Stella Soomlais: Kuidas disainida toode, mida saab taaskasutada?

3. aug 2021

Ringmajanduse õppevideote sarja 5. osa tutvustab, kuidas disainida toodet, mida on võimalik ka eluea lõpus taaskasutada. Kuidas disainida toote eluea lõppu silmas pidades? Mis saab tootest kasutusaja lõpus? Mida teha toote materjalidega kasutusaja lõpus? Toode teenusena?

Taustainfot jagab Markus Vihma ja enda kogemust ringmajandusliku tootedisainiga jagab Stella Soomlais.

 

Kui juhtub, et tootest pole kasu sellisel kujul, nagu see on loodud, ja see on ühel hetkel paratamatu, siis on oluline hoida materjalid ringluses – see ongi ringmajandus.

Materjale peab olema lihtne kätte saada. Paljud asjad on kokku liimitud, needitud või muul moel ühendatud.  Ja seetõttu ei saa neid lahutada. Selleks on vaja purustavaid taaskasutusmeetodeid, mis pole kõikjal kättesaadavad.

Seetõttu disainige toode nii, et oleks võimalikult lihtne materjale või komponente eraldada või toode lihtsalt lahti võtta. Isegi kui seda ei tehta kohalikus taaskasutusettevõttes, siis võib-olla nad hakkavad seda tegema, kui tooted võimaldavad.

Teine asi on sageli see, et tooted lähevad kaduma. Viskate need oma maja üldprügikasti ja neid käsitletakse segaolmejäätmetena. Kui teie toodetes on väärtuslikke materjale, siis püüdke need materjalid tagasi saada. Pakkuge kliendile boonuseid, uutele toodetele allahindlusi, pakkuge midagi, mis neile meeldib. Nii saate toote enda kätte tagasi.

Valmistage uusi komponente juba olemasolevatest materjalidest, mida olete varem kasutanud ja mille olete juba heaks kiitnud ja teate, et on kvaliteetsed. Eesmärk on tooteid disainida nii, et ringluses protsess oleks lihtne ja materjale oleks võimalik tagasi saada.

Stella Soomlais kogemuslugu

Stella Soomlais_Ringmajandus

Stella Runnel juhib säästva disaini kaubamärki Stella Soomlais. Peamisel kujundab ja valmistab stuudio nahkkotte, aga ka muid aksessuaare. Enda tegevuses püüavad nad toetuda ringmajanduse põhimõtetele. “Kotid teeme nii, et eelkõige oleksid need võimalikult vastupidavad. Seepärast kasutame taimpargitud nahka, mis on naturaalne ja väga kauakestev.”

Teiseks kujundab Stella Soomlais kotid sel moel, et neid oleks tõesti lihtne hooldada. Näiteks pakuvad nad järelhooldust ja parandamise teenust ning pakuvad ka kottide rentimise teenust. Klient ei pea kotti ostma, kui tal on seda vaja ainult päevaks või paariks, aga ta saab selle rentida ka vaid üheks sündmuseks.

“Kujundame kotid nii, et neil pole dekoratsioone, et pärast koti eluringi oleks materjali võimalik taaskasutada. Võtame koti lahti ja kasutame sama materjali, mis on kasutusel olnud aastaid ning mis on uute toodete valmistamiseks ilusasti vananenud. Seljakotist võib saada väike käekott ja sellest hiljem väike rahakott jne.”

Stella Soomlais mõtleb sellele juba disaini varases etapis. “Ma tõesti tahan mõelda ajale, kui seljakott on oma elu ühe kliendiga ära elanud. Ma arvan, et tänapäeva maailmas on klientide väärtused muutumas. Nad küsivad üha rohkem materjali järele, mis pole uus, mis on olnud kasutusel, taaskasutatud, ringlussevõetud jne.”

 

Vaata ringmajanduse õppevideoid SIIN.

Loe projekti kohta lähemalt SIIN.