Käisime avastamas Berliini ja Pariisi moenädalaid

29. jaan 2019

Berliini moenädal toimub traditsiooniliselt jaanuari keskpaigas. Nelja päeva jooksul on sisseostjatele, pressile ja külastajatele avatud mitu moemessi ning hulgaliselt showroome. Moenädala märksõnadeks olid „jätkusuutlik mood“ ning „mood ja tehnoloogia“ Võtsime vaatluse alla suuremad messid.

Premium mess mitme suure näitusehalliga näitab eelkõige Premium-klassi brände. Väljas olid koguni 1000 kaubamärki ja 1800 kollektsiooni üle kogu maailma, kellest ligi kolmandik silmapaistvad moemaailma uustulnukad. Kõrval oluliselt väiksem Show and Order mis on veidi eksperimentaalne, pakub kohti uutele brändidele ja ühisväljapanekutele.
 

Eetilisele ja „rohelisele“ moele keskendunud Green Showroom on  aasta-aastalt suuremaks kasvanud ja tegutseb nüüd NEONYT nime all. Seal olid väljas nii väiksemad kui suuremad uusi, loodussäästlikke lahendusi juurutavad brändid ning ka päris väikesed käsitöönduslikud tootjad. Eriti hakkas silma materjalide taaskasutuse trend, kus kantud rõivad tagasi nö toormaterjaliks töödeldakse ning sellest juba uus kangas või kudum toodetakse. Messil toimus ka mitmepäevane Fashiontech ja Sustainable Fashion teemaline konverents.

Tänavamoele ja unisex-kollektsioonidele keskendunud SEEK näitab rõivaste-jalatsite-aksessuaaride kõrval veidi ka elustiilitooteid; oma koha olid messil leidnud kodusisustusaksessuaarid, kosmeetika ning isegi kontoritarbed.

Berliini messikeskuses toimuv Panorama esitlevad tootjad üle kogu maailma peamiselt kaubamajakettidele suunatud kaubamärke.

Hea meel oli Berliini messidel kohata Eesti brändide väljapanekuid. Oma kollektsioone tutvustasid VillVill  ja Woolish.

 

Jaanuari kolmandal dekaadil toimuva Pariisi moenädala messipärl on kahtlemata TRANOI ja selle satelliitsündmused. Juba 20-ndat aastaringi toimuv  high-end kollektsioonidele keskendunud mess toimub mitu korda aastas, sh tänavu esimest korda ka Shangais. Pea kolmandik eksponentidest olid korraldaja tellimusel väljas capsule-kollektsioonidega, mis loodud eksklusiivselt vaid selle messi tarbeks. Oma koha on messil võtnud ka elustiilitooted. Hoolega valitud sündmuse toimumiskoht – ajalooline hoone Palais Brongniart pakub muuhulgas suursugust kultuurielamust.

Tõeliselt suur kaubandusmess Who’s next toimub Paris Expo Porte de Versailles, kus väljapanekud on viies suures messihallis, esindatud on ready-to wear, aksessuaarid, ilu- ja elustiilitooted; eraldi messihall oli bijouterie’le ja moeehetele. Esindatud oli üle 1500 rahvusvahelist ja prantsuse päritolu brändi, visuaalne pilt trendidest-toodetest pigem selline, mida Eesti kaubanduses väga vähe kohtab. Tähelepanuväärne oli loominguline lähenemine messiboksidele, väljapanekud olid kohati vaid ühe ruutmeetri suurusel alal.

Sarnaselt Eestis toimivatele tugimeetmetele noorte disainerbrändide eksporditegevuse arendamisel, võis messil kohata viiteid ka teiste liikmesriikide sarnaste organisatsioonide  tegevusele: mitmed noored brändid on kasutanud rahvuslikku ettevõtluse tugiagentuuri messil osalemiseks.

Külastanuna moemesse mitmete aastate vältel võib kokkuvõtteks öelda, et üha aktiivsemalt otsitakse moetööstuses alternatiive kuidas tootmine keskkonnasäästlikumaks muuta, kuidas kasutatud rõivaid taaskasutada uue toormaterjalina rõivatööstuses või muus valdkonnas ja kuidas tehnoloogia abil rõivaid funktsionaalsemaks ja kasutajamugavamaks muuta; tähelepanu on kogu rõivaste eluringil algmaterjalist taaskasutuseni, ehk siis ringmajanduse mudelite loomisel ja kasutusele võtmisel. Samuti on moe kõrval järjest enam fookuses elustiil, ehk siis sellest lähtuvad terviklahendused, kus rõivastel ei ole sugugi keskne roll ( moemessi kontekstis). Ja kindlasti on järjest enam väärtustatud väikesed nishibrändid, poolkäsitöönduslikud kollektsioonid ja tooted,  pärimus ja lugu nende väärindajana.

Talviste moenädalate külastajad teavad juba praegu, millised rõivad ja aksessuaarid sügisel kauplustesse jõuavad. Moebrändide omanikud loevad kokku tellimusi ja asuvad 2019-2020 sügistalvise hooaja tootmist korraldama.

Lisainfo ja messidelt kaasa toodud materjali küsi Loomeinkubaatorist!