Itaalias anti välja Lean in EU WBAs parima naisettevõtte ja -ettevõtja auhinnad

13. dets 2018

11. detsembril 2018 toimus Torinos, Itaalias Lean in EU Women Business Angels rahvusvaheline võistlus, kus osales kokku 13 startupi Hispaaniast, Kreekast, Itaaliast, Taanist ja Eestist. Eestit olid esindamas 3 startupi – Fanvestory, Paytailor ja GoTennis. Best Female Startup auhind läks tiimile Diamante Itaaliast ning Best Female Founder tiitel Taani esindaja Frederikke Schmidtile.

Lean in EU WBAs rahvusvaheline pitchimisvõistlus toimus tavapärasest erinevas formaadis, mille käigus traditsioonilise paariminutilise pitchi asemel toimus esitlus intervjuu formaadis. Võistlemas oli 3 naisettevõtjat neljast partnerriigist (Eesti, Itaalia, Hispaania ja Kreeka) ning lisaks ka üks ettevõtja Taanist. Taani ei olnud algselt ametlik Lean in EU WBAs projekti partner, kuid olid osalemisest huvitatud, mis näitab kasvavad huvi ja vajadust naisettevõtluse toetamiseks. 

Finaalürituse žüriiliikmeteks olid investorid üle maailma: Veronica Mariani (Itaalia), Olga Miller (Šveits), Anna Sofat (Suurbritannia), Riccardo Bua (Belgia), Rosa Sanchidrian (Hispaania), Kyla Mitsunaga (Korea), Mary Wieder Bottaro (Itaalia), Laura Orestano (Itaalia), Ainomaija Haarla (Soome) and Antigoni Lymperopoulou (Kreeka). Otsuse tegemisel võttis žürii arvesse meeskonda, ärimudelit, turupotentsiaali, innovatsioonitaset, eskaleeritavust, seniseid saavutusi ja huvi startupi investeerida. “Ma olen väga uhke Eesti kandidaatide kõrge taseme üle nii tihedas konkurentsis,” kommenteeris Soome investor Ainomaija Haarla startupide taset pärast avalduste eelhindamist.

Lean in the EU Women Business Angels (Lean in EU WBAs) on Euroopa Komisjoni rahastatud arenguprojekt, mille eesmärk on tõsta naisinvestorite ja naisettevõtjate osakaalu Euroopas ning toetada nende arengut. Kaheaastase projekti jooksul viidi läbi mitmeid treeningprogramme, mis olid suunatud nii naisinvestoritele kui ka -ettevõtjatele. Treeningprogrammidele järgnesid pitchimisvõistlused Itaalias, Kreekas, Hispaanias ja Eestis, kust valiti välja rahvusvahelisele finaalüritusele pääsenud startupid. Projektipartnerite hulka kuulus 7 organisatsiooni 5 erinevast Euroopa riigist: Projektipartnereid oli nii Itaaliast, Hispaaniast, Kreekast, Suurbritanniast, Belgiast ja Eestist Itaalia (X23 kui juhtpartner), Hispaania (Conector Startup Accelerator), Kreeka (Starttech Ventures), Suurbritannia (Addidi Angels), Belgia (Euroopa Äriinglite Võrgustik EBAN) ja Eesti (Eesti Äriinglite Võrgustik EstBAN ja Tallinna Loomeinkubaator).

lean-in-eu-wbas-torino-2018-4