Loome- ja tehnoloogiavaldkonna inkubaatorite ühine suveakadeemia Pärnus

27. aug 2021

17. ja 18. augustil kogunesid loomeinkubaatorite ja teadusparkide liikmed Pärnus, Nurka talus, et saada üheskoos uusi teadmisi ja vahetada mõtteid koostööteemadel. Akadeemias osalesid Tallinna Loomeinkubaatori Tartu TeaduspargiTartu Loomemajanduskeskuse , Tartu Biotehnoloogia Pargi ja Teaduspark Tehnopoli meeskonnad ning inkubantettevõtted. Ühiste õppepäevade eesmärk oli loome- ja tehnoloogiavaldkondi lähendada ja ühiseid koostöökohti leida.

Suveakadeemia ettekannete fookus oli suunatud ringmajanduse ja rohepöördega seotud teemadele. Päeva juhatas sisse Utilitase soojusettevõtete juhatuse esimees ja Rohetiigri üks eestvedajatest Andres Veske. „Tulevikus peame prioritiseerima loodust ja keskkonda. Üks oluline teema on näiteks hoonete renoveerimine, ilma milleta ei ole võimalik rohepööret teha. Lisaks on muutusi vaja loomulikult transpordis ja põllumajanduses.“

Ettekande lõpetas Andres Veske mõttega, et tulevikumajandus on seotud palju just loomemajandusega. „Suur valdkond, mis suudab jätkusuutlikult hoida majandusrattad veeremas on kultuur!“

Elis Tootsmann Tehnopolist tutvustas ettekandes Accelerate Estonia programmi, mille eesmärk on suunata avaliku ja erasektori vahelist koostööd. „Accelarate Estonia on oluline, kuna startup kogukonnal puudub teadmine, kuidas juhtida riigitasandil projekte. Murekoht on ka see, et tihti puudub plaan, millega avalikule sektorile läheneda.“ Accelerate Estonia on võimalus maailma muutvatele ideedele leida esimesed edusammud, tuues kokku idufirmaliku mõtteviisi avaliku sektoriga, et testida, valideerida ja rakendada lahendusi globaalsetele väljakutsetele.

Tartu Loomemajanduskeskus andis ülevaate, kuidas korraldada rohelisi üritusi. Võimalikke väljundeid tutvustas Kadri Kalle Acentost. „Roheliste ürituste planeerimisel alustame tavaliselt jäätmetest, sest nende üle on korraldajana kõige suurem mõju. Näiteks korduvkasutatavate nõude elutsükli analüüsi tehes, tuleb nende eelis välja 10ndal kasutuskorral.“ Lisaks teema, millele tähelepanu pöörata ürituste korraldamisel on näiteks: ilutulestik – kas seda on reaalselt vaja, kuna sellega kaasneb müra ja valgusreostus.

Teist seminaripäeva alustas Tartu Biotehnoloogiapark, kes tutvustas sotsiaalset ettevõtet Solve et Coagula, kes kaasab enda ettevõttes ka ringmajanduse põhimõtteid. „Sotsiaalne ettevõtlus – ühelt poolt üritad maailma päästa ja teiselt poolt tegeled ettevõtlusega.“ Solve et Coagula valmistab peamiselt erinevaid puidust meeneid ja suveniire, kasutades selleks puidutööstuse jääke.

Suveakadeemia lõpetas Tartu Teaduspark, kes kõneles probleemidest, mida on võimalik lahendada kosmoses. Tartu Teaduspark pakub kosmoseettevõtetele inkubatsiooniprogrammi, ning programmi vilistlased on näiteks Hepta Airborne, Golbriak ja Skycorp. Päeva lõpetas intrigeeriv küsimus: Kui palju raha on inimkond kulutanud Matt Damoni päästmisele kosmosest?

Tallinna Loomeinkubaatori eestvedamisel läbi viidud Suveakadeemia toimus juba 16.-ndat korda.