde tuletada. Teiseks on kindlasti kursuste järjepidevus ning nende sõltumatus õpilase asukohast. Inimene saab neid vaadata ükskõik kui palju ja ükskõik kus.

Oleme tekitanud kursuste juurde ka kommuuni ehk igal kursusel on juures arutelunurk, kus kõik saavad esitada küsimusi ja arutada saadud vastuseid teistega. Teised saavad neile ka vastata ja samuti saame seda teha meie, kursuse juhendajad ning loojad. Seeläbi on abi alati kättesaadav ja võimaldab Sul ülesandeid teha omas tempos.

Millised on olnud siiamaani suurimad väljakutsed, õppetunnid või õnnestumised?

Kõike suurem väljakutse siiamaani on olnud õppetundide planeerimine. Meie esimese, põhikooli matemaatika kursuse loomiseks oli vaja läbi võtta kogu üheksanda – aga kohati ka varasemate – klassikursuste materjal ning mis kõige tähtsam: oli vaja juurde mõelda, millega õpilastel enamasti probleemid on ja siis panna see loogilises järjestuses kokku, et tekiks struktuur. Lisaks tuli valida välja, milliseid ülesandeid iga tunni juures kasutada ning lahendada.

Videote loomisel kasutasime telepromteri põhimõtet ehk siis tekst jooksis ees ja rääkisime seda, mis oli eelnevalt välja kirjutatud. See oli kõige töömahukam ning nõudis kõige rohkem aega. Lõpptulemusega oleme väga rahul. Panime palju rõhku kvaliteedile, et kursused oleksid professionaalse väljanägemisega. Veebileht on samuti disainitud nullist täpselt meie kujutluse järgi. Suurimat rõõmu teeb see, kui Sa näed oma mõtteid ja soove silme ees teoks saamas.

Millised on teie eesmärgid tulevikuks?

Me soovime jõuda oma platvormi ja ettevõttega välisriikidesse. Matemaatika eksamid on Euroopas universaalsed, Eesti on samas maailma absoluutses tipus oma haridusnäitajatega ja seda ka reaalainetes. See on suur lisandväärtus Eestile, kui meil on niivõrd heal tasemel haridus, et seda on võimalik eksportida ka välismaale. Mis puudutab kursuseid, siis me tõesti alustame matemaatikast, aga kindlasti ei jää me sellele pidama. Üsna pea soovime leida ka teisi õpetajaid ja lisada aineid, kus on samuti rohkem abi vaja, näiteks keemia ning füüsika. Lisaks soovime luua kursuseid sellest, kuidas oma tulemustest maksimum võtta, arendada koduse töö tegemise oskusi, kuidas võtta õppimisest kõik, mis võtta annab jne Ehk siis võtta hiljem juurde kursuseid, kus keskendume rohkem sellele, kuidas ja mida õppida. Üleüldiselt soovime võtta ette noorte õppimise ja teadmiste omandamise stiili, seda arendada ning läbi selle jõuda võimalikult suure kuulajaskonnani.

Kuidas on siiamaani Loomeinkubaatoris läinud? 

Rainer leidis juhuslikult internetist info ja nii me mõned kuud tagasi Loomeinkubaatoriga liitusime. Väga palju on olnud kasu meie konsultant Nelest, kes pakub alati erinevaid lahendusi. Kui on probleeme, siis pöördume alati tema poole. Lisaks on olnud meil mõned mentorkohtumised, mis on samuti meid edasi aidanud.

 

 

Tutvu MindStudiumi kursustega nende kodulehel SIIN.

 

Liitu Loomeinkubaatoriga 1. oktoobrini SIIN!