Kuidas teha häid tootefotosid?

15. nov 2020

Tootefoto koolitusel jagas fotograaf Peeter Sirge kasulikke soovitusi, kuidas teha ilmekaid tootefotosid. Rääkides tootefotost, mõeldakse enamasti ühtlasel valgel taustal pilti. Järgnevalt oleme välja toonud mõned olulisemad näpunäited, mida jälgida tootefotode tegemisel.

Esiteks tuleks pildid alati pildistada RAW ehk toorikfaili formaadis, sest siis on neid hiljem võimalik töödelda.

Tootepildistuslaud

Tootefotode puhul on üheks oluliseks osaks taust, mille peal neid pildistad. Selleks on enamasti vaja tootepildistuslauda.

Kui ei ole tootepildistuslauda võimalik kasutada, siis on üks variant pildistada ka valge paberi taustal, aga sellisel juhul peaks olema toode, mida pildistatakse, aluselt kõrgemale asetatud.

Valgus

Tootefoto pildistamise jaoks on vaja ka välku. Kaamera küljes olevat väikest välku ei ole soovitatav kasutada. Portree puhul tekivad näiteks selle välgu kasutamisel inimesel punased silmad. Kui pildistamisel on ainult üks välk, siis saab asetada hõbepaberi tootefoto laua alla, et valgust peegeldada. Sellisel juhul ei teki tugevaid varje.

Üks põhiasi valguse puhul on valguse värvus. Päevavalgus on 5500 kelvinit. Halogeenlamp on 3200 kelvinit. Mida väiksem number seda kollasem valgus. Looduslikest valgustest on kõige sinisem pilvitu päikesetaeva valgus. Lumisel päeval pildistades on vari sinine.

Tootefotode puhul on soovituslik kasutada külgvalgust, sest sellisel juhul jääb pilt ruumilisem. 30 kraadise nurga alla asetatud välk välistab peegelduse. Valgusallika liigutamisel kehtib kauguse ruudu reegel: kui liigutan valgust kaugemale kaks korda, siis väheneb valgus neli korda.

Enne pildistamist on oluline puhastada ese ka sõrmejälgedest, sest välkudega pildistades paistavad need hiljem tugevalt välja.

LED valgustus

Pildistamiseks võib kasutada ka LED valgustust. LED lambid on enamasti 4000 kelvinit. LED lampide puhul on oluline vaadata ka CRI-d ehk värviedastusindeksit, mis näitab, kui tõetruult valgusti edastab kindlaks määratud kaheksat pastelset põhitoon. Kui CRI-d ei ole märgitud, siis ära osta. CRI80 on minimaalne, mis võiks olla.

Kasulik nipp: LED lampe on võimalik saada ka ehituspoest. 

Töötlemine

Fotode töötlemiseks saab kasutada näiteks Adobe Photoshopi või Luminari.