Urmas Veersalu: Rookroon – jätkusuutlik idee, kuidas rannikualadelt lõigatud pilliroogu kasutada

2. veebr 2021

Rookrooni looja Urmas Veersalu jagab enda mõtteid, kuidas pilliroost kroonide tegemise idee alguse sai ja kuidas jõudis ta maailma suurima rookrooni tegemise mõtteni. „Vaba aja sisustamine mõtestatud hetkedega, nuputamine ja rõõm valminud esemetest. Sellest sai alguse soov luua midagi erilist ja jagada seda ka teiste asjahuvilistega.”

Mis on Rookroon?

Rookroon on ettevõte, kes tegeleb pilliroost erinevate toodete loomisega. Kõige rohkem oleme teinud rookrooni „tee ise“ komplekte. Pakendisse lõikame pilliroojupid ja kaasa paneme töövahendid – niidi ja nõela ning ka juhendi, kuidas need tükid kokku panna.

Rookroonid võivad kokkupandult olla üsna suured, kuid komplektide või materjalina saab neid saata käsitööhuvilistele üle maailma.

 

 

Millised on Rookrooni peamised sihtturud?

Peamised sihtturud, kus ma enda tooteid müün, on olnud Eesti ja Soome. Rookroon kipub olema pigem Läänemere riikide teema. Aga Etsy platvormi kaudu müün järjest rohkem ka Ameerikasse, Suurbritanniasse ja Saksamaale. Oleme varasemalt käinud paljudel Soome jõululaatadel, kus oleme saanud nii positiivset tagasisidet kui otsekontakte klientidega. 

Rookroonide kui looduslike dekoratsioonide järgi tundub nõudlus hetkel tõusvat ning meie ülesanne on pilliroolülisid piisavalt efektiivselt toota ning pakkuda.

Kuidas Rookrooni idee alguse sai?

Käsitöö tegemine on mulle alati meeldinud. Esimesed kroonid tegin kunagi poisikesena. 2013. aastal osalesin rookrooni pakendiga disainikonkursil „Eesti Juurte Juurde,“ kus see valiti 20 parima töö hulka. Peale seda tunnustust hakkasin ma juba rohkem pilliroogu lõikama ja „tee ise“ komplekte tegema. Nüüd olen tõusvas joones järjest rohkem neid komplekte teinud – toodan neid iga aastaga järjest rohkem ja saadan üle maailma.

Pilliroost rookroonide tegemine on ühtlasi ka keskkonnasäästlik?

Keskkonnasäästlikus on minu jaoks üks oluline komponent tegutsemisel. Esimese komplekti panin kunagi kilekoti sisse, aga alateadlikult sain aru, et midagi nagu selle toote juures päriselt ei klapi.

Pilliroog ise on üheaastane invasiivse kasvuga taim. Teda peabki rannikualadel lõikama, sest muidu kasvavad rannikualad kinni, mis omakorda vähendab looduslikku mitmekesisust. Eestis lõigatakse enamus pilliroogu roogkatuste tegemiseks nii Eestisse kui mujale. Roogu on proovitud kasutada ka küttena, aga selle kasutegur ei ole kuigi suur ja seda peab põletama koos puiduga. Aga kui teda lõigata ja kasutada käsitöö tegemiseks on see minu meelest väga hea ja jätkusuutlik ressursikasutus.

 

Oled osalenud ka maailma suurima rookrooni rekordi püstitamisel? Kuidas see idee tekkis?

Idee sai alguse pilliroost kui materjalist. Kroone võib teha nii viljakõrtest ehk õlgedest või tugevakõrrelisest pilliroost. Esimese mõttealge suure krooni tegemiseks sain Soome Rahvusmuuseumist, kus plaaniti teha suurt installatsiooni, mille tarbeks telliti minult 20 000 pilliroolüli. Eelnevalt kaalusid nad materjalina ka rukkiõlgede kasutamist, kuid said aru, et pilliroolülid on selle jaoks sobivamad. See oli tol hetkel suurim tellimus, mis mulle kunagi oli tehtud. See toimus 2015. aastal. Sellest ajast alates hakkas mõte kerima, et midagi taolist võiks teha ka Eestis. 2019. aastal novembris tegime koos Eesti Käsitöö Liidu, vabatahtlike ning laadakülaliste abiga selle mõte teoks. Guinnessi rekordite raamatusse kantud ning tänaseni suurima rookrooni tegemisest võttis osa umbes 1000 inimest, rookroon tehti 1834-st kaheksatahukast.

Millised on plaanid tulevikuks?

Rookroone tehakse peamiselt jõulude ajal ning seda hooajalisust sooviksin tulevikus pikendada. Ajalooliselt on rookroone kasutatud mii jõulude, lihavõtete, pulmade kui muude pidulikumate sündmuste puhul. Rookroonide tegemine on ka väga hea geomeetria õppimise vahend, mida koolides rohkem kasutada võiks. Samuti olen mõelnud pilliroogu tulevikus kasutada ka valgustite disainis.

Kliimasoojenemisele ning keskkonnale suurema tähelepanu pööramise valguses olen kasutanud pilliroo töötlemise jääke ka putukahotellide ehitamiseks. Putukad on pilliroolülid üllatavalt hästi omaks võtnud.

Lisaks on tähelepanuväärne asjaolu, et korraldame sellel aastal koos Eesti Rookoondisega vähemalt kaks rookroonide ülevaatenäitust, milliseid ei ole Eestis viimase paarikümne aasta jooksul toimunud.

Kuidas on Loomeinkubaatori arenguprogramm kasulik?

Loomeinkubaatorist otsin kaasamõtlejaid ja mentoreid. Olen rookroonide teemaga pikalt tegelenud, aga näiteks tootmisprotsessis võiksin erinevatel teemadel veelgi efektiivsemalt edasi liikuda. Loomeinkubaatori mentorite nimekiri on muljet avaldav ja kindlasti on neid, kes sellel teemal oskavad nõu anda. Lisaks on Loomeinkubaatorist abi ärimudeli ja fookuse täpsemal seadistamisel ja hoidmisel.

Vaata lähemalt Rookrooni kodulehelt.