Tallinn Design House PRE-loved – Eesti disain kestab!

7. sept 2021

Tallinn Design House PRE-loved väljapanek on kummardus Eesti disaini kestlikkusele. Kohalike disainerite loodud rõivad ja aksessuaarid on ajas vastupidavad, kvaliteetsed ning ihaldusväärsed ka aastate pärast – need on loodud inimestele igapäevaselt rõõmu valmistama.

PRE-loved ehk armastusega-heade-asjade platvorm loob suurepärase võimaluse ka disaineritele, kes saavad oma tooted saata uuele ringile ja seeläbi vähendada ökoloogilist jalajälge. Üks osa moetööstuse probleemidest on näidiseksemplarid, mida uute disainide välja arendamisel on vaja luua. Selle asemel, et näidised ateljeedesse tolmu koguma jääksid, saavad disainerid need tuua Tallinn Design House PRE-loved väljapanekusse. Hetkel on meie valikus Anu Riebergi ja Pohjanheimo stuudionäidised ning uueks ringiks valmis üksikeksemplarid Amanjeda ja Liisa Soolepa kollektsioonidest.

Tallinn Design House PRE-loved sektsioonist leiab juba kasutuses olnud, ent suurepärases korras olevaid Eesti disainerite poolt loodud esemeid. TDH algatuse üks idee on tuua ringmajanduslik mõtteviis disaineritele ja klientidele lähemale.

Ringmajanduse eesmärk on olemasolevaid materjale ja tooteid korduskasutada võimalikult kaua. Paljud Eesti disainerid liiguvad selle mõtteviisi suunas, eelistades üha enam ka taaskasutatud materjale, kuid tähelepanu on vaja suunata ka sinna, mis saab loomest pärast selle tootmist ja soetamist.

PRE-loved platvormiga liitunud moegurmaan Terje Telling selgitab, et Eesti disaini kestlikkus tarbija kontekstis tähendab tema jaoks eelkõige teadlikkust jätkusuutlikkusest, materjalidest, kvaliteedist, samuti, kuidas üht või teist kangast hooldada. “Kui teadlikkus ja hoidmise oskus olemas, siis võib üks ese veel kaua kesta ning kandjat rõõmustada. Ring- ja taaskasutus ei ole mulle sugugi võõras. Olen aastaid olnud taaskasutuse usku ning leidnud teise ringi asjadest tõelisi pärle nii oma garderoobi kui iseloomuga ja toredaid sisekujunduselemente kodusesse keskkonda.” Ta lisab, et ühiskonna teadlikkus on silmnähtavalt taaskasutuse ja oskuslikuma tarbimise kohta kasvanud. “Aga selleks, et jätkusuutlik mõtteviis jõuaks kõigini on vaja juhtfiguure, kes sõnumit edastavad, küll siis on ka järgijaid“.

Tallinn Design House PRE-loved väljapanek avatakse 06. septembril ja tooteid saab uudistada ning soetada meie esindusruumis Rotermanni 14 E-L 10-18.