Moekonkursi Creative Narva võitja meeskond sai preemiaks õppereisi Euroopa moepealinna Milanosse

1. mai 2019

Moekonkursi Creative Narva võitja meeskond sai preemiaks õppereisi Euroopa moepealinna Milanosse. Võidureis oli ajastatud Milano kevadisele moenädalale.

2018. aasta septembris alguse saanud ning 13. jaanuaril Narva Vaba Laval meeleolukal moeetendusel kuulutati välja Creative Narva moekonkursi peaauhinna võitja. Parimaks tunnistati rahvusvahelise zhürii poolt meeskonna kuul design kollektsioon. Ägeda nimega võiduprojekti taga on brändi kuul design looja Raine Toss ja kaks Tartu neiut: Marta Tuulberg ja Getter Tamme.

Konkursi võiduga kaasnes kogu meeskonnale preemiana õppereis Euroopa moepealinna Milanosse. Reis toimus veebruari lõpul, täpselt Milano kevadise moenädala ajal, mil olid avatud ka rahvusvahelised moemessid ja showroomed, toimusid moeshowd ja esitlused.

kuul design meeskonna liikmed räägivad õpperesist:

Raine: Reis oli väga inspireeriv ja andis julguse veel rohkem unistada ja katsetada. Olla julgem ja eksperimenteerida jäädes siiski kuulile iseloomulikuks. Huvitavad messid, stuudiokülastused, Marios Official moeetendus, näitused ja inspireeriv julge stiiliga tänavapilt .

Getter: Milanos jäi silma disainerite julgus olla omanäoline ja jääda truuks iseendale. Oma ideede elluviimine nii, et sellele, mis puudutab oma visioonile truuks jäämist, lisandub ka samm edasiarendust julge nüansi näol. Eks muudmoodi ei saakski, aga just julgus “teha täiesti oma asja” inspireeris tohutult.

Marta: Silma jäi julgus proovida ja teha. Milano messidel sai näha palju väga erilisi, kui ka lihtsaid asju ja see motiveeris kindlasti ka oma ideed ellu viima. Kõigele on ruumi, turgu ja soovi.

Reisi jooksul külastati WhiteMilano ja SUPER moemesse ning kaasnevaid showroome. Avatud uste päeval väisati Marangoni moe- ja disainiinstituuti ning tutvuti nende õppekavadega Tallinna Loomeinkubaatori koostööpartneri Milano Moeakseleraator juures arutati Fashiontechsuundumusi. Põnevat inspiratsiooni pakkusid nii Moekvartal Via Monte Napoleone kui loominguline Via Tortona piirkond.

Kultuuriministeeriumi loomemajandusnõunik Anu-Maaja Pallok ütles projekti lõppedes, et hea ja uhke tunne on näha nõnda suurt hulka noori midagi tõeliselt suurt tegemas. “Kokku said juhus ja võimalus ning inimesed, kel on tahet, ideid ja kompetentse. Selle projekti puhul olid koostöötahe ja oskus ühiselt midagi ära teha enneolematu. Nüüd peame leidma moodused, kuidas edasi minna nii, et positiivne energia ja omandatud kogemus ei jääks ühekordseks projektiks,” sõnas Pallok.

Tänaseks on jätkutegevused juba käimas: Tallinna Loomeinkubaator kutsus finaali jõudnud meeskonnad kolm kuud kestvasse eelinkubatsiooni programmi, kavandamisel on Creative Narva formaadi kasutamine ja sidumine teiste loomevaldkondade üritustel.

Projekti elluviimist toetas EAS Euroopa Regionaalarengu Fondist loomemajanduse arendamise meetme kaudu. Projekti aitasid ellu viia Narva Loomeinkubaator “OBJEKT”, Tallinna Loomeinkubaator, Tallinn Design House ja Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus.

Soovime omalt poolt noortele moeloojatele palju edu ja jõudu uuteks tegemisteks ja oma ideede ellu viimisel! Loodame neist juba peagi kuulda ja näha nende loomingut nii kohalikel kui rahvusvahelistel moelavadel.