Stella Soomlais: Disainerina on oluline mõelda, mis saab minu tootest kasutusaja lõpus

6. mai 2021

12. mail toimub veebis tasuta MELT innovatsioonifoorum. Loomeinkubaator esitleb MELTil ühe teemana ringmajanduse võlude ja valude paneeli, kus lahatakse erinevate ettevõtete poolt keskkonda säästva ettevõtluse plusse ja miinuseid. Just viimasel ajal on ringmajandus võetud fookusesse ka riigijuhtimise tasandil, sest sellise ressursikasutuse juures ei pea meie planeet enam kaua vastu. Kui lihtne on aga materjale taaskasutada või jõuda sootuks nulljäätmetega tootmiseni?

Paneelis osaleb ka disainer ja ettevõtja Stella Soomlais. Stella Soomlais on uuendusmeelne Eesti nahadisainer, kes valmistab ringmajanduse põhimõtetest lähtuvalt kotte ja aksessuaare. Tema Telliskivi Loomelinnaku stuudios valmivad aksessuaarid on tehtud kauakestvast Euroopa taimparknahast ja materjalist läheb käiku kõik, mis vähegi võimalik, et jõuda täielikult jäätmeteta tootmiseni.

Stella ettevõtmine on ringmajanduse üks ehedamaid näiteid – ta mitte ei kasuta ära kogu tootmises olevat materjali, vaid võtab ka juba toodetud eseme uuesti kasutusse. Seega, kui valminud kott määrdub või kui omanik kotist tüdib, saab ta selle tagastada ja stuudio teeb vanast kotist uusi akesessuaare: vutlareid, rahakotte, käepaelu jms. Lisaks sellele on bränd välja tulnud ka Eestis esmakordse nahadisaini renditeenusega.

Vaata videost, kuidas Stella enda ettevõttes ringmajanduse ideid kaasab:

Paneelis osalevad ka Reverse Resources asutaja ja tegevjuht Ann Runnel, Lebenskleidung kaasasutaja ja tarneahela juht Enrico Rima (Saksamaa), moedisainer ja ettevõtte House of All juht Sarah Bürger (Saksamaa).

Ringmajanduse paneeli moderator on Kadi Kenk, kes on Teeme Ära Sihtasutuse juhatuse liige ning Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi ringmajanduse teemavadlkonna juht. Kadi on aastaid koolitanud organisatsioone nii ringmajanduse kui ka ühiskondlike muutuste juhtimise teemadel üle kogu maailma, mistõttu omab ta laia silmaringi ja teab mitmeid lugusid ringmajanduse juurutamisest erinevates riikides.

MELT toimub Tallinna Loomeinkubaatori, Tallinna ettevõtluskeskuse ja Tehnopoli koostöös. Tänavune MELT toimub virtuaalselt ja on kõigile huvilistele tasuta! Vajalik on registreerimine!

Kohtume 12. mail MELTil! Vaata rohkem: www.melt.ee