Artist Series – Triinu Pungits

1. aug 2021

Tallinn Design House Artist Series projekt on vaade eesti disainerite igapäevaellu, kus kutvustatakse loomingulisi inimesi läbi nende töökeskkonna. Seekord käidi külas Triinu Pungitsal, kes on disainerina tegutsenud juba 13 aastat.

Triinu Pungitsa bränd on ainulaadne oma eripäraste vormide ja kangakasutuse poolest. Triinu Pungits on disaininud riideid ja tekstiile juba kolmteist aastat. Tema stuudio asub Tartus, Aparaaditehases.

Huvi enda brändi loomise vastu sai alguse õpingutest. Triinu Pungits on õppinud tekstiilieriala, mis siis veel nii palju moele ei keskendunud.

Disainerina on  ta osalenud mitmetel rahvusvahelistel võistlustel ja neid ka võitnud. Ta on käinud erinevatel võistlustel näiteks Moskvas, Itaalias, Lätis. „Võistlused andsid pidevalt järgmise sammu, kuhu edasi liikuda. Tempo oli voolav, sain kogu aeg tõuke, mille jaoks kollektsiooni loon.“

Triinu Pungitsa rõivaste materjalid ja mustrid sünnivad ka koostöös kunstnikutega. „Mõned tööd on illustraatoritel juba valmis olnud, aga valminud on ka spetsiaalselt mulle tehtud mustreid.“

Kui tänapäeval tehakse juba palju materjale digitrükiga, siis üks Triinu Pungitsa eripäradest, on tema siiditrüki oskus. „Mul oli ka kodus siiditrüki raam, mille laotasin põrandale maha ja ise selle otsa ronides, mustrid valmisid. See ongi selline käsitöö pigem.“

Triinu Pungitsa looming on peamiselt valminud üksikeksemplaridena. „Lõikeid olen suuremate koguste jaoks lasknud digitaliseerida vaid mõnedel kordadel. Mulle meeldib niimoodi.“

 

Loomingus on oma koha leidnud ka kudumid. „Kooli ajast ma masinkudumisest midagi ei mäleta, siis olid ka masinad vanemad ja mitte nii inspireerivad. Nüüd on kõik palju põnevamaks läinud ja masinate rohkus kujundab ka ideid.“

Triinu Pungitsa loomingut võib näha ka teatrilavadel „Ühes etenduses olen kunstnik ja teises kostüümikunstnik. Need on väiksed projektiteatrid ja pärimusteatrid.“

Kui mõelda taaskasutuse peale, siis näiteks teatrites kasutab Triinu Pungits palju taaskasutatud rõivad. Samas lisab ta, “Inimene ei saa ainult vana energiaga tegeleda, tal on vaja luua ka uut energiat.”

 

“Üks koht, kuhu ma olen oma mõttekäikudega jõudnud on see, et meil on maailmas vaja õnnelikke inimesi. Inimene peab olema õnnelik ja seepärast peabki tegema seda, mis teeb ta õnnelikuks.“

 

Fotod: Iris Kivisalu

Vaata lähemalt Artist Series projekti kohta SIIN.

Tutvu Triinu Pungitsa toodetega SIIN.