Mis on jookide arenduses kõige suuremad väljakutsed ning kuidas aitab teadus neid lahendada? Kuidas sünnivad innovaatilised joogid, mis vastavad tänapäeva tarbijate ootustele?
Üritustesari “Disain kohtub Teadusega” vaatab seekord otsa uute jookide arenduse ja innovatsiooni maailma.
Koos arutame, kuidas innovatiivsed teadustööd ja loov tootearendus aitavad lahendada kaasaegseid väljakutseid ning kujundada uusi trende joogitööstuses. Üritusel jagavad oma kogemusi ja inspireerivaid näiteid jookide arendusest Kristel Vene, Lisli Pak, Katrina Ahun, Tiina Kuuler, Erik-Einar Heil ja Caroline Aruoja.
Ajakava:
- Kristel Vene annab ülevaate uute jookide arendusest, mis trendid on ja milliste väljakutsetega silmitsi seistakse. Lisaks tutvustab ta TalTechi teadustöid uute jookide välja töötamise valdkonnas ja tema asutatud ettevõtte Raw Edge tegemisi.
- Lisli Pak räägib köögiviljamahlade ja smuutide tootmisest.
- Katrina Ahun tutvustab erinevaid õuntest tehtud jooke.
- Erik-Einar Heil avaldab peenete jookide „saladusi“.
- Tiina Kuuler kõneleb veinide väiketootja elust.
- Caroline Aruoja teeb tuttavaks mõduga.
- Lisaks külastame TalTechi toidulaborit
Üritus toimub: TalTech Mektory (Raja 15, Tallinn), Innovation HUB, ruum 031
Esinejad:
Kristel Vene on toidu lõhna- ja maitseteadlane ning Tallinna Tehnikaülikooli vanemlektor. Lisaks on ta Raw Edge kaasasutaja. Raw Edge on välja töötanud tõeliselt maitsvad fermenteeritud karastusjoogid miljardite heade bakteritega, antioksüdantide ja vitamiinidega.
Lisli Pak esindab ettevõttet Kadarbiku Köögivili OÜ. Kadarbiku talu asub Harjumaal ja on spetsialiseerunud köögivilja kasvatamisele ja töötlemisele. Laiema tuntuse on Kadarbiku saavutanud oma köögiviljamahlade ja smuutidega. Nad toodavad aastas üle miljoni liitri mahla nii omakasvatatud köögiviljadest kui ka imporditud puuviljasegudest. Kõik mahlad on valmistatud värskelt pressitud puu- ja köögiviljadest ning vaid õrnalt pastöriseeritud, et säiliksid on kõik kasulikud vitamiinid. Kadarbiku mahladele pole lisatud mingeid säilitus-, värv- ega magusaineid.
Katrina Ahun on Öun Drinks innovatsioonijuht. Kõik Öuna joogid põhinevad mahedal öunamahlal, mida saadavad samuti mahedalt kasvanud ja ka veganitele sobivad koostisosad. Peamiseks inspiratsiooniks ainulaadsete maitsekombinatsioonide loomisel on puhas põhjamaine loodus. Sobitades tagasihoidlikke koduaia lemmikuid nagu karusmarjad, rabarber ja värske piparmünt keerukamate koostisosadega põlismetsadest nagu kuusk, kadakas või vaher, on nende erinevad maitsed midagi kordumatut ja valmis ahvatlema iga maitsega joogisõpra.
Tiina Kuuler on diplomeeritud sommeljee ja veinide väiketootja Valgejõe Veinivilla üks omanik. Puuvilja-, marja- ja viinamarjaveinides kasutatav tooraine on pärit Eesti pinnalt ning veinid on muuhulgas ka vegan-friendly – mitte üheski veini valmistamise etapis pole kasutatud loomseid produkte. Valgejõe Veinivilla veine pakutakse Michelini tärniga restoranides Euroopas ja parimates restoranides Eestis.
Erik-Einar Heil juhib Peenjoogivabriku Nudist tootmisprotsesse. Nudist on uue ajastu veinitehas, mis keskendub noorte ja vahutavate puuvilja-, marja- või isegi köögiviljaveinide valmistamisele. Aga neil on ka teisi põnevaid peeneid jooke.
Caroline Aruoja on üks ettevõtte Nöösker Mead asutajatest-omanikest. Nöösker on Eesti keskel, Roosna-Allikul asuv mõdukoda, mis murrab traditsioone, pannes kokku õlle- ja veinimeistrite tarkused uuel moel. Nööskeri mõdude keskmes on Eesti mesi ja kohalikud marjad ning puuviljad, sekka ka mõni eksootilisem vürts.
Disain kohtub Teadusega on Tallinna Ettevõtlusinkubaatori ja TalTech’i koostöös toimuv üritustesari. Sarja eesmärk on tuua kokku teadlased ja teemast huvitatud ettevõtjad, et leida võimalusi koostööks. Eesmärk on tutvustada, millised erinevad teadustööd toimuvad TalTech’is ja kuidas on ettevõtjatel võimalik osa saada ülikooli poolt pakutavatest võimalustest.
Üritus on TASUTA, aga vajalik on registreerumine.