Videoprojekt: Kuidas disainida ringmajanduse põhimõtteid järgides?

29. märts 2021

Loomeinkubaator alustas ringmajanduse põhimõtteid tutvustava videoprojektiga. Ringmajanduse õppevideote eesmärk on tutvustada ringmajandust ja sellega seotud väljakutseid ning jagada praktikute kogemuslugusid. Esimene filmimine toimus hiljuti avatud Fahle maja aatriumis.  

Videotes tuleb arutlusele, kuidas disainida tooteid nii, et see säästaks keskkonda ja toote elutsükkel oleks võimalikult pikk? Milliseid materjale kasutada? Kuidas pakkuda toodet teenusena? Enda kogemuslugu jagavad teiste seas Stella Soomlais, Toom Tekstiil, Comodule jpt. Ringmajanduse eksperdina on projekti kaasatud Markus Vihma.

Esimese video filmimine toimus koos ringmajanduse eksperdi Markus Vihmaga, kes aitab ettevõtteid ja organisatsioone keskkonnaalaste võimaluste leidmisega ning ringmajandusliku väärtusloomega. Tal on pikaajaline kogemus toodete ja teenuste süsteemi disaini ja strateegiaarendusega üle maailma. “Ringmajanduse idee on hoida kasulikke materjale kasutuses ja ringluses nii kaua kui võimalik. Ja valida parem variant, kui see ei ole võimalik – ümbertöötlusele eelistada korduskasutust, energiaks põletamise asemele ümbertöötlus või prügimäele saatmisele eelistada energiaks põletamist.”

Loomeinkubaatori konsultant ja projektijuht Nele Plutus toob välja kui oluline on teada erinevaid ringmajanduse aspekte. „Aru saamine, kuidas tarneahele jaotus ja ümbertöötlemine toimib, võimaldab leida kõige sobivamad disainistrateegiad. Kuna suurem osa keskkonnamõjust ostsutatakse just disainifaasis. Nende teadmiste ja ringmajanduse kogemuste jagamiseks on valmimas kuueosaline ringmajanduse videote sari. Eesmärgiks on teadmisi jagada ka rahvusvahelisel tasandil, mistõttu valmivad need Läänemere organisatsioone ühendava Creative Ports projekti raames.“

Projektijuhi Nele Plutuse sõnul on ringmajanduse kontseptsioon ja pritsiibid endiselt paljudele alustavatele ettevõtjatele uued ja võõrad. “Kuid võttes arvesse olemasolevaid keskkonnaprobleeme, on oluline neid põhimõtteid võimalikult kiiresti populariseerima ja kasutama hakata. Eestis on mitmeid ettevõtjaid, kes on juba oma ärimudeleid uuendanud ja ringmajanduse põhimõtteid rakendama hakanud. Nad on inspiratsiooniks ja eeskujuks kõikidele teistele ettevõtjatele.”

Videod valmivad mai alguseks.