Negavati peaauhinna võitis Myceen

9. juuni 2021

Eile, 8. juunil toimus Negavati superfinaal, kus üheksa finalisti seast valiti parim roheidee. Negavati ja 10 000 eurot võitis Tallinna Loomeinkubaatori inkubant Myceen, kes arendavad uudset seenematerjali. Loomeinkubaatori eriauhind ja kolmas koht läks UNKNOT’ile, kes on ringmajandusele spetsialiseeruv tootedisaini- ja müügiagentuur.

Keskkonnainvesteeringute Keskuse juhataja Andres Treier sõnas Myceenile auhinda üle andes järgmist: „Innovatsioon on Myceeni märksõna. Uudne, aga samas peaaegu valmis ja midagi käega katsutavat. Kindlasti on vaja veel arendada, milline disain täpselt ja millised omadused, aga tundub, et tiim on seda nii pikalt teinud ja teeb kindlasti ka edaspidi. Sellist asja, kus mõju on lausa negatiivne, seda tihti tänapäeval ette ei tule.“

Tallinna Loomeinkubaatori eriauhinna sai UNKNOT, kes on ringmajandusele spetsialiseeruv tootedisaini- ja müügiagentuur, mis aitab rõivatootjatel oma materjalijäätmetest ümbertöödeldavaid tooteid välja arendada ja müüa. Auhinna andis üle Tallinna Loomeinkubaatori konsultant Kairi Kõrve, kelle sõnul on hetkel oluline kahjulike keskkonnamõjude vähendamiseks mõtestada ümber ärimudelid. „Eriauhind läheb UNKNOT’ile, kes soovib ära unustada termini JÄÄK ja kasutada ära eelkõige kohalikus jäätmed.“

 

Teised auhinna võitjad olid:

I koht ja 10 000 eurot MYCEEN

II koht ja 5000 eurot RingKarp

III koht ja 3000 eurot UNKNOT

Eriauhinnad:

Prototron TOP50 ning Tehnopoli kontoriruumid & nõustamine: Õõtsvolt

Tallinna Loomeinkubaator / Tallinn Creative’i mentorlus ja koolitused: UNKNOT

Admiral Markets nõustamisteenus ja ärikirjandus: Konnekt EE

Luminor Eesti stipendium 3000 eurot ning Keskkonnainvesteeringute Keskuse töötajate lemmik ja pääsmed sTARTUp Day’le: RingKarp

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis stipendium 500 eurot: Lelukarp

Finaalis osales üheksa põnevat ja uuenduslikku roheideed:

UNKNOT – ringmajandusele spetsialiseeruv tootedisaini- ja müügiagentuur, mis aitab rõivatootjatel oma materjalijäätmetest ümbertöödeldavaid tooteid välja arendada ja müüa. Eesmärk on kaasata vabakutselisi keskkonnateadlikke disainereid, et luua mitmekülgne teenustevõrgustik ja teadmiste platvorm. 

PlaatinaHunt – idee seisneb tänavatolmust väärismetalli, plaatina eraldamises. Parim viis selleks on kasutada talvel lumme kinni jäänud ja kogunenud heitgaaside tolmu ning sellest plaatinat eraldades saame tulemuseks kevadeti puhtama keskkonna ning mootorsõidukite katalüsaatoritest välja lendunud plaatina taaskasutamise.

RingKarp – ringmajandue mudelil põhinev lahendus valmistoidu kaasaostmiseks prügivabalt

lemm –  kohalikest taimekiududest valmistatud vastupidav kangas. Uus tehnoloogia taimekasvatusjääkidest lemme eraldamiseks viib vanarahva teadmised kokku tänapäevase jätkusuutliku maailmavaate ja aeglase moe kontseptsiooniga.

Myceen – uudsel seenematerjali arendamine, millel on potentsiaal asendada probleemseid materjale ehitus-, mööbli-, transpordisektoris, kuna peale kasutustsükli lõppu ei kujuta see loodusele ohtu ning laguneb loomulikul viisil.

Konnekt – äpp, millega saab kõik vajalikud piiksutamised teha telefoniga, et elada kaardivaba ja mugavamat elu.

Lelukarp – mänguasjade renditeenus, mis töötab personaliseeritud tellimuskastide põhimõttel. Hoiab lelud ringluses, säästab vanemate aega ja raha ning järgib laste huve.

Villakas – eestimaisest lambavillast pesukäsn, mida pärast oma kasutusaja lõppu on võimalik komposteerida.

Õõtsvolt – puude tuules kõikumisest elektrienergiat tootev süsteem

Keskkonnainvesteeringute Keskuse konkurss Negavatt on 18-30 aastastele noortele suunatud roheideede konkurss, mille peaauhind on 10 000 eurot oma idee elluviimiseks.

Tallinna Loomeinkubaator innustab, võimendab ja arendab väikeettevõtteid. Loomeinkubaatori üheks tähtsaks  eesmärgiks  on kujunenud ettevõtjate ringmajanduslikest võimalustest teavitamine ning kestlike ärimudelite elluviimise toetamine. Negavati raames oli hea meel toetada noorte lennukaid roheideid.

Foto: Kadri Erlenheim