Lengu: Mänguline viis kõne arenguks

17. sept 2022

Loomeinkubaatori inkubant Lengu toodab ja müüb logopeedilisi õppemänge laste kõne arengu toetamiseks. Uurisime, kuidas idee alguse sai ja millised on olnud suurimad väljakutsed.

Lengu meeskond Ajujahis

Millega Lengu tegeleb? 

Lengu toodab ja müüb spetsialistidega koostöös loodud logopeedilisi õppemänge, mis on mõeldud logopeediliste kõnehäirete lahendamiseks ning kõne arengu toetamiseks. Mängude loomisel on mõeldud tavakasutaja peale. See tähendab, et mängud ei jää mitte ainult logopeedi kabinetti, vaid lapse kõne arengut saavad mängulisel teel toetada ka lapsevanemad, lasteaiaõpetajad, eripedagoogid jne. 

Kes on teil tänaseks meeskonnas? Olete algusest peale olnud mitmekesi – kas see on ettevõttega tegelemise kergemaks teinud?

Meie tiimis on tänase seisuga 4 liiget – Kaili, Maarit ja Jane ning selle aasta septembrist liitus meiega Maarja. Lisaks toodete väljatöötamisel teeme koostööd spetsialistidega.

Kuna oleme kõik väikelaste emad, siis on ootamatuid olukordi palju olnud kui kuskil ei saa osaleda või mõni ülesanne jääks tegemata. Olles mitmekesi naiskonnas, on hea jagada ülesandeid, kes millega tegeleb ning üritusi ja koolitusi, kes saaks osaleda. Lisaks saab omavahel mõtteid vahetada ja arutada. Seega on tõesti  mitmekesi kergem ettevõtlusega tegeleda.

Kuidas idee alguse sai?

Toode sündis Maariti vajadusest last ise kodus aidata, sest 5-aastasel lapsel puudus R-häälik. Logopeedi juurde aega polnud võimalik saada ja laps ei tahtnud emaga niisama harjutusi kaasa teha. Tuli leida mänguline viis. Oma ideest rääkis Maarit Kailile, kellele see idee Kõnevurrist (praegune nimi tuli hiljem) meeldis. Poole aasta pärast kirjutas Kaili Maaritile mõttest toode realiseerida ning võtta naiskonda ka Jane, kellel lisaks Kailile on ka ettevõtluskogemus. Peale lühikest mõtlemisaega registreeriti ühine ettevõte ning nii saigi sügaval koroonaajal õhtuti laste ööune ajal videokoosolekuid peetud ja äriplaani kirjutatud. 

Kui palju on idee tegutsemise jooksul edasi arenenud?

Maariti kodusest prototüübist (ühe keerleva kettaga metallist kommikarbist) sündis Eestis käsitööna valmistatud ilus ja stiilne vineerist mängukomplekt, millel on vahetatavad mängukettad. Iga mänguketas on loodud erineva probleemi jaoks. Tänaseks oleme aru saanud, et kuigi puidust käsitöötoode on kvaliteetne ja vastupidav, on selle tootmisvõimekusel piir ees. Seetõttu oleme välja töötamas uut prototüüpi.

Esimesena töötasime välja kuus vahetatavat mänguketast: üldarendav oraalmotoorika, kõnehingamine ning neli kõige keerulisemat häälikut, millega logopeedide poole pöördutakse – abiks R-ile, Õ-le, S-ile ja K-ile. Seda nimetame Kõnevurri põhikomplektiks, mis on enimmüüdud tooteartikkel tänaseni. Tootearenduse tulemusena oleme tootnud nüüdseks kokku 13 mänguketast ka teistele probleemidele ning teinud koostööd lisaks logopeedile ka kliinilise lapsepsühholoogiga. Uute mänguketastega saab põhikomplekti täiendada.

Millal ja kellel on teie toodet vaja? Kuidas Kõnevurr aitab?

Kõnevurri kasutavad enamasti lapsed vanuses 3-7. Küll aga on harjutused nii universaalsed, et sobivad ka vanemas eas inimestele (näiteks insulti põdenud patsient, kellel vaja suulihaskonda uuesti treenima hakata).

Meie peamine sihtgrupp on lapsevanem, kelle lapsel on kõneprobleem. Teine sihtgrupp on lasteasutus – lasteaed/kool, kus logopeed on puudu ja ka logopeedid, kes kasutavad toodet oma igapäevatöös. Kõnevurr on nii lihtsasti kasutatav toode, et ka vanavanem, tädi või onu võib lapsega Kõnevurri mängida. 

Kui lapsel on kõneprobleem, peaks tegema harjutusi iga päev kasvõi 10 minutit. Märksõna on järjepidevus. Kui laps ei soovi niisama harjutusi teha, meelitab Kõnevurr neid tegema mänguliselt ning laps on motiveeritud ise mängima ja harjutusi sooritama. 

Miks on oluline sellisel mängulisel viisil kõnevõimele kaasa aidata?

Lapse töö on mäng. Ja väga raske on väikest last sundida kohapeal tegema midagi, mida ta ei soovi. Kui peita töö mängu sisse ära, on lapsevanemal lihtsam oma last aidata. Lisaks toetab mängimine lapse ja lapsevanema omavahelist kontakti, suhtlemist, koostegemist ja nii märkamatult veedavad laps ja lapsevanem koos kvaliteetaega, mis on lapsele väga oluline. 

Olete tänaseks tegelikult päris lühikest aega tegutsenud, kas oskasite oodata nii positiivset vastuvõttu nii lühikese aja jooksul?

Me teadsime, et ühiskonnas on probleem ja meie toode on vajalik. Positiivset tagasisidet ikka ootasime, aga eriti südantsoojendav on lugeda laste edulugusid ja tunda lapsevanema suurt rõõmu ja kergendust. Lisaks teeb heameelt ka spetsialistide tunnustus, et toode on päriselt ka hea ja teeb oma tööd.

Millised on plaanid edaspidiseks?

Plaanime Kõnevurri eksportima hakata. Ja loomulikult tegeleme tootearendusega, sest väljakutseid on palju, millega tegeleda. Lisaks on plaanis ka Kõnevurrile mängukettaid juurde toota. Lisaks oleme väikeste sammudega liikumas ka Saksamaa turu poole. Meiega võttis ühendust üks Eestist pärit eripedagoog Saksamaalt, kes sai Kõnevurri kingituseks ja koos Saksa kolleegidega arvasid nad, et see on väga hea toode ka sellele turule.

Millised on tegutsemise jooksul olnud kõige suuremad väljakutsed?

Ettevõtte alustamisel on raske see, et finantsi ja aega on vähe … aga aega on veidi rohkem kui finantsi. Väljakutse on teada, mida meil vaja on ja kust seda abi leida. Fookuse hoidmine, sest väga palju on teha, aga just otsustamine, mis on oluline, ja  keskendumine sellele. Et see kõigepealt tehtud saaks ning siis kiiremini ja suuremate sammudega edasi minna. Tänu Tallinna Loomeinkubaatorile ja ka Ajujahile oleme ligi pääsenud koolitustele ja mentoritele, mida me muidu poleks saanud ja need on meid edasi aidanud. 

Millised on olnud kõige suuremad õnnestumised?

Esimene õnnestumine oli pääseda Tallinna Loomeinkubaatori inkubandiks ja näha, et meie idee meeldib ka neile, kes ei ole meie sihtgrupp. Teine õnnestumine oli kui Jõgeva kaasavas eelarves võitis projekt “Kõnearengu komplektide soetamine lasteaedadesse,” millega soetati 86 Kõnevurri. Kolmas õnnestumine on jõuda Ajujahi 15. Hooaja Top 20 meeskonna hulka ning pääseda ärikiirendiprogrammi. 

Kuidas jõudsite ideeni kandideerida Ajujahti ja mida on seal osalemine teile andnud?

Julge hundi rind on rasvane. Me kandideerisime üpris viimasel hetkel, kuna tundus, et meil on nii palju tegemist, et ei jõua sellega tegeleda. Õnneks on meil Jane, kes registreeris meid ära ja ütles, et “proovime ikka.”

Ajujaht on väga palju on andnud. Eelkõige startupilikku mõtteviisi – kuidas näha asju suurelt ja mitte karta teha suuremalt. Väga hea mentor, Triin Kask, mõtleb aktiivselt kaasa ja utsitab tagant, mis distsiplineerib ja paneb tegutsema. Ta aitab hoida fookust olulisel. See on olnud ärikiirendi meie jaoks sõna otses mõttes – oleme hakanud kiiremalt tegutsema ja edasi liikuma. Loodame, et pääseme järgmisesse vooru edasi.

Mida soovitaksite teistele alustavatele ettevõtjatele?

Rääkige inimestega oma tegemistest. Sest võibolla teab tema kedagi, kes otsib väljakutset, omab know-how’d või aitab jagada sinu sõnumit. Ja kui on võimalus osaleda mõnes mentorprogrammis, siis kindlasti haarata sellest kinni ja päriselt panna seal pakutu enda kasuks tööle. 

Kuidas on siiamaani Loomeinkubaatoris läinud?

Väga hästi on läinud! Oleme ligi pääsenud koolitustele ja mentoritele, kuhu me muidu poleks saanud ja need on meid edasi aidanud. Ning tänu igakuisele mentoritunnile saame jälle fookuse koomale tõmmata, vaadata kus ja millega meil abi oleks vaja ning mentor aitab leida õige kontakti. 

 

Tutvu Lengu toodetega kodulehel SIIN.

Jälgi Facebookis @konekindlus ja Instagramis @lengu_eesti

 

Liitu Loomeinkubaatori inkubatsiooniprogrammiga 2. oktoobrini! SIIN: https://inkubaator.tallinn.ee/liitu/