Rando Rannus: Kui ei suuda kohaneda, siis ei jää ellu

9. nov 2020

Eelinkubatsiooni teise seminari ärimudelitest viis läbi Rando Rannus, kelle sõnul: „Ärimudeli innovatsioon trumpab üle tehnoloogiainnovatsiooni.“ Ta on olnud tegev juhtimiskonsultandina kui ka internetiettevõtjana. Oma töös on ta kokku puutunud väga erinevate valdkondade ettevõtetega ja aidanud neid nii nõu kui jõuga äristrateegiatest turunduseni.

Mis on ärimudel?

Kuidas on võimalik olemasolevaid vahendeid vaadata teise nurga pealt ja luua uusi lahendusi ja ärisid? Siin tulevad mängu erinevad ärimudelid.

Ärimudeli lõuend aitab süsteemselt erinevate lahenduste peale mõelda, neid kirjeldada ja loob ühtse raamistiku. Isegi kui räägime sama keelt, räägime ikka erinevat keelt ja kõik arvavad erinevaid asju. Sellepärast ongi vaja ühtlustada ühtse ärimudeli lõuendiga, et me kõik saaksime ühtviisi aru.

Ärimudelile tuleb läheneda disainerliku suhtumisega, ehk alustada tuleb visandamisest. Ei piisa ainult ühe asja kirjutamisest, vaid on vaja visandada erinevaid mõtteid, mille põhjalt edasi liikuda. Vaadata, millised erinevad seosed tekivad ärimudeli lõuendi.

Seejärel tuleks luua prototüüpe ja vaadata, milline neist hakkab liikuma. Milline on toote turuväärtus ja seejärel tuleb liikuda turule ja hakata testima. Uurida klientide käest, kas see mille välja töötasime, ka päriselt toimib?

Turu puhul peaks aru saama, milline on turu suurus? Milline osa võiks just sulle sobida? Ja siis, palju sa võiksid endale sobivast turuosast hõivata?

Ärimudeli lõuendit on võimlaik vaadata ja täita siin.