Berrichi: Puhas ja looduslik on Sulle parim

9. juuni 2020

Berrichi looduskosmeetika idee sai alguse selle looja Berit Joosepi enda vajadustestKuiv ja allergiline nahk panid Beriti otsima alternatiive tavakosmeetikale puhtast loodusest. Berit Joosep asus oma koduses köögis kreeme kokku segama, võttes ainest taimeravi raamatutest ja vanaemade tarkustest. Tema kirglik hobi viis ta peagi kokku teadlastega ja vetikate ning super-õlide vägi muutus kreemiks peale kaheaastast katsetamist ja teadustööd. Ettevõte Furcella OÜ tegeleb looduskosmeetika tootearenduse, tootmise ja müügiga. “Puhas ja looduslik on Sinu nahale parim,” edastab Berit oma ettevõtte sõnumit.

Millised on olnud suurimad väljakutsed, õppetunnid ja võidud?

Alustades uues valdkonnas tegutsemist ,on kõik uus ja huvitav, aga samas ka võõras ja hirmutav.
Arvan, et minu enda isiklik areng on käinud Berrichi arenguga käsikäes. Tootearendus Tallinna Ülikooli teadlastega on olnud väga huvitav ja kuigi alguses oli raske nendega sammu pidada, olen ma Rando Tuvikesele väga tänulik, et ta suutis ka keerulisemad tootearenduse protsessid teha mulle selgeks ja kaasata meid maksimaalselt kogu arenduse protseduurisesse.
Tootearenduse teine pool, Berrichi disaini ja brändi loomise juures oli meile abiks professionaalne disainer Tõnu Sikk, aga väga palju tuge sain just Loomeinkubaatorilt. Koostöös inkubaatori konsultandi Kristel Kukega sai meil tehtud esimene brand manual ja iseendalegi selgeks tehtud, mis on Berrichi, mida me kliendile lubame, kes on meie klient, kes oleme meie.

Oma meeskonna kokku panemine, tootmise rajamine, klientide otsimine, tooraine tarnijate leidmine, kvaliteedi jälgimine, Ecoserdi tegemine, kõik see on juhtunud nii kiirelt, seda kõike on meeletult palju ja kuidagi tagasi vaadates tundub, et see on tulnud iseenesest, kuid tegelikult on see olnud päris suur töö. Aga töö mis teeb õnnelikuks, kui näed, mis sellest tänaseks saanud on.

Kuidas on turg Berrichi vastu võtnud? Mis on olnud parim tagasiside?

Tarbijad on Berrichit väga soojalt vastu võtnud. See on olnud väga meeldivaks üllatuseks. Iga uue ettevõtmise käivitamisega käib kaasas suur risk, et kas idee ja mõte, millesse ise usud ja vaimustud, võetakse sama entusiastlikult vastu ka klientide poolt. Berrichit on kohe algusest saatnud selline positiivne energija. Edasimüüjad tervitasid meid avasüli, kliendid on olnud valmis uut toodet proovima ja jagama meile ka palju tagasisidet. Eriti meeldiv on saada positiivseid sõnumeid klientidelt, kes on Berrichiga väga rahul ja kiidavad tooteid ning ka brändi kuvandit.

Parim tagasiside on tegelikult see, kui tekivad püsikliendid, kelle nime märkad pidevalt kordumas e-poe tellimuste hulgas.

Millist kasu oled saanud Tallinna Loomeinkubaatorist? 

Tallinn Loomeinkubaator on nagu psühholoog ettevõttele. Aitab tihti mõtteid korrastada, oma plaanides paremini selgusele jõuda ja märgata neid kitsaskohti, mida ise võibolla kohe tähele ei panegi. Meil on olnud väga tore kontakt Inkubaatoriga ja konsultandid, kes meid on abistanud, on olnud äärmiselt professionaalsed. Lisaks kogu see kontaktide pagas, mida meiega on jagatud ja mis meid on väga palju aidanud.

Milline on  ettevõtte tulevikuvisioon ja -plaanid? 

Berrichi on väga kiirelt kasvanud. Koostöös Tallinna Ülikooliga käib järgmiste toodete arendus ja ka müük tuleb hooga järele. Tänaseks on meie bränd teada suuremale enamusele meie koduturu looduskosmeetika fännidele ja müüme kõigis suuremates kosmeetika kauplustes. Paneme eraldi rõhku e-müügile nii koduturul kui ka ekspordiks. On võimalik müüa Eestis toodetud looduskosmeetikat väga edukalt läbi oma e-kanali välisriikidesse. Ja loomulikult panustame ekspordi osas ka edasimüüjate leidmisele.

Kuidas teil välisturgudel läinud on?

Tänaseks müüakse Berrichit kolmes välisriigis: Lätis, Saksamaal ning Rootsis ja kohe alustame müüke ka Taanis, USA’s ja Indias. Ekspordi alustamine on alati raske, just kontaktide leidmine. Messidele me väga palju pole panustanud. Berliinis toimuval Indie Beauty messil osalesime 2019. aastal ja plaanis oli ka 2020, aga mess jäi ära.

Kuidas on kriisiolukord mõjutanud Sinu ettevõtet?

Loomulikult oli kriisi mõju tuntav. Enamus edasimüüjate kauplusi suleti ja veelgi enam kahju tekitas üleüldine segadus ja paanika.

Õnneks suutsime kiirelt reageerida. Kulusid koondada ja vähendada ning panustada enda e-müügi kanali turundamisele ja reklaamile. Väga positiivse kogemusena tooksin välja Eesti kosmeetikatootjate ühiskampaania #HOIAEESTIT. Tore oli kogeda ühtehoidvust niivõrd väljakutseid pakkuval perioodil.  

Millised on Sinu soovitused teistele ettevõtjatele praegusest olukorrast edasi liikumiseks?

Ettevõtluses on tähtis hoida pilk silmapiiril ja keskenduda oma eesmärkidele. Isegi kui asjad ei lähe nii nagu plaanitud ja tuleb rinda pista tagasilöökidega, tuleb ikkagi keskenduda oma pikemale eesmärgile ja hoida positiivset meelt. Peale vihma tuleb alati päike välja ☺