Video: Toode teenusena

22. juuni 2021

Loomeinkubaatoris toimus veebiseminar: Toode teenusena kui üks tuntumaid ringmajanduse mudeleid. Veebiseminar on osa ürituste seeriast, mida korraldavad teadus- ja ärilinnak Tehnopol, Loomeinkubaator ja TalTech. Ürituste seeria eesmärk on tutvustada olulisi põhitõdesid ringmajandusest ja julgustada ettevõtteid ressursitõhususele.

Kuidas pakkuda toodet teenusena? Toote müük teenusena on tegelikult juba üsna läbi katsetatud ärimudel. Ettevõttelt ettevõttele toodete rent on töötanud pikalt. Näiteks pakutakse töökohtadesse renditeenusena mitmeid tarbevahendeid: kohvimasinaid, põrandakatteid, koopiamasinaid, tööriideid, arvuteid, nutitelefone.
 
Lisaks on järjest levinuim tööautode asemel kasutada transporditeenust – Bolti või mõne taksofirma näol, sest see vähendab mitmeid ettevõtte jaoks tekkivaid tülikaid kohustusi nagu sõidupäevikud, autode hooldusega seotud eraldi kulutused jne.
 
Toodete tarbimine teenusena pakub ettevõtetele vabadust vara haldamise asemel maksimaalselt keskenduda oma põhitegevusele. Alati ei vajagi klient mitte toodet, vaid et toode lahendaks mingi probleemi. Toote hilisem omamine osutub kasutuks kuluks.
 
Veebiseminaril vaatlesime laenamise ärimudelit ning toodete muundumist teenusteks. Teemat avas Kari Maripuu (Brightspark ja Lexi.Market), millele järgnes põnev paneeldiskussioon, kus osalesid lisaks Karile ka Oksana Skorbatjuk (Lindström) ja Ketlyn Toomsalu (WOX). Vestlust juhtis Kairi Kõrve (Tallinna Loomeinkubaator).
 

Vaata koolitustToode teenusena kui üks tuntumaid ringmajanduse mudeleid”: