Otseülekandena toimunud Estonian Fashion Festival 2020 kuulutas välja võitjad

30. juuni 2020

Estonian Fashion Festival 2020 peavõitjaks pärjati Annika Kiidron, kes saab kutse osaleda septembris toimuval International Young Designers Contestil Kiievis. Võistlusele kogunevad Euroopa parimad noordisainerid, kes konkureerivad 10 000 euro ja võimaluse nimel olla esindatud Vogue Italia veergudel.

Juuni teisel nädalal otseülekandena toimunud Estonian Fashion Festival 2020 (Eff) moeetendustel esitlesid 30 noordisainerit oma loomingut tervele Baltikumile. Kolme väga omanäolist moeetendust (Mood-Performance-Tants, OmaMood, Antoniuse moeetendus) koondav Eff on iga-aastane Tartus toimuv suursündmus, mis keskendub eelkõige jätkusuutliku moe popularseerimisele ja disaineritele ekspordivõimaluste pakkumisele.

Effi teeb eriliseks moeetendusele järgnev eksperdipaneel, mis võimaldab igal moedisaineril saada personaalset tagasisidet. Nagu ka eelmistel aastatel, jagasid ka seekord rahvusvahelised eksperdid lisaks nõuannetele ka auhindu.

Ukraina Moenädala ja International Young Designers Contesti juht Victoria Kharchenko usub, et Annika Kiidronit ootab ees rahvusvaheline edu. „Minu kolleegid ja mina vaatasime läbi ka Annika teised kollektsioonid ning peame tõdema, et tal on kõik, et temast saaks moetööstuses rahvusvaheliselt järgmine suur nimi. IYDC missioon on avastada selliseid talente nagu Annika ning pakkuda tema nime rahvusvahelistele moeekspertidele, meediale ja avalikkusele. Samuti loodame, et osalemine IYDC 2020 võistlusel inspireerib Annikat ja aitab tal oma karjääris järgmisele astmele astuda.“

Auhindadega pärjati teisigi noordisainereid, kes said auhindu nii Tallinna Loomeinkubaatorilt, moeajakirjalt L’Officiel Baltics ning Kaubamajalt.

Tallinna Ettevõtlusinkubaatorite juhatuse liige ning Tallinn Design House eestvedaja Anu Lõhmus soovib oma platvormiga pakkuda moedisaineritele koolitusprogrammi kõrval ka müügivõimalusi. Unikaalsete lõigetega Katrin Aasmaa meesterõivaste kollektsioon “KATA” ilmubki sügisest poeletile. „Katrin Aasmaa kollektsioonile näeme Tallinn Design Houses müügiedu. Üsna tuntud on tema streetwear stiilis pusad ja T-särgid, kuid meile pakub huvi just ready-to-wear kollektsioon ja selle arendused, mida näidati Antoniuse moeetendusel. Laval nähtu oli julge, kollektsioon oli terviklik ja mõjus värskelt.”

Palju kiitust pälvis OmaMoe moeetendusel esitletud kollektsioon “KARgE”, mille eesmärk on pakkuda villastele kootud esemetele uusi väljundeid. “Marge Alliku, Anett Niine ja Liisi Tamme koostööst sündinud kollektsiooni tunnustame julgete skulpturaalsete vormide eest, mille loomisel hakkas silma traditsiooniliste käsitöövõtete kasutamine. Kõik laval nähtud showpieced olid valmis kohe kandmiseks ning näeme neis ka müügipotentsiaali. Leiame, et Loomeinkubaatori tugi võiks olla kasuks ettevõtlusega alustamisel,” sõnas Lõhmus.

Nähes selleaastasel Effil disainerite kõrgtasemelisi loominguid, võib koroonakriisi ajal korralduslikult julgete sammude võtmist end ära tasunuks pidada. „Eff nägi COVID-19 viiruse levikuga võimalust katsetada uusi viise, kuidas korraldada kultuuriüritust ja kuidas tutvustada eesti disaini välismaale. Olukord sundis meid mugavustsoonist välja astuma ning uusi lahendusi leidma. Selleks pidi meeskond olema paindlik ja suutma reageerida kiiresti,“ selgitas Effi juhatuse liige Karin Sepp festivali tagamaid. Tartus toimunud Eff oli üks väheseid kultuurisündmusi, mis toimus plaanipärasel ajal ning koosseisus. Festivali vastu tundis huvi terve Baltikum, mistõttu nägid kolme moeetendust erinevate meediakanalite vahendusel ka meie naaberriigid.

Estonian Fashion Festival 2020 pakkus moeloomingu kõrval vaatajatele kodudes ka korralikku šõud kümne erineva meediakanali kaudu.

Tartu vanim moeetendus Mood-Performance-Tants 2020 näiteks esitles disainerite loomingut lühifilmide formaadis. Kõik filmid on lavastatud koreograaf Hanna Junti, lähtudes eelkõige moekollektsioonide kontseptsioonist. Filmimise käigus kutsuti võttemeeskonnale ka politsei, kuna varajastel hommikutundidel kasutas meeskond Tartu sõiduteede avarusi.

OmaMood 2020 moeetendus toimus otseülekande formaadis aga otse Rahvusarhiivi hoonest. Etenduse peakorraldaja Henri Karmiste sõnul oli otseülekande ettevalmistus võrreldes publikuga moeetendusega kordades keerukam ning vajas rohkem aega ettevalmistusteks. Moeetendusel kõlas  originaalmuusika, mida teostas eesti helilooja ja live-elektroonika kunstnik Argo Vals. Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemiast alguse saanud moeetendus suutis tänu tugevale meeskonnale tutvustada otseülekande vahendusel kümne eesti disainerite kollektsiooni kokku 79 komplektiga, mida esitlesid 45 modelli.

Selleaastane Antoniuse moeetendusel sai näha aga 11 disaineri kollektsioone, kes esindasid nii naiste-, meeste-, laste- kui ka aksessuaarikollektsioone. Eelkõige ready-to-wear disainidele keskenduv Antoniuse moeetendus toimus juba kolmandat aastat järjest Eesti Rahva Muuseumi hoones.

Kõik 30 moeetendustel nähtud kollektsiooni on üleval Estonian Fashion Festivali veebikataloogis, mida saab külastada aadressil https://fashionfestival.ee/disainerid/ 

Vaata auhindade väljakuulutamist siin: https://www.youtube.com/watch?v=LY_ccmkWzLY&t=6s