Comodule: Kuidas disainida kauakestvaid tooteid?

19. aug 2021

Ringmajanduse õppevideote sarja 4. osa tutvustab kauakestva tootedisaini põhimõtteid. Milline on hea korduvkasutatav toode? Millele pöörata tähelepanu tootedisainis? Taustainfot jagab Markus Vihma ja enda kogemust ringmajandusliku tootedisainiga jagab Comodule.

Kuidas disainida kauakestvaid tooteid?

 

Ennekõike tuleb teha häid tooteid. Tehke need kvaliteetsed, vastupidavad ja ihaldusväärsed, nii et inimestele meeldib neid omada. Aga asjad hakkavad lõpuks ikka lagunema ja vajavad hooldust. Veenduge, et teie tooteid oleks võimalik alati parandada ja hooldada palju vaeva nägemata. Kui inimene ise tahab toodet parandada või hooldada, tehke see kättesaadavaks ja lihtsaks. Ja kui mõni funktsionaalne osa laguneb, siis peaks olema alati võimalus seda uuendada ja kohandada. Kõik selleks, et kliendi kasutajakogemus oleks parim. See tähendab selle eest hoolitsemist ja klienditoe pakkumist.

Kui näiteks pärast seda kõike pole inimesel toodet ikkagi vaja, siis saab seda sellegipoolest uuesti kasutada, uuendada, kohandada, et keegi teine saaks eset kasutada. Olgugi, et eset tuleb ilmselt muuta, et seda järgmisele kliendile üle anda, on see tegelikult väga lihtne viis väärtuse säilitamiseks ja sama asja mitu korda edasi müümiseks.

Hea korduvkasutatava toote näide on vinge toode, mis ei purune – need käivad käest kätte. Näiteks vintage, antiikesemed – need on hea kvaliteediga tooted, mis kestavad kaua. Ja neid tasub ka renoveerida ja/või hooldada. Kui tegemist on moodsamate toodetega kui antiikesemed, siis on üsna oluline toote modulaarsus, sest tavaliselt ei lähe rikki mitte kogu toode, vaid ainult mõni osa. Nii, et tehke nende komponentide valimine ja vahetamine kättesaadavaks.

Comodule kogemuslugu

Comodule kogemuslugu jagas Kristjan Maruste, kes on Comodule CEO ja kaasasutaja.

Comodule_Kristjan Maruste

Comodule ühendab jalgrattad ja tõukerattad internetiga. Comodule ehitab IoT-tehnoloogiat ja müüb seda teistele tootjatele. Viimasel ajal valmistavad nad ka elektrilisi tõuke- ja jalgrattaid. Hetkel on nad ainus ettevõte väljaspool Hiinat, mis toodab elektrilisi tõukerattaid.

Kui Comodule alustas, oli peamine motivatsioon see, et olemasolevad tõukerattad olid nii kehvad, et ühiskasutuses kestsid need 4 kuni 12 kuud. Rohke projekteerimise tulemeusena valmistas Comodule toote, mis kestab vähemalt 5 aastat.

Seda võib pidada antud valdkonna tektooniliseks nihkeks. Kõik algab materjalidest  – seega on ülioluline valida õiged materjalid. Kui soovite, et tooted läheksid nende kasutusea lõpus ringlusse, peaks valima materjalid, mida on kõige lihtsam taaskasutada. Maailma parimad materjalid on kahtlemata metallid, kuna kõiki metalle saab maailmas taaskasutada. Seepärast valis ka Comodule kasutamiseks terase ja alumiiniumi. Näiteks kasutavad nad Põhja-Rootsis toodetud alumiiniumi, mille saamiseks kasutatakse ainult hüdroenergiat, ja sisendina ainult taastöödeldud alumiiniumi.

Peaasi on ka see, kuidas toodet konstrueerida nii, et see peaks vastu ja kestaks kaua. Samal ajal tuleb mõelda, kuidas toodet disainida nii, et seda oleks kerge parandada ja et toote eluiga oleks võimalikult pikk. Näiteks on võimalik Comodule’i tõukerataste akusid vahetada. Võib võtta ka aku ja panna selle laadima, aga see tähendab seda, et ratta mehaanilised osad ja aku tööiga pole omavahel ühendatud. Comodule’i puhul aga, kui ratta aku mingil põhjus otsa lõppeb, saab jätkata sõiduki kasutamist või vastupidi.

Kõik Comodule tooted on internetti ühendatud. Alati on võimalik nende tarkvara ühendada. Nii, et põhimõtteliselt muutub toode pärast müümist aina paremaks. Kui Comodule tegeleb oma rendiäriga, kus tõukerattad on tänaval laenutuseks väljas, siis taaskasutavad nad sageli ka erinevaid rataste osi. Isegi kui need põrkuvad autoga kokku, võetakse kõik võimalikud osad ja kasutatakse neid teistes sõidukites. Kui vaadatagi Comodule’i rendiäri, siis on hea kui ratas kestab võimalikult kaua, sest raha teenib ta vaid siis, kui on tänaval.

Vaata ringmajanduse õppevideoid SIIN.

Loe projekti kohta lähemalt SIIN.