Herbazen: midagi enamat kui lihtsalt looduslikke nahahooldustooteid pakkuv ettevõte

14. juuli 2020

Herbazeni asutaja Mai-Liis Kivistik ütleb, et ettevõtte annab edasi sõnumit loodusega tasakaalus olemisest: “Tuleb võtta vastutus kogu oma heaolu eest.”

Herbazen on elustiilibränd, mis keskendub heaolu ja tasakaalu loomisele, et igapäevaselt iseendaga täielikus kooskõlas olla: heaolu sõltub palju rohkemast kui terve olemisest ja haiguste puudumisest. Herbazen on jooga ja fütoteraapia sümbioos, kus põimuvad omavahel Eesti väetaimed, tervislik toitumine ja kehasõbralik liikumine. Brändi loomisel on keskendutud holistilisele taimetarkusele, mis lähtub inimesest ja loodusest kui tervikust, kus keha, hing ja meel on omavahel seotud ning mõjutatud keskkonnas toimuvast. 

Herbazeni looja, joogatreener, tulihingeline tervist toetava elustiili edendaja Mai-Liis Kivistik usub siiralt, et inimese sära ja enesekindlus tuleb sellest, mida ta sööb ja kuidas oma keha eest hoolitseb. Tema teadmised pärinevad pikalt rännakult tervisemaastikul, mis sai alguse 2013. aastal ning hõlmab endas ka kaheaastast õpet metsamoori käe all Herbaatika ja Holistilise Fütoteraapa koolis.

Loodusega tasakaalus

“Meie tervis ja enesetunne on mõjutatud sellest, kuidas me erinevatel tasanditel enda eest hoolitseme. Füüsilises maailmas elades on mitmeid viise, kuidas end oma keskmesse tuua: energia liigutamine läbi jooga, hingamispraktikad või meditatsioonid. Ka naha eest tasub hoolitseda loodusliku kosmeetika abil, sest nahk on meie suurim organ ja peegeldab tervise olukorda.Samuti soovitab Kivistik jälgida, mis on meie igapäevasel toidulaual ja kust on meie toit pärit.

“Herbazen on midagi enamat kui looduslikke nahahooldustooteid loov ettevõte. Bränd ühendab endas virtuaalsed joogatunnid, toitumiskavad ja -nipid ja sinna juurde ka keha toetava nahahoolduse. Kõik selleks, et inimene saaks tunda end oma kehas hästi. Tervik on oluline – tuleb võtta vastutus kogu oma heaolu eest, minnes tagasi looduse juurde,” sõnab Kivistik.

Herbazen kogub tuntust Eesti väetaimedest valmistatud looduslike nahahooldustoodetega. “Hetkel on valikus nahamuredele leevendust toov vereurmarohu salv Curetik; igapäeva näohoolduseks mõeldud angervaksa määre Happik ja iganädalaseks surnud naharakkude eemaldamiseks sobiv raudrohuga suhkrukoorija.

Eriti sooja vastuvõtu on saanud Herbazeni esiktoode, Curetiksalv mille abil kare ja probleemne nahk saab leevendust. Maikuust alustas Herbazen koostööd ka psoriaasiliiduga.

“Minu jaoks õhkuvad Female Force kehakoorija ja Curetik salv puhtast loodusest ja võimalusest oma keha eest hoolitseda kõige puhtamal kujul. Kehakoorija kipub lisaks nahale ka hinge sametiselt särama panema, niivõrd mõnusa lõhnaga on see 🙂 . Curetikut olen kasutanud talveperioodil ootamatult tekkivate karedate kohtade pehmendamiseks ja siiani oleme koos kreemiga kõik karedused pehmeks ja siidiseks tagasi saanud. Aitäh Herbazen!” – Minna

“Looduse hoidmine on mulle südamelähedane teema ning sellepärast on ka tootmine ja pakendid keskkonnasõbralikud,” sõnab ettevõtja. Tooted on üldjuhul pakendatud klaasist purkidesse, sest neid saab ümber töödelda. “Kuna valgus ja soojus tavaliselt kahjustavad õli, siis oleme valinud pakendiks peamiselt tumeda klaasi, mis kaitseb purgi sisu väliste mõjude eest. Juba enne esimese salvi loomist oli meil teada eesmärk – hoiduda toodete ülepakendamisest. Me ei pakenda otsemüügil ühtegi oma toodet karpi, küll aga tuleb seda teha näiteks postimüügi korral. Pärast e-poest ostu sooritamist jõuab tellimus kliendini posti teel lainepapist karbis, mida saab taaskasutada näiteks kuivatatud ravimtaimede hoiustamiseks,” selgitab Kivistik.

“Lisaks pakume jooga ja toitumisega seotud virtuaalkursuseid, millest esimene on Tšakradieet – see  kujutab endast loovat seitsmepäevast kehapuhastuse programmi läbi jooga, smuutide, värvide ja hingamispraktikate.” Joogatundides saab osaleda nii virtuaalsel teel kui ka kohapeal. “Võimalikud variandid tervisliku toitumise info edendamise suunal on hetkel arendamisel, aga peagi kindlasti meie e-poes nähtaval,” lisab Kivistik.

Väljakutsed ettevõtluses

Mai-Liis Kivistik on kindel, et suurimad väljakutsed on tal veel ees. “Olen väga palju õppinud looduskosmeetika turuletoomise protsesside, pakendite, tarneahela ja finantsplaanide kohta. Üks väga pikk protsess oli arusaamine, mil viisil üks salv üldse on võimalik Eestis turule tuua ja mis dokumentatsioon on selleks vajalik. Teine näide on toodete disainimine, mille protsess sai alguse septembris ja sai lukku aprillis ehk selle jaoks kulus pea kaheksa kuud, et saada õige soovitud tulemus.” Ettevõtja usub, et tema suurim õppetund praeguseni on see, et kõik võtabki aega ja sellega tuleb rahu sõlmida. “Olgugi, et olen joogatreener ja -praktik, siis on see ikkagi olnud mulle tõeline eneseületamise koht.”

Palju kasu on noorele ettevõttele toonud ka Tallinna Loomeinkubaatoris olemine: “See on väga tore programm, sest see kiirendab brändi arengut. Mul on oma konsultant, kes nõu ja jõuga kaasa mõtleb ning minu päralt on valik mentoreid, kelle poole oma küsimuste ja muredega pöörduda saan. Tunnen, et üksi äri ehitades on väga oluline, et on loodud keskkond, mis toetab ja vajadusel ulatab abikäe.” Kivistiku sõnul motiveerib loomeinkubaator ka raskemal hetkel ikka edasi minema ja toetab usku, et kõik on võimalik. “Samal ajal aitab ka loomingut vabastada, sest iga uue inimesega suhtlemisel tekib uus mõõde ideele juurde ning saab lühema ajaga luua vingema tulemuse, kui see toimuks ilma inkubaatori toeta. Tihti on tunne nagu mängiks erinevate ideedega pinksi – tõrjud ära, mis ei sobi ja lased läbi need, mis kõnetavad.”

Positiivselt mõjunud kriis

Tegutsemise aja jooksul on Kivistik saanud väga palju on mõelda, kuidas turule tulla: “Algselt uskusin, et ainult poes müügil olla on meie tee. Jah, see on igati tore nähtavus, aga ega klient ei oska ilma selgitamata eristada erinevaid tootjaid, eriti, kui kõik on neist looduslikud. Juurde on vaja selgitust ja kogemuslugusid. Ainult nii saab inimene leida endale sobiva ja vajaliku toote,” tõdeb ettevõtja. Hetkel on Herbazenil käimas kaks koostööd hoopis teist rada pidi, kuid hetkel veel neist lähemalt rääkida ei saa. “Võin öelda, et kindlasti jätkame niinimetatud ebatavalist rada, et jõuda rohkemate inimesteni, kel on huvi ja vajadus – nad justkui ise otsivad endale lahendust,” jääb naine salapäraseks.

Herbazen ei jäänud puutumata ka koroonaviiruse tõttu tekkinud kriisist: “See mõjutas meid, aga siiski positiivselt. Curetik on vägagi hinnatud abiline pärast kõiki neid desifitseerimisi ja katkist kuiva nahka, mida see endaga kaasa tõi. Samuti aitas kriis pöörata pilgu välismaale ja nii panime ka Etsy.com platvormil oma tooted välja.” Ettevtõja usub, et kõigile sai selgeks internetis kauplemise lihtsus ja kindlasti kasutatakse seda varianti edaspidi rohkem kui enne kriisi. “Olukord on aidanud tarbijaharjumusi muuta ja andis inimestele julgust e-poode rohkem kasutada.”

Lisaks tõi kriis Herbazenile juurde podcasti, mis keskendub hetkel joogaõpetajate teekonna ja mõttemaailma jagamisele. Podcast on leitav järelkuulatavana Spotify’st või otse Herbazeni Facebooki lehelt ning selle eesmärgiks on joogamaailm tuua lähemale kõigile huvilistele.

Herbazeni tooteid saab omalesoetada Herbazeni e-poest https://herbazen.eu/collections/all või Instagrami poe kaudu: https://www.instagram.com/herba.zen/ Nahahooldustooteid leiab ka Allika poest, Mia24 või Fresh e-poodidest ja Pärnu ItsBio poest.

 

Fotode autor: Airi Leon