ŠMÖKO: Mesilasvahariie, mis on 100% orgaaniline, korduvkasutatav ja biolagunev

19. jaan 2021

Öko-šmöko’st sündinud nimi, millega tegijad näitavad, et ei tee ökot sellepärast, et see on popp, vaid sellepärast, et see on uus normaalsus. Millega ŠMÖKO tegeleb ja kuidas on võimalik toidu säilitamiseks kasutada keskkonnasõbralikke variante, vastavad ettevõtte asutajad Marge Simo ja Liina Pajusalu.

Mis on ŠMÖKO mesilasvahariie?

Me toodame mesilasvahariideid, mis on tehtud orgaanilisest puuvillast ja need on biolagunevad. Kuna plastik on suur keskkonnaprobleem maailmas, siis just mesilasvahariie on üks alternatiiv, mida plastiku asemel kasutada.

ŠMÖKO mesilasvahariie aitab vähendada ühekordsete plastikkarpide kasutamist ja peamine idee on, et ta sobib toidu pakendamiseks ja säilitamiseks. Mesilasvahariie on tehtud käsitööna meie enda töökojas Loomeinkubaatori majas, mis loob sellele veelgi enam lisaväärtust. Kõik koostisosad on orgaanilised: riie, mesilasvaha ja ka jojoobaõli, mida kasutame on orgaanilised.

Mujal maailmas kasutatakse sellist materjali juba laiemalt ja mõtlesime, et hakkame ka Eestis neid tootma. ŠMÖKO-l on veel teisigi plaane, kuid see on esimene asi, millest me alustame.

Kuidas see idee alguse sai?

Tegelikult käis Liina Uus-Meremaal, kus ta sai taolise mesilasvahariide kingituseks ning sealt saigi see idee alguse – see oli juba kolm aastat tagasi. Uus- Meremaal oli selline alternatiiv juba väga populaarne – see oli müügil poodides ja inimesed kasutasid laialdaselt. Uus-Meremaal on ka riiklik strateegia, mille järgi on kilekotid keelustatud juba tootmises ja poodides.

Töötades ise keskkonnaalal on just keskkonnateema alati olnud südamelähedane ja seepärast jäi ka selline kingitus Liinale eredalt meelde. Lisaks on mesilasvahariide tootmisel väga palju erinevaid võimalusi. Sõltub, mis riiet kasutada, kui suurt riiet toota, võimalik on teha ka karbikesi ja kotikesi.

Kuidas sündis ideest ettevõte ŠMÖKO?

Me ise töötame keskkonnaalal ja meil on suur huvi loodushoiu vastu  Oma tööalases karjääris oleme tegelenud mitmete keskkonnaalaste projektide juhtimise ja täitmisega. Tekkis soov, seni kogutud teadmisi rakendada ja ise midagi luua.

Siis hakkasimegi seda ideed arendama, tegema katseid ja õiget valemit välja töötama.

Eesmärk oli katsetada, kuidas vahariie piisavalt hästi toimiks – kuidas ta oleks nätske ja pehme ja kuidas ta pärast pesu jääb. Katsetamise periood võttis meil peaaegu pool aastat või rohkemgi, et arendada välja just see õige toimiv lahendus.

Kui lihtne või keeruline on sellise tootega Eesti turul olla?

Esialgu turule sisenedes on see olnud paljude inimeste jaoks ikka täiesti võõras toode. Mõned on varem kuulnud, aga on palju neid, kes kuulevad sellisest vahariidest esmakordselt. Seeläbi ongi olnud väljakutse pääseda poekettidesse. Samas inimesed, kellele seda toodet juba lähemalt tutvustame, satuvad sellest kohe vaimustusse, seepärast on otsemüük olnud meie puhul oluline. Ja nüüd ongi väljakutse, kuidas jõuda poodide riiulile, et inimesel oleks võimalik seda toodet katsuda ja näha.

Mesilasvahariide puhul on üks olulisi aspekte just selle keskkonnasäästlikus.

See on tõesti oluline. Euroopa Liidus on vastu võetud mitmeid direktiive, mille eesmärgiks on reguleerida plasttoodete kasutamise vähendamist. Riigid peavad leidma alternatiivid just plastiktopside, -karpide ja -kilekottide asemele. Ja mesilasvahariie on selleks üks variant.

Miks on oluline, et ettevõtted pööraksid tähelepanu just jätkusuutlikkusele?

Maailmas on palju keskkonnaprobleeme. Me peame mõtlema järgmisele põlvkonnale ja kõiki ressursse mitte ära kasutama ning käituma teadlikult. Näiteks on maailmameres üheks suureks keskkonnaprobleemiks mereprügi, milles domineerivad plastjäätmed. Kõige valulikumalt tunnevad seda probleemi ookeani saared, nad näevad vahetult seda tohutut prügi hulka ja plastikut, mis hõljub meres ja mida uhutakse kaldale. Kõige ohtlikum on mereelustikule mikroplast, mida nad endale sisse söövad.

Eestis on tegelikult hea elu ja me ei tunneta neid probleeme nii valulikult, aga ka meil tekib palju prügi ja plastikut. Kuid ka meie prügi ja plastiku arvelt maksab keegi teine lõivu. Ja seda teeb just loodus – loomad, taimed ja veekvaliteet.

Kuidas on Loomeinkubaatori arenguprogramm Teile kasulik?

Nii kui astusime Loomeinkubaatorisse, saime kohe kõrvaltvaataja tagasisidet ja inspiratsiooni edasi areneda. See on olnud positiivne ja see töö kindlasti jätkub. Kõige esmane asi, mida me ootame on abi ja kontaktid. Lisaks toimub palju huvitavaid koolitusi ja Loomeinkubaatoris kohtab hästi inspireerivaid inimesi. Järjepidevalt tugevdame ennast programmis.

 

Vähendage pakendeid ja säästke loodust!

ŠMÖKO toodetega on võimalik tutvuda nende kodulehel.